Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 26 birželio d. 16:15
Ką pamatyti Čekijoje? 10 įdomiausių vietų Pietų Bohemijoje, ieškantiems idėjų turiningoms ir aktyvioms atostogoms

Ką pamatyti Čekijoje?

Pietų Bohemija išsidėsčiusi Čekijos pietvakariuose, apsupta miškingų kalvų ir pievų, kurias kerta Vltvavos upė bei lyg iš pasakų nužengę jaukūs, autentiški Čekijos miesteliai. Šį kraštą pamils visi keliautojai, mėgstantys turiningą ir aktyvų poilsį. Jame gausu UNESCO paveldo objektų, leidžiančių pažinti unikalią čekų kultūrą ir arčiau susipažinti su Čekijos paveldu. Taip pat šiame krašte gausu pramogų ir objektų aktyviam poilsiui. Tad, sujungę visus šiuos lankytinus objektus, turėsite turiningą kelionę.

Ieškantiems idėjų turiningoms ir aktyvioms atostogoms pristatome 10 įdomiausių vietų Pietų Bohemijoje:


1. Miestelis Česke Budejovicai

Česke Budejovicai

Česke Budejovicai miestelio fragmentai | Jekaterinos Artajevos nuotr.

Susipažinimą su Pietų Bohemija reikėtų pradėti nuo šio krašto sostinės Česke Budejovicų miestelio. Miestelį puošia senamiesčio aikštė, pavadinta karaliaus Premysl Otakar II vardu, kurioje išlikusi XVIII a. rotušė, Šv. Mykolo katedra. Miestelis žavi savo senamiesčiu su gotikiniais namais, jaukiomis kavinėmis, jis garsėja visame pasaulyje žinomo Budweiser Budvar alaus bei tarp profesionalų itin pamėgtų pieštukų Koh-I-Noor gamyba.

Kaip rasti Česke Budejovicus:


2. Pilis Hluboka prie Vltavou

Bezručova 142, Hluboká nad Vltavou, Čekija

Pilis Hluboka prie Vltavou

Pilis Hluboka prie Vltavou | Jekaterinos Artajevos nuotr.

Ar kada svajojote pabuvoti princesės pilyje? Jei taip, tuomet Hlubokos pilis tikrai paliks įspūdį. Pilies įvaizdį kartu su parku ir jį supančiu kraštovaizdžiu sukūrė princesė Eleonora ir jos vyras princas Jan Adolf II iš Švarcenbergų giminės. Princesę Eleonorą labai sužavėjo Vindzoro karališkoji pilis per karalienės Viktorijos karūnavimą 1838 m. Taigi 1840–1871 m. jie atliko plačią pilies rekonstrukciją romantiniu neogotikiniu stiliumi.

Interjerų sienos ir lubos gausiai dekoruotos medžio raižiniais ir tauriąja mediena. Kai kuriuos kambarius puošia XVI–XVIII a. Europos meistrų paveikslai, sietynai, vitražai ir keramika iš Delfto. Portretai ant sienų vaizduoja svarbiausius Švarcenbergų šeimos narius. Taip pat galima patekti į privačius paskutinių Hlubokos savininkų princo Adolfo ir jo žmonos Hildos kambarius. Pilies rūsyje yra XX amžiaus pradžios pilies virtuvė su asmeniniu ir valgomuoju liftais.

Lankant pilį, galima užlipti ir į Hlubokos prie Vltavou pilies bokštą, iš kurio atsiveria žavūs Švarcenbergų sutvarkyti pilies ir apylinkų kraštovaizdžiai.

Kaip rasti pilį Hluboką prie Vltavou:


3. Ferrata Hluboka

Stezka Vltavy, 373 41 Hluboká prie Vltavou, Čekija

Ferrata Hluboka | Fot. ŽEPS

Po princesės pilies pats laikas aktyvioms pramogoms, nes juk minėjome,  jog Pietų Bohemijos krašte itin dera kultūrinės ir aktyvios pramogos. Tik 8 km atstumu nuo Hlubokos prie Vltavou pilies rasite via ferrata. Via ferrata (it. geležinis kelias) – tai kalnų takas su įtvirtintais metaliniais lynais, pakopom, rankenom, kurių pagalba bei pasitelkus spec. įrangą, diržus įmanoma įveikti stačius uolų ar kalnų ruožus. Šiuo atveju via ferrata Vltavou įrengta ant upės skardžio, ji turi 3 trasas, kurios yra skirtingo sudėtingumo ir skirtos skirtingos parengties žmonėms. Tad mėgstantiems išbandyti aktyvias pramogas, ši pramoga tikrai suteiks įspūdžių ir leis pasigrožėti nuostabia Pietų Bohemijos gamta.
Daugiau informacijos apie via ferrata Hluboka.

Kaip rasti via ferrata Hluboka


4. Holašovicės istorinio kaimo rezervatas

373 84 Jankov, Čekija

Holašovicės gyvenvietė | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Po via ferrata vėl grįžtame prie UNESCO paveldo ir šį kartą keliaukime Holašovicės kaimą. Jis įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą, nes išsaugojo autentišką liaudiškojo baroko stilių, būdingą Bohemijos regionui ir XVIII–XIX a. centrinės Europos kaimams apskritai. Čia rasite 23 kiemus su gyvenamaisiais pastatais, tvartais ar aruodais, nedidelį žuvų tvenkinį, Šv. Jono Nepomuko koplyčią ir kitų pastatų, sudarančių istorinį bei architektūrinį kompleksą. Ši vietovė Antrojo pasaulinio karo metais buvo apleista gyventojų, todėl liko visiškai nepaliesta ir nenuniokota to laikmečio negandų. Žmonės į gyvenvietę pradėjo grįžti maždaug nuo 1990-ųjų, o jau po 8 metų kaimas buvo įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą.
Daugiau apie Holašovicės istorinio kaimo rezervatą.

Kaip rasti Holašovicės istorinio kaimo rezervatą:


5. Česky Krumlov miestelis ir pilis

Zámek čp. 59, Český Krumlov, Čekija

Česky Krumlov

Česky Krumlov miestelis | Jekaterinos Artajevos nuotr.

Tęskime pažintį su UNESCO paveldu ir toliau keliaukime  į  Česky Krumlov (UNESCO nr. 617) – vieną pasakiškiausių miestelių Čekijoje, dvelkiančiu autentiška architektūra, itin žaviu senamiesčiu, apjuostu Vltavos upe ir didinga pilimi. XIII a. statyta, šimtus metų skirtingų (ir visame regione įtakingų) valdovų tobulinta pilis yra antra pagal dydį pilis Čekijoje (pirmoji – Prahos pilis).  Net ant dviejų uolėtų kalnų išsidėsčiusi tvirtovė su penkiais kiemais, apvaliu gynybiniu bokštu ir reto grožio kelių aukštų arkomis  nusėtu tiltu, kuris elegantiškai jungia skirtingas pilies kalvas. Pilis turi didelį barokinį sodą, o nuo pilies bokšto atsiveria pasakiški miestelio vaizdai.
Daugiau apie Česky Krumlov.

Kaip rasti Česky Krumlov:


6. Plaukimas sieliais Vltavos upe Česky Krumlove

Kaplická 27, Český Krumlov, Čekija

Plaukimas sieliais | Czech Tourism nuotr.

Sielininkystė – senovinis, šiandien beveik išnykęs amatas, susijęs su sielių statyba ir plukdymu upėmis – neseniai pateko į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Pirmieji įrašai apie sielių plukdymą Vltava, ilgiausia Čekijos upe, kurios šaltinis yra Šumavoje, siekia XI a. Sieliai buvo transporto priemonė, o kartu ir krovinys. Čekijoje pirminė jų paskirtis buvo gabenti malkas ir medieną statyboms iš miškų į miestus. Geležinkelių plėtra pamažu išstūmė sielių plukdymą, o XX amžiaus viduryje sielininkai galutinai išnyko iš Vltavos. Šiandien pasiklausyti apie sielininkystės  tradicijas ir prasiplaukti mediniu plaustu galima tiesiog paėjus iš Česky Krumlov pilies žemiau link upės. Tai nuostabi patirtis, norint pasigrožėti nuostabiais pilies bei viso miestelio vaizdais iš kitos perspektyvos.
Daugiau apie plaukimą sieliais Česky Krumlov.

Kaip rasti Česky Krumlov plaukimą sieliais:


7. Muziejus „Fotoatelier Seidel“

Linecká 272, Český Krumlov, Čekija

Muziejus „Fotoatelier Seidel“

Muziejus „Fotoatelier Seidel“ | Jekaterinos Artajevos nuotr.

Muziejus „Fotoatelier Seidel“ sudomins tiek fotografijos, tiek ir architektūros entuziastus. Šimtametė fotostudija, įkurta fotografo Josefo Seidelo „Art Nouveau“ viloje, siūlo atrasti fotografijos pradžios istoriją, audringus šio amato pradininkų likimus ir Čekijos–Vokietijos–Austrijos pasienio fotografinę kroniką nuo XIX a. pab. iki XX a. pirmos pusės. Muziejuje gausu to meto fototechnikos, fotografijų gaminimo įrangos, o norintys gali netgi sudalyvauti retro fotosesijoje su senoviniais kostiumais ir įvairiausiais to meto rekvizitais. Muziejus „Fotoatelier Seidel“  dvelkia autentišku art nouveau interjeru, itin jaukiu vidiniu kiemeliu, jis atspindi ne tik to meto fotostudijos veiklą, bet ir visos Seidel šeimos gyvenimą šiuose namuose.
Daugiau apie muziejų.

Kaip rasti muziejų „Fotoatelier Seidel“:


8. Egono Schiele meno centras

Široká 71, Český Krumlov, Čekija

Egono Schiele meno centras | Czech Tourism nuotr.

Žymus ir itin kontraversiškas austrų tapytojas Egon Schiele 1911 m. gyveno ir kūrė Česky Krumlov miestelyje, iš kur buvo kilusi jo motina. Miestelio vaizdai atsispindėjo ir jo kūryboje, nors didžiąją dalį jo kūrinių sudarė nuogi kūnai. Miestelio gyventojai nepalankiai vertino dailininką dėl jo kūrybos, todėl dar tais pačiais metais Egon Schiele persikėlė į Noilengbachą (Žemutinė Austrija). Nepaisant tuometinio neigiamo požiūrio į menininką, jis laikomas vienu žymiausių Austrijos ir viso pasaulio ekspresionistų. Didelė Egono Schiele kūrinių kolekcija sukaupta Leopoldo galerijoje Vienoje. O 2011 m. jo peizažas „Namai su skalbiniais“ viešo aukciono metu buvo parduotas už 40 mln. JAV dolerių

1993 m. Česky Krumlove įkurtame Egono Schiele meno centre be nuolatinės akvarelės ir piešinių ekspozicijos bei dokumentikos kambario, skirto menininko gyvenimui ir kūrybai, galima pamatyti paties Schiele kurtus baldus, jo mirties kaukę ir vienintelę jo sukurtą skulptūrą.
Daugiau apie muziejų.

Egono Schiele meno centras

Egono Schiele meno centras | Czech Tourism nuotr.

Kaip rasti Egono Schiele meno centrą:


9. Vienuolynas Vyšši Brod

Klášter 137, Vyšší Brod, Čekija

Vienuolynas Vyšši Brod

Vienuolynas Vyšši Brod | Jekaterinos Artajevos nuotr.

Vyšší Brod vienuolynas yra cistersų vienuolynas dešiniajame Vltavos upės krante, pietvakarinėje Vyšší Brod miesto dalyje. Įkurtas 1259 m. Tai vienintelis veikiantis vyrų cistersų vienuolynas Čekijoje ir vienas svarbiausių pietų Čekijos kultūros paminklų, saugomas kaip nacionalinis Čekijos kultūros paminklas.
Daugiau apie vienuolyną Vyšši Brod.

Kaip rasti vienuolyną Vyšši Brod:


10. Lipno medžių lajų takas

Lipno nad Vltavou 307, Lipno nad Vltavou

Lipno medžių lajų takas

Lipno medžių lajų takas | Jekaterinos Artajevos nuotr.

Susiję:

Ir kelionės pabaigoje, aplankius daug skirtingų meno ir kultūros objektų, siūlome nuvykti į Lipno medžių lajų taką, atsipalaiduoti ir praleisti dieną gamtoje grožintis vaizdais ar netgi aktyviai pramogaujant. Lipno medžių lajų takas – unikalus visoje šalyje ir pirmasis tokio tipo takas Čekijoje, pastatytas 2012 m. Takas yra įtrauktas į Lipnolakės kraštovaizdį ir unikaliai papildo Lipno regioną. Nuo jo atsiveria nuostabus vaizdas į Lipno vandens rezervuarą. Takas išskirtinis tuo, kad siūlo daugybę interaktyvių atrakcijų, padedančių mažiesiems lankytojams geriau pažinti gamtą ir įsitraukti į pažinimo procesą. Takas užsibaigia tikru siurprizu, kuris patiks visiems, mėgstantiems ekstremalius pojūčius – tai metalinė čiuožynė, leidžianti nučiuožti nuo pat lajų tako viršaus iki apačios. Nenorintys elektremalių pojūčių, gali tiesiog nulipti laiptais žemyn.

Lipno garsėja ne tik medžių lajų taku, tai visas aktyvių pramogų centras, siūlantis įvairaus pobūdžio pramogas visais metų laikais – skirtingų lygių nusileidimus dviračiais ar net paspirtukais nuokalne („downhill“), vandens pramogų parką, virvių parką, bobslėjaus rogutes, įvairias vandens pramogas, o žiemą slidinėjimą ir čiuožimą pačiūžomis.
Daugiau apie pramogas Lipno pramogų parke.

Kaip rasti Lipno pramogų parką:


Aktyvus keliavimas plečia akiratį, kelia žmogaus kultūrinį išprusimą bei suteikia žinių ir daugybę teigiamų emocijų. Pietų Bohemija (Čekija) – tikras perliukas ieškantiems turiningų maršrutų ir norintiems pasisemti meno, kultūros žinių bei aktyvių pramogų, gamtos įspūdžių. Daugiau turiningų kelionių idėjų rasite mūsų skiltyje Mėgstantiems keliauti.

Domitės UNESCO objektais? Turime itin išsamų UNESCO materialaus ir nematerialaus paveldo sąrašą, kurį vis papildome naujais straipsniais ir UNESCO objektų aprašymais.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!