Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 6 birželio d. 13:36
Varšuvos muziejai ir meno parodos birželį
Varšuvos muziejai ir meno parodos birželį

Varšuvos muziejai ir meno parodos birželį

Artėjant atostogų metui, siūlome susiplanuoti ir trumpas išvykas per ilgesniuosius savaitgalius. Varšuva – ideali kryptis tokioms trumpoms išvykoms, tai didelis miestas, pilnas kultūros ir meno objektų. Varšuvos muziejai ir meno parodos birželį laukia Jūsų, tad planuokite kelionę ir leiskitės pažinti Varšuvos meną.


Varšuvos nacionalinis muziejus

Al. Jerozolimskie 3, Warsaw

Paroda „Varšuvos nacionalinio muziejaus kolekcija. 2017–2022 m. įsigijimai“
2023 05 11–2023 08 27

Varšuvos muziejai ir meno parodos birželį

Varšuvos nacionalinis muziejus nuolat atnaujina savo kolekciją, kurią 2017–2022 m. papildė kai kuriais Marko Chagallo, Francisco Goyos, Melos Muter, Wojciecho Weisso ir Stanisławo Wyspiańskio darbais. Be to, jis įsigijo kai kurių ryškiausių šiuolaikinių Lenkijos menininkų, tyrinėjančių įvairias meno sritis, kūrinius: Zuzannos Janin, Grzegorzo Kowalski, Zofia Kulik, Teresos Murak ir Aleksandros Waliszewskos.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Be korsetų. Camille Claudel ir XIX a. Lenkijos skulptorės “
2023 05 19–2023 08 27

Varšuvos muziejai ir meno parodos birželį Ši paroda skirta lenkų moterų skulptorių pionierių kartai, kurių dauguma gyveno ir kūrė tuo pačiu metu kaip ir dabar žinoma prancūzų skulptorė Camille Claudel (1864–1943). Paroda siekiama sugrąžinti kitų pamirštų moterų menininkių atminimą ir suteikti joms deramą vietą meno istorijoje. Tai taip pat pirmasis Camilles Claudel kūrybos pristatymas Lenkijoje.
Šiandien atpažįstamiausia XIX amžiaus moteris skulptorė, į populiariąją kultūrą įžengusi dėl jai skirtų filmų ir knygų, Claudel pripažinimo sulaukė tik po mirties. Po daugybės meninių sėkmių, 1913 m. motina ją paguldė į uždarą įstaigą, kurioje ji praleido kitus trisdešimt metų, per kuriuos jos pasiekimai pamažu nukrito į užmarštį. Claudel kūrybos atradimo procesas iš naujo prasidėjo nuo 1951 m. Paryžiaus Rodeno muziejuje surengtos parodos. Nuo to laiko buvo išleista daug jai skirtų mokslinių publikacijų, o 2017 m. Nogent-sur-Seine, mieste, kur ji pradėjo savo meninį išsilavinimą, buvo atidarytas jos muziejus.
Daugiau apie parodą.

Nuolatinė antikinio meno ekspozicija

Varšuvos muziejai ir meno parodos birželį
Parodoje pristatomi senovės Egipto, Artimųjų Rytų, Graikijos ir Romos civilizacijų istoriniai artefaktai parodo šių kultūros ratų paveldo įvairovę. Parodą finansavo Europos Sąjunga.
Daugiau apie ekspoziciją.

Nuolatinė Faraso ekspozicija

Varšuvos muziejai ir meno parodos balandį
Profesoriaus Kazimiero Michałowskio Faraso miesto lobiai yra vienintelė nuolatinė paroda Europoje, kurioje eksponuojami viduramžių Nubijos paveikslai iš Nilo upės slėnio. Daugiau nei 60 paveikslų kolekcija iš VIII–XIV a. atkeliavo iš Faraso miesto katedros, didelio miesto centro viduramžių Nobadijos karalystėje, dabartiniame Sudane. Nobado valdovai, valdę Nilo slėnį,atsivertė į krikščionybę apie 548 m. po Kr., paveikti imperatorienės Teodoros iš Konstantinopolio išsiųstų misionierių. Pirmoji katedra buvo pastatyta VII amžiuje, kai miestas dar buvo žinomas kaip Pachoras, ir greičiausiai stovėjo toje vietoje, kur lenkų archeologai, dalyvaujantys Nubijos kampanijoje, aptiko vėlesnę VIII amžiaus katedrą.
Daugiau apie ekspoziciją.

Nuolatinė Viduramžių dailės ekspozicija
Varšuvos muziejai ir meno parodos balandį

Ekpoziciją sudaro vėlyvųjų viduramžių (XIV–XVI a.) kūriniai iš įvairių Lenkijos regionų, taip pat keli kūrinių pavyzdžiai iš Vakarų Europos. Tai daiktai, kurių pradinės funkcijos buvo beveik vien tik bažnytinio pobūdžio. Galerija buvo sukurta taip, kad žiūrovai galėtų kuo tiksliau suvokti meno kūrinių vaidmenį viduramžių religiniame gyvenime. Galerijoje eksponuojami didingi sparnuoti altoriai, skulptūros, skirtos puošti vadinamąjį bažnyčios vaivorykštės spindulį, puošnūs stulpai, taip pat ten daug mažesnių daiktų: liturginės atributikos, nedidelės šventovės, paveikslai ir skulptūros asmeniniam pamaldumui. Tokia plati darbų apžvalga leidžia lankytojams susidaryti aiškų vaizdą apie visą viduramžių meninių praktikų spektrą: tapybą, skulptūrą iš medžio, akmens ir alebastro bei daugybę meninių amatų.
Daugiau apie ekspoziciją.

Nuolatinė senųjų amatininkų ekspozicija

Pati meno sąvoka – lotyniškas ars (po to italų arte ir prancūzų menas), graikų techne, vokiečių ir olandų Kunst – iš pradžių reiškė meniškumą, meistrišką atlikimą, amatą. Tapyboje ir skulptūroje labiausiai buvo vertinamas kaip tik amatininkų meistriškumas, įdirbio virtuoziškumas. Šioje ekspozicijoje pristatomi Europos ir senosios Lenkijos dekoratyvinis menas, XV–XVIII amžiaus tapyba ir skulptūra.
Daugiau apie ekspoziciją.

XIX a. meno ekspozicija

19-ojo amžiaus meno ekspozicija laikosi bendro principo, kurio vis dar laikosi dauguma Europos meno institucijų – svarbiausius meno pokyčius pristatyti per iškilių menininkų darbus. Kartu Nacionalinio muziejaus mastas įpareigoja kurti ir išlaikyti meno kanoną. Turint tai omenyje, ekspozicijos misija turėtų atspindėti iššūkį nuolat ieškoti naujų būdų interpretuoti ir analizuoti XIX amžiaus meno pasiekimus. Todėl muziejus iš didžiulio turimų kūrinių telkinio atrinko kūrinius, kad galėtų lankytojams pasiūlyti XIX a. meno įvaizdį, kuris yra tinkamas šių dienų auditorijai.
Daugiau apie ekspoziciją.

Lenkų dizaino ekspozicija

Ekspozicija demonstruoja daugybę požiūrių į dizainą, vyravusį įvairiais dešimtmečiais – nuo Zakopanės aplinkos, Krokuvos dirbtuvių, „Ład“ menininkų kooperatyvo ir „Praesens“ grupės modernistų iki pokario atstatymo laikotarpio, socialinio realizmo, Lenkijos atšilimo ir modernizmo po 1956 m., kai Lenkijos taikomoji dailė vystėsi su didžiausiu dinamiškumu, bei iki geriausių šiuolaikinio dizaino pavyzdžių. Atskirai galima paminėti pramoninį dizainą, dizainą vaikams ir etnografinį dizainą.
Daugiau apie ekspoziciją.

Kaip rasti Nacionalinį Varšuvos muziejų:


Modernaus meno muziejaus padalinys „Muzeum nad Wisłą“

ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 22, Warsaw

Paroda „Be meistro, be pono. Judantis vaizdas ir feministinis pasaulio kūrimas“
2023 05 12–2023 07 16

Kadras iš Han Ok-hee filmo „Be pavadinimo 77-A“, 1977 m.

Tai paroda, kurioje pristatomi moterų sukurti filmai apie moteris. Parodą sudaro stilistiškai įvairūs kūriniai. Jiems bendra tai, kad jie priklauso negrožinės literatūros žanrui – negrožiniam filmui, kuris, be kita ko, apima dokumentiką, eksperimentinį kiną, videomeną, mokomąjį filmą, taip pat dokumentinę fantastiką (dokumentinis filmas su grožinės literatūros elementais). Eksponuojamų kūrinių autorės kilusios iš skirtingų žemynų: Pietų Amerikos, Azijos, Australijos ir buvusio Rytų bloko šalių. Tarp jų yra ir vakarietiško kino avangardo atstovių. Pristatyti filmai daugiausia buvo sukurti 1970–1990 m. – tuo metu, kai feministinis judėjimas įgavo tarptautinį mastą. Kai kurios autorės su juo nebuvo susijusios arba visiškai su juo nesusitapatino, nors jų darbai dažnai buvo susiję su feminizmui svarbiais klausimais.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti „Muzeum nad Wisłą“:


Xawery Dunikowski skulptūrų muziejus (Królikarnia)

ul. Puławska 113a, Warsaw

Skulptūrų parkas

Varšuvos muziejai ir meno parodos vasarį

Šiuo metu Królikarnia muziejuje veikia tik skulptūrų parkas. Istoriniame parke, kaip ir visoje apylinkėje, istorija susitinka su šiuolaikiškumu. Tarp medžių ir krūmų kuriamas Skulptūrų parkas – tai atrinkti darbai iš gausaus Varšuvos nacionalinio muziejaus kolekcijos.
Dabar Xawery Dunikowski skulptūrų muziejus lankytojams uždarytas.
Królikarnia rūmai veiks tik specialių renginių metu.
Skulptūrų parkas veikia kasdien nuo sutemų iki aušros. Įėjimas nemokamas.
Daugiau apie parką.

Kaip rasti Xawery Dunikowski skulptūrų (Królikarnia) muziejų:


Bródno skulptūrų parkas

Kondratowicza / Chodecka, Warsaw

Nuolatinė ekspozicija

Varšuvos muziejai ir meno parodos vasarį

Jens Haaning. „Bródno“. 2012. Fot. Bartosz Stawiarski

2009 m. birželį atidarytas Bródno skulptūrų parkas yra ilgalaikis projektas, kuriame dalyvauja menininkai, Bródno rajono gyventojai, miesto tarybos pareigūnai ir meno institucija – Varšuvos modernaus meno muziejus. Parkas labai greitai tapo viena iš labiausiai atpažįstamų viešojo meno erdvių šioje Europos dalyje.

Šis parkas, esantis Bródno gyvenamajame rajone, Targówek rajono dalyje, anksčiau nebuvo lankomas meno mylėtojų. Būdamas unikalus vietos iniciatyvos pavyzdys, parkas primena įvairias meno tradicijas, kur skulptūros eksponuojamos ne galerijose ir muziejuose. Parkas padeda įgyvendinti „socialinės skulptūros“ ir apskritai viešojo meno formulę. Kiekvienas Bródno skulptūrų parke pristatomas darbas turi skirtingą charakterį, ilgaamžiškumą, stilių ir „funkcionalumo“ lygį.

Prie projekto prisidėjo šie menininkai: Paweł Althamer, Youssouf Dara, Olafur Eliasson, Jens Haaning, grupė Nowolipie, Susan Philipsz, Katarzyna Przezwańska, Monika Sosnowska ir Rirkrit Tiravanija.
Daugiau apie projektą.

Kaip rasti Bródno skulptūrų parką:


Modernaus meno muziejaus instaliacija

Generolo Šarlio de Golio žiedinė sankryža, Varšuva

Joannos Rajkowskos instaliacija „Linkėjimai iš Jeruzalės alėjos“

Varšuvos muziejai ir meno parodos vasarį

Joannos Rajkowskos instaliacija „Linkėjimai iš Jeruzalės alėjos“

Joannos Rajkowskos „Sveikinimai iš Jeruzalės alėjos“ – palmė, stovinti Šarlio de Golio žiedinėje sankryžoje Varšuvos širdyje, yra jos ikoniškiausias Lenkijos menininis projektas viešojoje erdvėje nuo 1989 m.

Palmė yra priminimas apie žydų bendruomenę, gyvenusią Varšuvoje iki holokausto. Ji ne tik signalizuoja apie šį praradimą, bet ir yra naujosios miesto tikrovės simbolis. Tai duoklė chaotiškam, judriam Vidurio Europos didmiesčiui, duoklė įvairovei ir srautui, migracijai ir kaitai. Klimato krizei gilėjant, šis egzotiškas medis atkreipia mūsų dėmesį į vis pavojingesnius pokyčius ir tampa įspėjimu pačiame Varšuvos centre.

Palmė yra absurdiška ir įnoringa. Tai padeda mums išlaikyti atstumą per didelio pompastiškumo metu, dekonstruoja visuomenės ritualus ir leidžia pažvelgti į Jeruzalės alėją kaip į didžiulę sceną, skirtą visą parą besiskleidžiančio miesto reginiui.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Joannos Rajkowskos instaliaciją „Linkėjimai iš Jeruzalės alėjos“:


Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centras

Jazdów 2, Warsaw

Miriam Elia paroda „Naujasis normalus“
2023 03 24–2023 06 11

Miriam Elia darbai gali būti vertinami kaip optimizmo, nekaltos britų nostalgijos, žaismingo mokymosi, atradimų ir nuotykių kelionė, kurią matome vaizduose, kai besišypsantys vaikai tyrinėja ir atranda stebuklų pasaulį. Tačiau yra kita pusė. Miriam menas satyrizuoja šiuolaikinę kultūrą, politiką ir ideologijas, kurios varo globalizuoto pasaulio variklius. Jos satyra yra dalis puikios politinio meno ir grafikos tradicijos, kuri prasidėjo penkioliktojo amžiaus pradžioje išradus revoliucinį masinį žodžių ir vaizdų spausdinimą, skirtą paprastam žmogui. Miriam Elia, kaip ir puikūs politiniai satyrikai prieš ją, tokie kaip Williamas Hogarthas, Francisco Goya, Johnas Heartfieldas, George’as Groszas ir Karlas Arnoldas, šaiposi iš naujos socialinės ir politinės tvarkos.
Daugiau apie parodą.


Sławomir Marzec paroda „PRO MORTE. from Apocalypse to Genesis 
2023 06 23–2023 09 24

Susiję:

Šios parodos paveikslai „atstovauja“ keturiems pasaulio kampams, keturiems evangelistams ir keturiems Apokalipsės raitininkams. Ir, žinoma, Kohelet, kiekviename paveiksle įgaunantis skirtingą apskritimo formą, nudažytas laku, apatiniame dešiniajame kampe. Jis šviečia arba tamsėja. Jis ateina ir išeina, nes viso to, kas yra, nebus. Ir bus taip, kaip niekada nebuvo.
Daugiau apie parodą.

Badiucao paroda „Gerai papasakokite Kinijos istoriją“
2023 05 13–2023 07 16

Kinijos disidento menininko-aktyvisto Badiucao kūryba pirmą kartą sulaukė tarptautinio dėmesio socialinėje žiniasklaidoje, kur jo protesto meno žinutė greitai pasiekė auditoriją. Jo stulbinančiai taikli grafika ir iliustracijos, dažnai ironiškai primenančios vaizdinę komunistinės propagandos kalbą, išreiškė jo kritiką įvairioms ideologinės kontrolės formoms, kurias vykdo politinė valdžia Kinijoje ir kitur pasaulyje.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Paslėptas gyvenimas. Vaikas Lenkijos šiuolaikiniame mene“
2023 05 13–2023 07 16

Dorota Adrian „Kristalų struktūra“

Parodoje nagrinėjamas vaikų ir vaikystės vaizdas, kurį mato daugiau nei 40 menininkų, dirbusių nuo politinės sistemos transformacijos laikotarpio Lenkijoje devintojo dešimtmečio pabaigoje ir dešimtajame dešimtmetyje. Ekspozicija susijusi su 1917 m. Krokuvos dailės bičiulių draugijoje pristatyta paroda „Vaikas mene“ ir yra bandymas inicijuoti diskusiją apie jauniausius socialinio ir kultūrinio gyvenimo dalyvius. Parodoje nagrinėjami ginčijami, dažnai prieštaringi prenatalinio laikotarpio supratimo būdai, vaizduojami idiliški ir tapatybę formuojantys ankstyvosios vaikystės periodai, sugretinami skirtingi požiūriai į motinystę, tėvystę ir šeimos dinamiką, keliamas klausimas dėl civilizacinių ir kultūrinių modelių gausos, kuri formuoja vaikus šiandien.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centrą:


Nacionalinė meno galerija „Zacheta“

pl. Małachowskiego 3, Warsaw

Paroda „Kito pavasario nebus. Vaikai ir menas XX ir XXI amžiais
2023 03 31–2023 06 18

Šis parodos pavadinimas primena XX amžiaus pradžios meninio ugdymo pradininko Franzo Cižeko žodžius, kurie skamba kaip mūsų vaikystės metais, – tai tarsi įspėjimas, bet kartu ir raginimas imtis atsakingų veiksmų. Ar mes, suaugę, galime įveikti šį iššūkį, ypač sprendžiant problemas, su kuriomis šiandien susiduria vaikai ir jaunuoliai – kasdienį smurtą, išgyvenimus, susijusius su pandemijomis, karais ir tremtimi? Ką galime padaryti, kad pagerintume jaunų žmonių gerovę, kad jų balsai būtų aiškiai girdimi? Ką gali menas mums suteikti, formuojant vaikų tapatybę ir įgalinant jų veiksmų laisvę?
Daugiau apie parodą.

 

Kimbos Frances Kerner paroda „Delirijų dekadencija
2023 04 14–2023 06 26

Kimba Frances Kerner gimė JAV, tačiau gyvena ir dirba Varšuvoje. 2017 metais ji pradėjo doktorantūros studijas, studijuoja Varšuvos dailės akademijoje, kur atrado meninę grafiką ir tyrinėja ją iki šiol. Jos specializacija – novatoriškas keramikos ir grafikos derinimas (plėtoja mokslinį ir meninį projektą, skirtą keramikos grafiniams perteikimams).

Taip ji apibūdina savo darbą: „Psichologijos, naratyvo ir animizmo temas derinu naudodama įvairias medijas. Man įdomu tyrinėti savo psichiką, pasąmonę ir atmintį. Dažnai remiuosi savo vaikystės prisiminimais, pasakomis ir mitais, kuriuos dekonstruoju kurdama savo istorijas.
Daugiau apie parodą.

Malgorzatos Mirga-Tas paroda „Užburiant pasaulį iš naujo“
2023 04 29–2023 07 23

Pirmą kartą per daugiau nei 120 metų Venecijos bienalės istoriją nacionaliniam paviljonui atstovavo romų menininkė. „Užburiant pasaulį iš naujo“ – tai Małgorzatos Mirga-Tas manifestas apie romų tapatybę ir meną, įkvėpimo semiamasi iš Feraros rūmų Schifanoia astrologinių freskų. Prieš mus – „paveikslų rūmai“ – instaliacija, sudaryta iš dvylikos didelio formato tekstilės gaminių, atitinkančių dvylika kalendorinių mėnesių. Paroda – tai bandymas praplėsti meno istoriją romų – didžiausios Europos mažumos – kultūros reprezentacijomis.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti nacionalinę meno galeriją „Zacheta“:


 Varšuvos arkivyskupijos muziejus

Dziekania 1, Warsaw

Annos Ryś-Rzepińskos paroda
2023 06 16–2024 09 10

Ar tai tik kolorizmas? Tai retrospektyvinė Krokuvos tapytojos Annos Ryś-Rzepińskos paroda.
Pristatome per 30 paveikslų, atrinktų iš visos tapytojos meninės kolekcijos, juose dominuoja peizažai, natiurmortai, žanrinės scenos ir portretai.
Anna Ryś-Rzepińska (g. 1953 m.) – tapytoja iš Krokuvos, žymiausio lenkų kolorizmo atstovo Czesławo Rzepińskio mokinė.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Beksiński – nuotraukos iš privačios kolekcijos“
2023 03 09–2024 06 11

Varšuvos muziejai ir meno parodos gegužę

Zdzisławas Beksińskis (1929–2005) pirmiausia siejamas su tapyba aliejiniais dažais, tačiau jo meninė veikla neapsiribojo tik tapyba. Jis buvo inžinierius, architektas, skulptorius, fotografas, braižytojas ir kompiuterinės grafikos dizaineris. Baigęs Krokuvos technologijos universiteto Architektūros fakultetą, 1955 metais atvyko į gimtąjį Sanoką ir užėmė menininko (šiandien sakytume – dizainerio) pareigas „Autosan“ autobusų gamykloje. Jis sukūrė kėbulus, pasižyminčius naujovišku stiliumi, stiklinimu ir ergonomiškais sprendimais. Beksińskis buvo ir įmonės logotipo autorius. Dirbdamas ne visą darbo dieną „Autosan“, likusį laiką jis skyrė savo meninėms aistroms (fotografijai, piešimui, skulptūrai, tapybai). Būtent nuo fotografijos jis pradėjo savo meninį kelią šeštajame dešimtmetyje.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Riterio knyga“
2023 04 26–2023 06 25

Varšuvos muziejai ir meno parodos gegužę

Paroda „Riterio knyga“ – tai bandymas parodyti nekintamą riteriškų idealų aktualumą, kaip tokio pat pavadinimo darbe pristato Rajmund Lull (apie 1232–1315 m.). Išsamias Lullo kūrybos citatas lydės antikinio ir šiuolaikinio meno kūriniai, sukuriantys paralelinę istoriją, kurios metu žiūrovas turės progą apmąstyti gilesnę „būti riteriu“ prasmę. Parodoje bus Viduramžių riterystės šventųjų globėjų skulptūros, iškiliausių tarpukario lenkų grafikų Wiktorijos Goryńskos ir StefanoMrożewskio graviūros, Jaceko Malczewskio ir Tadeuszo Makowskio paveikslai, XVII a. kapleriai, Huberto piešiniai kompiuteriniams žaidimams ir Czajkowskio komiksams. Parodos metu lankytojai galės išvysti filmą „Gimę kardui“.
Daugiau apie parodą.

Łukasz Krupski paroda „Katedra“
2023 03 17–2023 09 17

Varšuvos arkivyskupijos muziejaus salėje pristatoma Łukaszo Krupskio skulptūra „Katedra“
Daugiau apie parodą.

Paroda „Šventas ir profaniškas“
Nuolatinė ekspozicija

Paroda „Šventas ir profaniškas“
Muziejaus kolekciją sudaro įspūdinga liturginės tekstilės, auksakalių, skulptūrų, paveikslų, piešinių ir grafikos kolekcija. Ankstyvosios tapybos kolekcijos puošmena – italų dailininko Francesco Bassan „Piemenų garbinimas“ (1575 m.). Lenkų tapybai, be kita ko, atstovauja Matejko, Rustemas, Simmleris, Wyspiańskis, Pankiewiczius, Malczewskis, Vlastimilas Hoffmannas. Atskirą vietą kolekcijoje užima lenkų šiuolaikinė tapyba, ypač nepriklausomas 1980-ųjų menas, įskaitant išeivijos menininkų (Józef Czapski, Jan Lebenstein, Adam Kossowski) kūrinius.
Daugiau apie parodą.


Kaip rasti Varšuvos arkivyskupijos muziejų:


Galerija „lokal_30“

Wilcza 29a/12, Warsawa

Paroda Švelnus ištvirkimas
2023 06 12–2023 09 15

Švelnus ištvirkimas“ – tai lydinti ir atidaranti antrąjį Varšuvos „Post Pxrn“ kino festivalį paroda. Tai kūrėjų atsakas į radikalų rūpestį, atsakomybę ir aistrą, kurią pernai gavo iš festivalio kuratorių ir organizatorių: Aga Szreder, Rafał Żwirek ir Roman Gutek.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti galeriją „lokal_30“:

Galerija „Raster“

Wspólna 63, Warsawa

Paulinos Stasik paroda Akmenys
2023 04 22–2023 06 10

Varšuvos muziejai ir meno parodos gegužę

Vieno iš naujųjų Paulinos Stasik paveikslų herojė iš akmenų stato drebantį bokštą. Tai savotiška meditacija ir kartu būties bei užsispyrimo dirbti simbolis, kaip ir Sizifo mite. Menininkė skulptūrą vadina Moterim statybininke, norėdama pabrėžti, kad atskleidžiamame pasaulyje veikia moteriškos lyties taisyklės, kurios galioja Stasik tapyboje apskritai. Tai gili įžvalga į kultūrinę kūniškumo esmę, kai lyties patirtis virsta dvasingumo ir mito sfera. Savo darbuose tapytoja kuria figūras, pasinėrusias į filosofinio letargo būseną, nuplėšta nuo kasdienybės ar aprangos atributų. Jos kovoja su kultūros ir kalbos primestomis retorinėmis figūromis, kaip paveiksle „Digesti“, kuriame herojė tiesiogine prasme nešiojasi „akmenis pilve“. Virš jos peties fone mirga miesto šviesos – viena iš nedaugelio nuorodų į gyvenimą čia ir dabar, į kasdienę rutiną ir šurmulį. Metabolizmas, apie kurį pasakoja Stasik paveikslai, yra ne laikinoji kūno funkcija, o labiau emancipacinis ir dvasinis procesas. „Kūno vaizdas yra tik pasaulio vaizdo fragmentas“, – aiškina menininkė ir nuosekliomis drobėmis išplėtoja savo išskirtinį išlaisvinantį moters pasąmonės atlasą.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti galeriją „Raster“:


Galerija „Le Guern“

Katowicka 25, Warsawa

Pawel Matyszewski paroda Terrazzo
2023 04 04–2023 06 10

Varšuvos muziejai ir meno parodos gegužę

Terrazzo technika derina įvairias medžiagas: vandenį, cementą, smėlį. Tai gali būti marmuras, granitas ar bazaltas. Komponentai, galintys funkcionuoti savarankiškai, sudaro naują, patvarią ir individualaus charakterio visumą. Paweło Matyszewskio paroda „Terrazzo“ sujungia menininko darbus iš kelių serijų; paveikslai ir objektai su skirtingais įkvėpimo šaltiniais. Jie leidžia pažvelgti į menininko praktiką, parodydami ne tiek linijinę ir chronologinę transformacijų seką, kiek išryškindami mobilų kūrybinį procesą, kuriame menininkas juda.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti galeriją „Le Guern“:


Šioje apžvalgoje pateikiame 2023 m. birželio mėnesio Varšuvos meno muziejų ir parodų sąrašą, o visus su šiomis parodomis susijusius straipsnius bei naujausius mėnesinius muziejų ir parodų sarąšus rasite skiltyje – Varšuvos muziejai ir parodos. 

Ką pamatyti Varšuvoje, kai visos meno parodos aplankytos? Čia rasite 10 įdomiausių Varšuvos objektų, kuriuos parinkome Jums.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!