Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 10 spalio d. 19:24
Europos kūrėjų kinas: žymiausi pastarojo dešimtmečio filmai

Kadras iš filmo „Meilė“

Pastarąjį dešimtmetį į priekį stipriai pažengė ne tik Holivudas, bet ir Europos kinas. Berlyno, Kanų, Venecijos kino festivaliuose apdovanoti Senojo žemyno režisieriai prie ekranų pritraukė ne vieną kokybiško, drąsaus ir aktualaus kino mėgėją. Nors sudaryti žymiausių dešimtmečio filmų sąrašą – nelengva užduotis, visi žemiau atrinkti filmai buvo įvertinti prestižiniais apdovanojimais, pelnė kritikų pripažinimą arba sulaukė itin daug žiūrovų dėmesio.

„Dar po vieną“ (2020), IMDb 7,7

„Dar po vieną“ Europos kino akademijos aukščiausiu įvertinimu už geriausią metų filmą bei geriausią scenarijų įvertinta komiška drama. Pagrindinį vaidmenį filme atlieka pelnytai vienu geriausių Danijos aktorių laikomas Madsas Mikkelsenas. Paties režisieriaus Th. Vinterbergo žodžiais, tai yra istorija apie tai, ką reiškia būti gyvam, apie kontrolę ir būseną, kai ta kontrolė išslysta iš rankų.

Filmo centre keturi vidurinės mokyklos pedagogai, kurie nusprendžia išbandyti teoriją, apie žmogaus kraujyje esatį alkoholio deficitą. Darbo dienomis palaikydami nedidelį girtumą, iš pradžių jie išties pastebi teigiamų aspektų. Laikinai apėmęs pakylėjimas paskatina eksperimentuoti toliau tol, kol situacija negrįžtamai įsisiūbuoja. 

 

„Blogiausias žmogus pasaulyje“ (2021), IMDb 7,8

Geriausiu Europos filmu 2023-siais buvo paskelbtas filmas Blogiausias žmogus pasaulyje. Šią juostą Lietuvos žiūrovai visai neseniai galėjo išvysti festivalyje Kino pavasaris. Tai filmas apie, ko gero, visiems jauniems žmonėms pažįstamą jausmą egzistencinę krizę, apimančią, kai tau tuoj 30, o gyvenimas vis dar nesusidėliojo į savo vėžias. Nerimas, kylantis iš pasirinkimų gausos, noras save realizuoti ir suvokimas, kad kai kuriems dalykams jau per vėlu. Filme per visas šias būsenas keliauja Julija besiblaškydama tarp santykių, karjeros pasirinkimų ir noro visuomet turėti kažką geresnio. 

„Didis grožis“ (2013), IMDb 7,7

Vienu įsimintiniausių šių laikų italų filmų laikomas režisieriaus Paulo Sorrentino Didis grožis. Amžinojo miesto, Romos, didybę šlovinančiame filmo centre 65-erių rašytojas, turtuolis, naktinio gyvenimo liūtas, intelektualas Džepas. Dalyvaudamas ir iš šalies stebėdamas tuštybe dvelkiančius vakarėlius ir performansus, pamažu jis panyra į kankinančią asmeninio gyvenimo dilemą.

„Kvadratas“ (2017), IMDb 7,1

2017 m. pasirodęs filmas „Kvadratas“ pasaulyje susilaukė nemažai dėmesio, daug gerų atsiliepimų jis pelnė ir Lietuvoje. Švedų režisieriaus Ruben Östlund kino juostoje vaidina tokie žinomi aktoriai, kaip Elisabeth Moss ar Dominic West, kūriniui atiteko svarbių kino apdovanojimų, įskaitant ir Kanų festivalio „Auksinę palmės šakelę“.

Filmo istorijos centre – modernaus meno muziejaus kuratorius Kristianas ir naujoji paroda, kurioje pristatoma konceptuali instaliacija „Kvadratas“. Jos esmė – ugdyti žmogiškus tarpusavio ryšius ir skatinti socialinę atsakomybę, kurios šiuolaikinėje visuomenėje taip trūksta. Bendrai kalbant, pats filmas ir yra mūsų veidmainiškos bei susvetimėjusios visuomenės, kuri socialiniuose tinkluose nuolat ir aktyviai kritikuoja aplinkinių ydas, tačiau realybėje abejingai praeina pro nuskurdusį ar kitaip gyvenimo nuskriaustą žmogų, atspindys. Tuo pačiu tai – ir subtili satyra, pašiepianti visus šiuolaikinio meno lauko dalyvius – tiek jo kūrėjus, tiek žiūrovus, tiek ir kuratorius, rimtu veidu kalbančius apie kūrinius, į kuriuos patys nežiūri rimtai.

 „Quo vadis Aida?“ (2020), IMDb 8

1995-ųjų liepa – serbų armija užima Srebrenicą. Aida – bosnių vertėja Jungtinių Tautų taikos palaikymo pajėgose. Bandydama išgelbėti savo šeimą nuo masinio genocido ir užtikrinti jiems saugų prieglobstį JT bazėje, ji randa priėjimą prie nepaprastai slaptos ir svarbios informacijos. 

Oskarui nominuotame filme atsiskleidžia ne tik tarptautinės bendruomenės nesugebėjimas reaguoti į siaubingus įvykius – jame vaizduojama ir kare atsidūrusio žmogaus patirtis – drąsa, bejėgiškumas ir žūtbūtinė kova už savo šeimą.  

„Meilė“ (2012), IMDb 7,9

Žoržas ir Ana – aštuoniasdešimtmečių muzikų pora, kartu nugyvenusi visą amžių. Netikėtai Aną ištikus insultui, Žoržas pasiryžta visomis išgalėmis ją globoti. Kankinantis, nejaukus jos kelias į nebūtį, paveikia abiejų sutuoktinių gyvenimus.  „Meilė“ – atspindys iki skausmo kantraus, sudėtingo pasiaukojimo, kurį gali dovanoti tik mylintis žmogus. Tai – Auksine palmės šakele, Oskaru ir Cezariu bei daugybe kitų apdovanojimų įvertintas filmas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!