Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 13 spalio d. 14:42
Stasio Eidrigevičiaus menų centras virsta STASYS MUSEUM
stasys museum

Pranešimo spaudai nuotr.

Stasio Eidrigevičiaus menų centrą nuo šiol galima vadinti STASYS MUSEUM. Tai naujas, tarptautinės reikšmės, įvairialypis kultūros, kūrybos ir meno reiškinys, įgijęs apčiuopiamą formą, identitetą bei pradedantis formuoti savo turinį. Baigėsi muziejaus pirmojo etapo statybos darbai, rengiamasi antrajam etapui ir planuojama, kad kitąmet lankytojai muziejaus erdves jau galės išvysti savo akimis.

„STASYS MUSEUM – tai reiškinys. Mūsų ambicija – tapti tarptautine meno kryptimi Baltijos šalių regione bei plakančia Panevėžio miesto kultūros širdimi. Tarptautinis žodis „museum“ pasirinktas siekiant aiškiai pozicionuoti šį tarptautinės kultūrinės traukos centrą vietinių bei užsienio lankytojų sąmonėje. Be to, akylesnieji pastebės, kad žodyje „museum“ yra užkoduoti ir Stasio Eidrigevičiaus inicialai“, – pasakoja muziejaus vadovė Vaida Andrijauskaitė.

stasys museum

Muziejaus vizualizacija

Paprastumas, logika ir fantazija

STASYS MUSEUM prekės ženklo strategijos kūrėja Ieva Bieliūnaitė-Jankauskienė (TBWA\ Vilnius) atskleidžia, kad Stasio vardas, o ne menininko pavardė, naudojama dėl kelių priežasčių. „Siekiame betarpiško, Stasiui Eidrigevičiui būdingo bendravimo su auditorija, juolab, kad užsienyje į jį įprasta kreiptis vardu. Taip pat užtvirtinome ir muziejaus lietuviškumą bei plačiau „atvėrėme duris“ ne tik Stasio, bet ir kitų pripažintų menininkų kūrybai“, – kalba I. Bieliūnaitė-Jankauskienė.

Vaida Andrijauskaitė. Nuotr. Dan Hermouet

Logotipas su Stasio parašu, kurį galima pastebėti ant muziejaus fasado, bus naudojamas komunikuojant S. Eidrigevičiaus kūrybą, o logotipas be parašo grafikos – kitoje muziejaus veikloje.

Stasys Eidrigevičius. Interpretacijų kūrimas

„Kaip formuojant pastato architektūrą, taip kuriant muziejaus vizualinį stilių, identiteto autorė Kristė Kibildyte-Klimienė vadovavosi trimis raktažodžiais: paprastumas, logika, fantazija. Jie tapo pamatiniais prekės ženklo elementais, atspindinčiais muziejaus charizmą ir balsą. Siekiant atskleisti muziejuje eksponuojamus išraiškingus kūrinius, pasitelktas minimalistinis ir monumentalus stilius. Vizualinėje muziejaus komunikacijoje dominuoja balta, juoda ir pilka spalvos, tačiau jas pagyvina Stasio Eidrigevičiaus kūryboje dažnai pastebimi mėlyni ir oranžiniai atspalviai“, – pasakoja I. Bieliūnaitė-Jankauskienė.

Atviras ir bendradarbiaujantis muziejus

„STASYS MUSEUM yra atviras kiekvienam lankytojui – tiek panevėžiečiams, tiek svečiams iš kitų Lietuvos miestų, o ypač –  iš užsienio. Siekiame, kad tai būtų aktuali ir intriguojanti kryptis tiek meno mėgėjams, tiek mūsų kraštą atrandantiems turistams. Formuojame šiltą, skaidrų, atvirą santykį su kultūros bei meno lauko dalyviais ir Lietuvos bei tarptautinėmis bendruomenėmis. Jaučiamės jų dalimi, turime kuo pasidalinti, neslepiame tarptautinių ambicijų, todėl siekiame palaikymo bei sinergijos“, – sako muziejaus vadovė V. Andrijauskaitė.

Pristatymas „ArtVilnius’23“ meno mugėje

Interpretacijos

Naują vizualinį identitetą bei pavadinimą STASYS MUSEUM jau šį savaitgalį pristatys ir meno mugės „ArtVilnius’23“ lankytojams. STASYS MUSEUM stendą bus galima rasti projektų zonoje, 4 salėje. Jame bus eksponuojami specialiai mugei sukurti menininko Stasio Eidrigevičiaus piešiniai.

„Stasys Eidrigevičius vizito Vilniuje metu ankstyvą rudenį akrilu ant drobės nutapė aštuonis piešinius, sukurtus specialiai „ArtVilnius‘23“. Juos integravome parodos stende. Piešiniuose vaizduojamas šmaikštus Stasio Eidrigevičiaus santykis su muziejaus pastatu – muziejaus architektūros interpretacija savitu stiliumi. Kviečiame lankytojus išvysti šį jo kūrybos rezultatą bei iš arčiau susipažinti su muziejumi“, – kviečia STASYS MUSEUM vadovė.

Atidarymas – 2024 metais

STASYS MUSEUM atidarymas numatomas 2024 metais. Lankytojus pasitiks S. Eidrigevičiaus paroda per du aukštus. Trečiasis muziejaus aukštas numatytas ir suplanuotas būtent šio menininko kūrybai, o ketvirtasis – po pirmosios atidarymo parodos bus keičiamas, ten planuojama eksponuoti užsienio bei kitų Lietuvos menininkų kūrinius.

Muziejaus kuratorė Lina Albrikienė formuoja STASYS MUSEUM turinį, tad, padedant tarptautiniams partneriams, visuomenei bus suteikta galimybė susipažinti su pasaulyje pripažintais ir gerai žinomais kūrėjais.

„Tarptautinių parodų derinimas trunka metus, o kartais ir ilgiau, todėl užsienio menininkų kūrybą STASYS MUSEUM galėsime išvysti kitų metų pabaigoje ar 2025 m. pradžioje. Tarptautinės partnerystės jau sėkmingai mezgasi: kitais metais (Lietuvos meno sezono Prancūzijoje metu) bendradarbiausime su Liono miesto „Association SensInterdits“, kuri kasmet organizuoja teatro festivalį. Taip pat tiesiame partnerystės tiltus su muziejais Austrijoje. Netrukus turėsime ir kitų naujienų“, – pasakoja L. Albrikienė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!