Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 27 liepos d. 14:41
Fotografijų paroda „Vilnius ir jo gyventojai“ Vilniaus rotušėje
Kęstutis Stoškus

Kęstutis Stoškus. Šv. Kotrynos bažnyčia. Lietuvos fotomenininkų sąjungos archyvas

Rugpjūčio 1 d. 18 val. Vilniaus rotušėje atidaroma fotografijų paroda „Vilnius ir jo gyventojai“. Daugiau nei pusę amžiaus apimanti Vilniaus atvaizdų panorama rodo miestą tokį, kokį jį matė esamuoju (šiandien jau būtuoju) laiku čia kūrę menininkai. Kiekviename atskirame atspaude – individualus fotografo ir urbanistinio landšafto dialogas, neretai atsisakant reprezentatyvaus miestovaizdžio, bet kuriant savą ir tiesioginį santykį su aplinka. Miesto fragmentuose ir autorinio žvilgsnio paženklintose metonimiškose istorijose išryškėja kasdienybės svarba. Koliažinis pasakojimas iš nedidelių detalių atkuria savitą ir unikalią miesto aplinką, parodo, kokia tai svarbi vieta ir buvimas joje patiems autoriams.

Mečislovas Sakalauskas

Mečislovas Sakalauskas. Vilniaus senamiesčio kiemas. 1977–1978 m. Lietuvos fotomenininkų sąjungos archyvas

Miestas, nykstantis ar besikuriantis, grafiškas ar vitališkas, fragmentuotas ar panoraminis, visada talpina savyje čia veikiančių personažų, gyventojų ar prašaliečių buvimo pėdsakus. Tad vienuose fotografiniuose atspauduose regime tik žmogaus buvusį prisilietimą, kai kituose „minia“ tampa humanizuotos erdvės ženklu ir miesto egzistencijos sąlyga.

Romualdas Rakauskas

Romualdas Rakauskas. Iš serijos „Naujoji Lietuvos architektūra”. Operos ir baleto teatro praėjimas. Lietuvos fotomenininkų sąjungos archyvas

Fotografijų autoriai: Algimantas Aleksandravičius, Vytautas Balčytis, Arūnas Baltėnas, Sigitas Baltramaitis, Ramūnas Danisevičius, A. Gelgaudas, Vidmantas Ilčiukas, Artūras Jendovickis, Povilas Karpavičius, Gintaras Kraujelis, Algimantas Kunčius, Vitas Luckus, Alvydas Lukys, Zenonas Nekrošius, Romualdas Rakauskas, Mečislovas Sakalauskas, Kęstutis Savickas, Kęstutis Stoškus, Antanas Sutkus, Virgilijus Usinavičius-Augulis, Saulius Žiūra, Stanislovas Žvirgždas.

Vytautas Balčytis

Vytautas Balčytis. Iš serijos „Vilnius”. 1986–1987 m. Lietuvos fotomenininkų sąjungos archyvas

Dauguma parodoje pristatomų fotografijų yra saugomos Lietuvos fotomenininkų sąjungos archyve.

Lietuvos fotomenininkų sąjungos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Paroda veiks iki rugpjūčio 26 d.

Ekspozicija dedikuojama Vilniaus 700 metų jubiliejui.

Parodą pristato Lietuvos fotomenininkų sąjunga.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!