Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 24 spalio d. 14:53
Kelionė su vaikais į Pietų Čekiją. Idėjos smalsiems ir aktyviems
Kelionės su vaikais

Ką pamatyti Čekijoje su vaikais

Kelionės su vaikais šiais laikais yra tikras iššūkis, norint išlaikyti pusiausvyrą tarp pramogų ir kultūros. Ieškantiems idėjų tokio pobūdžio kelionėms, siūlome susipažinti su Pietų Bohemija (Čekija), kuri išsiskiria gausybe aktyvių ir kultūrinių objektų, tinkančių ne tik įvairaus amžiaus vaikams, bet ir su jais keliaujantiems suaugusiems. Taigi, ką pamatyti Pietų Čekijoje su vaikais? Pristatome idėjas smalsiems ir nenustygstantiems vietoje.


1. Lipno pramogų parkas

Lipno nad Vltavou 307, Lipno nad Vltavou

kelionės su vaikais

Lipno pramogų parko nuotr.

Pažintį su Pietų Bohemijos regionu siūlome pradėti aktyviai, gėrintis itin gražiais vaizdais, iškylančiais užlipus į Lipno medžių lajų taką. Nuo jo atsiveria nuostabus vaizdas į Lipno vandens rezervuarą ir Pietų Čekijos gamtovaizdį, kuris rudenį tiesiog alsuoja sodriomis gamtos spalvomis. Takas išskirtinis tuo, kad siūlo daugybę interaktyvių atrakcijų, padedančių mažiesiems lankytojams geriau pažinti gamtą ir įsitraukti į pažinimo procesą. Takas baigiasi tikru siurprizu, kuris patiks visiems, mėgstantiems ekstremalius pojūčius – tai metalinė čiuožynė, leidžianti nučiuožti nuo pat lajų tako viršaus iki apačios. Nenorintys elektremalių pojūčių, gali tiesiog nulipti laiptais žemyn.

Lipnas garsėja ne tik medžių lajų taku, tai visas aktyvių pramogų centras, siūlantis įvairaus pobūdžio pramogas visais metų laikais. Rudenį čia galima apsilankyti vandens parke, išbandyti bobslėjaus rogutes, veikia aktyvių žaidimų kambarys „Hopsarium“. Žiemą čia veikia slidinėjimo kurortas, o užšalęs vandens rezervuaras tampa čiuožykla.
Daugiau apie Lipno pramogų parką.

Kaip rasti Lipno pramogų parką:


2. Česky Krumlov miestelis ir pilis

Zámek čp. 59, Český Krumlov, Čekija

kelionės su vaikais

Česky Krumlov miestelis | Jekaterinos Artajevos nuotr.

Pradėję pažintį su Pietų Čekija nuo gamtos vaizdų ir aktyvių pramogų, toliau keliaukime į  Česky Krumlov (UNESCO nr. 617) – vieną pasakiškiausių miestelių Čekijoje, kurį juosia Vltavos upė ir didinga pilis. XIII a. statyta, šimtus metų skirtingų (ir visame regione įtakingų) valdovų tobulinta pilis yra antra pagal dydį pilis Čekijoje (pirmoji – Prahos pilis).  Kas pilyje įdomiausia vaikams? Barokinis teatras, kuris jau anuomet niekuo nenusileido šiais laikais vaikams siūlomoms 5D pramogoms. Specialiomis mašinomis čia būdavo išgaunami lietaus ir perkūnijos garsai, garo mašinomis – dūmai, žavėjo ir daugybė kitų efektų, tokių kaip fejerverkai, kuo originaliau panaudotas apšvietimas bei itin sinchronizuotai veikiantys uždangų ir dekoracijų mechanizmai.

kelionės su vaikais

Česky Krumlov pilies barokinis teatras | Jekaterinos Artajevos nuotr.

Kita, ne ką mažiau susižavėjimo kelianti salė, – tai karnavalų salė, ištapyta Venecijos dailininkų ir vaizduojanti įvairius karnavalo personažus.

Česky Krumlov pilies karnavalinė salė | Martos Grzesiak nuotr.

Pilies aplinka yra autentiška ir žavinti, nes pilis išsidėsčiusi net ant dviejų uolėtų kalnų, turi penkis kiemus, apvalų gynybinį bokštą ir reto grožio kelių aukštų arkomis nusėtą tiltą, kuris elegantiškai jungia skirtingas pilies kalvas. Pilyje yra didelis barokinis sodas, o nuo jos bokšto atsiveria pasakiški miestelio vaizdai.

Daugiau apie Česky Krumlov.

Kaip rasti Česky Krumlov:


3. Plaukimas sieliais Vltavos upe Česky Krumlove

Kaplická 27, Český Krumlov, Čekija

kelionės su vaikais

Plaukimas sieliais | „Czech Tourism“ nuotr.

Kad vaikščiojimas po pilis vaikams neprailgtų, siūlome paįvairinti kelionę ir leistis sieliais Vltavos upe pačiame Česky Krumlov miestelio centre. Tai nuostabi patirtis, grožintis nuostabiais pilies bei viso miestelio vaizdais iš kitos perspektyvos bei susipažįstant su sielininkyste.

Sielininkystė – senovinis, šiandien beveik išnykęs amatas, susijęs su sielių statyba ir plukdymu upėmis – neseniai pateko į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Pirmieji įrašai apie sielių plukdymą Vltava, ilgiausia Čekijos upe, kurios šaltinis yra Šumavoje, siekia XI a. Sieliai buvo transporto priemonė, o kartu ir krovinys. Čekijoje pirminė jų paskirtis buvo gabenti malkas ir medieną statyboms iš miškų į miestus. Geležinkelių plėtra pamažu išstūmė sielių plukdymą, o XX amžiaus viduryje sielininkai galutinai išnyko iš Vltavos.
Daugiau apie plaukimą sieliais Česky Krumlov.

Kaip rasti Česky Krumlov plaukimą sieliais:


4. Vienuolyno muziejus Česky Krumlove

Klášterní dvůr 97, Český Krumlov, Čekija

Kelionės su vaikais

Vienuolyno muziejus Česky Krumlove | Jekaterinos Artajevos nuotr.

Nors žodis „vienuolynas“ skamba ne taip jau interaktyviai ir įtraukiančiai, bet patikėkite – šiame vienuolyno komplekse, buvusio klarisių vienuolyno skyriuje, rasite interaktyvią žmogaus įgūdžių parodą, kuri sudomins tiek vaikus, tiek ir suaugusius.  Per interaktyvų požiūrį į mokymąsi, kuris taip sparčiai populiarėja, susipažinkite su mūsų protėvių gyvenimo įgūdžiais ir įsijauskite į viduramžių gyvenimą.

Temiškai įrengtuose kambariuose supažindinama su tradiciniais amatais ir viduramžių vienuolynų žiniomis bei gotikos ir renesanso epochos didikų gyvenimu. Alchemikų laboratorijoje galite maišyti mikstūras, pasimatuoti kostiumus, kurti žolelių aliejus ir vonios druskas, bandyti trafaretuoti, daryti atspaudus ar rašyti plunksna.

Ypač vaikus žavi Danse Macabre palėpė, pilna mistikos ir paslapčių. Mažiausi lankytojai galės mėgautis žaidimų kambariu, pilnu žaislų, kaladėlių bei tradicinių žaidimų.

Taip pat šiam skyriuje rasite Galeriją 3+, skirtą vaikams. „3+“ reiškia ATRASTI, ŽAISTI, KURTI. Joje rasite geriausių vaikiškų knygų iliustracijų iš viso pasaulio kolekciją bei įvairių įtraukiančių žaidimų ir edukacijų vaikams.


Daugiau apie Vienuolyno muziejų.

Kaip rasti Vienuolyno muziejų:


5. Muziejus „Fotoatelier Seidel“

Linecká 272, Český Krumlov, Čekija

Muziejus „Fotoatelier Seidel“ | „Czech Tourism“ nuotr.

Muziejus „Fotoatelier Seidel“ sudomins tiek fotografijomis, tiek mėgstančius fotografuotis. Šimtametė fotostudija, įkurta fotografo Josefo Seidelo „Art Nouveau“ viloje, siūlo atrasti fotografijos pradžios istoriją, audringus šio amato pradininkų likimus ir Čekijos–Vokietijos–Austrijos pasienio fotografinę kroniką nuo XIX a. pab. iki XX a. pirmosios pusės. Muziejuje gausu to meto fototechnikos, fotografijų gaminimo įrangos, o norintys gali netgi sudalyvauti retro fotosesijoje su senoviniais kostiumais ir įvairiausiais to meto rekvizitais. Tai interaktyvi pramoga, nukelianti į to meto gyvenimą su įmantriais kostiumais ir rekvizitais. Išbandyti tikrai verta, tik fotosesiją reikia užsakyti iš anksto.
Daugiau apie muziejų.

Kaip rasti muziejų „Fotoatelier Seidel“:


6. Zoologijos sodas Hluboka

Ohrada 417, Hluboká nad Vltavou, Čekija

Zoologijos sodas Hluboka | Lipno pramogų centro nuotr.

Pakeliui į Hlubokos pilį, apsilankykite viename seniausių Čekijos zoologijos sodų, kuriame rasite virš 300 gyvūnų rūšių. Tai kontaktinis zoologijos sodas, kuriame galite pabuvoti Pietų Amerikos atogrąžų miškuose, linksmintis su išradingomis surikatomis ar tiesiog pasivaikščioti ir pasimėgauti nuostabiu kraštovaizdžiu ir gyvūnais.


Daugiau apie zoologijos sodą.

Kaip rasti Hlubokos zoologijos sodą:


7. Pilis Hluboka prie Vltavou

Bezručova 142, Hluboká nad Vltavou, Čekija

Pilis Hluboka prie Vltavou

Pilis Hluboka prie Vltavou | Jekaterinos Artajevos nuotr.

Ar Jūsų vaikai kada svajojo pabuvoti princesės pilyje? Jei taip, tuomet Hlubokos pilis tikrai paliks įspūdį. Pilies įvaizdį kartu su parku ir jį supančiu kraštovaizdžiu sukūrė princesė Eleonora ir jos vyras princas Jan Adolf II iš Švarcenbergų giminės. Princesę Eleonorą labai sužavėjo Vindzoro karališkoji pilis per karalienės Viktorijos karūnavimą 1838 m. Taigi 1840–1871 m. jie atliko plačią pilies rekonstrukciją romantiniu neogotikiniu stiliumi.

Susiję:

Interjerų sienos ir lubos gausiai dekoruotos medžio raižiniais ir tauriąja mediena. Kai kuriuos kambarius puošia XVI–XVIII a. Europos meistrų paveikslai, sietynai, vitražai ir keramika iš Delfto. Portretai ant sienų vaizduoja svarbiausius Švarcenbergų šeimos narius. Taip pat galima patekti į privačius paskutinių Hlubokos savininkų princo Adolfo ir jo žmonos Hildos kambarius. Pilies rūsyje yra XX amžiaus pradžios pilies virtuvė su asmeniniu ir valgomuoju liftais.

Lankant pilį, galima užlipti ir į Hlubokos prie Vltavou pilies bokštą, iš kurio atsiveria žavūs Švarcenbergų sutvarkyti pilies ir apylinkų kraštovaizdžiai.

Kaip rasti pilį Hluboką prie Vltavou:


8. Ferrata Hluboka

Stezka Vltavy, 373 41 Hluboká prie Vltavou, Čekija

Ferrata Hluboka | Fot. ŽEPS

Na ir paskutinis išbandymas drąsiausiems – tik 8 km atstumu nuo Hlubokos prie Vltavou pilies rasite via ferrata. Via ferrata (it. geležinis kelias) – tai kalnų takas su įtvirtintais metaliniais lynais, pakopom, rankenom, kurių pagalba bei pasitelkus spec. įrangą, diržus įmanoma įveikti stačius uolų ar kalnų ruožus. Šiuo atveju via ferrata Vltavou įrengta ant upės skardžio, ji turi 3 trasas, kurios yra skirtingo sudėtingumo ir skirtos skirtingos parengties žmonėms. Su vaikais rekomenduojama lipti pačia paprasčiausia, A trasa. Mėgstantiems išbandyti aktyvias pramogas, ši pramoga tikrai suteiks įspūdžių ir leis pasigrožėti nuostabia Pietų Bohemijos gamta.
Daugiau informacijos apie „via ferrata“ Hluboka ir įrangos nuomą.

Kaip rasti via ferrata Hluboka

 


Aktyvus keliavimas plečia akiratį, kelia tiek vaikų, tiek suaugusių žmonių kultūrinį išprusimą bei suteikia žinių ir daugybę teigiamų emocijų. Pietų Bohemija (Čekija) – tikras perliukas ieškantiems turiningų maršrutų ir norintiems pasisemti meno, kultūros žinių bei aktyvių pramogų, gamtos įspūdžių. Daugiau turiningų kelionių idėjų rasite mūsų skiltyje Mėgstantiems keliauti.

Domitės UNESCO objektais? Turime itin išsamų UNESCO materialaus ir nematerialaus paveldo sąrašą, kurį vis papildome naujais straipsniais ir UNESCO objektų aprašymais.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!