Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 27 rugsėjo d. 13:00
Kenijos menininko paroda sostinėje atliepia pasaulines tendencijas

Alpha Odh kūrinys

Atliepiant pasaulinį susidomėjimą šiuolaikiniu Afrikos menu Vilniuje atidaroma nauja ekspozicinė erdvė, skirta išskirtinai Afrikos šalių šiuolaikiniam menui. Tumo galerija tęsia savo Vakarų Afrikos meno parodų tradiciją ir spalio 3 d. 19 val. Užupyje atidaro antrą parodų salę su Vilniuje reziduojančio Kenijos menininko Alpha Odh soline paroda.

Alpha Odh kūrinys

Vienas ryškiausių jaunosios kartos atstovų Kenijos meno lauke, tapytojas, fotografas ir tekstilės menininkas Alpha Odh (pilnas vardas – Alphonce Odhiambo) kuria nuo septynerių metų, savarankiškai besimokydamas ir tyrinėdamas pasaulį. 2014 metais Alpha Odh kūryba buvo įvertinta menotyrininkų ir pristatyta Kenijos nacionaliniame muziejuje. Alpha gimė ir užaugo dinamiškame ir šurmuliuojančiame Kenijos sostinės Nairobio Kiberos rajone ir, nors vėliau iš ten išsikraustė, iki šiol šio didžiausio Afrikos lūšnyno gyvenimas įtakoja jo kūrybą: „Kibera yra labai įdomi vieta, ypač tokiam kaip aš. Gyvenau su žmonėmis, kurie valgo tik kartą per dieną, ir su žmonėmis, kurie vienam patiekalui gali išleisti tūkstantį dolerių. Manau, kad daug ko išmokau iš tos vietos…”

Alpha Odh spalio 1–15 dienomis dalyvaus Tumo galerijos kūrybinių rezidencijų programoje ir jos metu atsidarančioje parodoje pristatys 2022 ir 2023 metais sukurtus tapybos darbus. Mažo formato kūrinių serijoje pavadinimu „Figures of Speech“ (liet. „Kalbos figūros“) menininkas cituoja kasdienius Nairobio, kuriame dabar gyvena, momentus – lyg foto kamera fiksuoja detales, stambius ir vidutinius planus žmonių ir objektų, į kuriuos, menininko nuomone, nėra kreipiamas pakankamas dėmesys. Jo vaizduojami žmonės neturi tapatybės ar ją išduodančių veido bruožų. Pasak autoriaus, jam tapatybė yra nesvarbi, ji – tik konstruktas, kuriame žmonės linkę pasimesti. Įbrėžimai ir dėmės ant vaizduojamų žmonių veidų ir kūnų reprezentuoja „ydas“ ir jų suteikiamą saugumą. „Ydos“ šiuo atveju yra kai kuriuose Afrikos gentyse buvusi populiari randų tradicija, taip randai, kolonistų įvertinti kaip trūkumai, jų savininkus išgelbėdavo nuo vergovės.

Tumo galerija – tai modernaus ir šiuolaikinio meno galerija Vilniuje, įsteigta meno kolekcininko Martyno Tinfavičiaus, vienintelė Lietuvoje suteikianti progą gyvai pamatyti ir įsigyti šiuolaikinių Afrikos menininkų kūrinius. 2022 metais bendradarbiaujant su Vytauto Kasiulio dailės muziejumi ji surengė pirmąją šiuolaikinio Afrikos meno Baltijos šalyse parodą „Šiuolaikinė Afrikos dailė: tapatybės svajos ir realijos“.

Alpha Odh paroda naujoje Tumo galerijos ekspozicinėje erdvėje (Užupio g. 28, Vilnius) vyks nuo spalio 3 iki 21 d.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!