Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 11 rugsėjo d. 13:37
Prodiuserinės grupės „Vokalinio meno tinklas“ ir idėjos autorių, menininkų Vaido Bartušo ir Eglės Radavičiūtės iniciatyva pradedamas naujas projektas – tinklalaidė menininkų psichinės sveikatos tema „Kažkas čia nedera“.

Pranešimo spaudai nuotr.

Psichinės sveikatos rodikliai krenta ne tik pandemijos ir karo akivaizdoje, didelę įtaką tam daro ir bendras žmonių susvetimėjimas, socialinės atskirties didėjimas, ekonominiai veiksniai. Viena iš psichologiškai jautriausių visuomenės grupių yra atlikėjų ir kitų menininkų bendruomenė. Juk toks svarbus įrankis kūrėjo profesijoje – emocinis jautrumas – atsispindi ir bendražmogiškose problemose, aktualiose menininkų ratui. Būtent apie tokias problemas ir bus kalbama tinklalaidėje.

Epizodų svečiai – įvairių sričių menininkai ir psichologinės sveikatos specialistai – dalinsis savo patirtimi ir žiniomis jiems aktualiomis temomis. Nerimas, perfekcionizmas, atidėliojimas, ateities baimė, apsišaukėlio sindromas, depresija – tokias psichologinės sveikatos problemas tinklalaidė „Kažkas čia nedera“ palies pirmajame savo sezone. Šio projekto tikslas yra kaip įmanoma svariau prisidėti prie psichinės sveikatos edukacijos meno kūrėjų tarpe. Tokiu būdu tikimasi skatinti tarpsritinį menininkų ir kitų specialistų (šiuo atveju – psichinės sveikatos atstovų) bendradarbiavimą, menininkų ir jiems artimų žmonių domėjimąsi savo psichine sveikata, vis dar gajų psichinės sveikatos stigmų įgarsinimą.

Vaidas Bartušas. Pranešimo spaudai nuotr.

Rugsėjo 20-ąją dienos šviesą išvysta pirmasis tinklalaidės „Kažkas čia nedera“ epizodas. Scenos menų atlikėjas Dominykas Vaitiekūnas jame dalinsis savo patirtimi susidraugaujant su, kaip jis pats sako, „marozėliu“ nerimu. Laidoje taip pat dalyvauja klinikinė psichologė, Depresijos įveikimo centro įkūrėja Aušra Mockuvienė. Tinklalaidės išleidimo išvakarėse, rugsėjo 19 dieną, 18 valandą idėjos autoriai ir kūrėjai Vaidas Bartušas ir Eglė Radavičiūtė rengia idėjos pristatymo vakarą kultūros komplekse „SODAS 2123“. Vakaro metu metu vyks diskusija: „Psichologinės sveikatos stigmos menininkų bendruomenėje. Kodėl būtina apie tai kalbėti?“. Daugiau informacijos bus paskelbta visai netrukus.

Eglė Radavičiūtė. Pranešimo spaudai nuotr.

Kuriant tinklalaidės turinį, bendradarbiaujama su „Depresijos įveikimo centru“ bei jo vadove Aušra Mockuviene, Vilniaus miesto Psichikos sveikatos centro ir Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės gydytoju-rezidentu Martynu Ruzgu, gydytoju-psichoterapeutu Dainiumi Jakučioniu, pokyčių trenere, kognityvinės elgesio terapijos konsultante Raminta Girdvaine, psichoterapeutu Gediminu Tumėnu, psichoterapeute Inga Juodkūne. Tinklalaidės idėją remia Vilniaus miesto savivaldybė. Partneriai: Lietuvos muzikos ir teatro akademija, SODAS2123, Depresijos įveikimo centras.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!