Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 29 lapkričio d. 17:21
Vilnius pristato „Kalėdos sostinėje 2023“ programą: natūrali eglė, renginiai bendruomenėms ir naujos šventinės žiemos pramogos

Nuotr. Sauliaus Žiūros

Šventinę nuotaiką į Vilnių atnešantis festivalis „Kalėdos sostinėje“ skelbia renginiais gausią šių metų programą. Svarbiausių metų švenčių laukimui startą duos pirmąjį žiemos vakarą Katedros aikštėje iškilmingai įžiebiama eglė, o iki pat sausio 7 d. mieste netruks tiek tradicinių, tiek naujų žiemos sezono pramogų.

„Kalėdos sostinėje 2023“ programoje – eglutę Katedros aikštėje apjuosiantis Kalėdų miestelis, tradicinis Kalėdų traukinukas, dalintis gerumu skatinanti Tarptautinė Kalėdų labdaros mugė, masinis Kalėdinis bėgimas, V. Kudirkos aikštėje veiks Kalėdinis dizaino skveras, rengiamasi ir Naujųjų metų sutikimui prie Vilniaus arkikatedros varpinės bei Trijų Karalių šventei.

Tarp šių metų kalėdinio laikotarpio naujovių – vilniečius subursianti „Kaimynų Kalėdų“ iniciatyva bei naują vietą Valdovų rūmų Didžiajame kieme radusi ledo čiuožykla.

„Kaimynų Kalėdų“ iniciatyva vyks visą Advento laikotarpį – šventinis autobusiukas kasdien keliaus vis į kitą miesto vietą. Kviesime vietos bendruomenes susitikti, pabendrauti, padėkoti mėgaujantis šilta arbata ir skanėstais prie seniūnijose įžiebtų eglių.

Laukiamiausias reginys – Kalėdų eglės įžiebimas

Pagrindinis ir daugiausiai vilniečių, sostinės svečių bei visos Lietuvos dėmesio sulaukiantis žiemos festivalio renginys – Kalėdų eglės Katedros aikštėje įžiebimo šventė. Ji prasidės simboliškai – pirmąjį kalendorinės žiemos vakarą, gruodžio 1 d., penktadienį, 19.30 val.

Scenoje greta pagrindinio Kalėdų simbolio pasirodys ir pakilia nuotaika dalinsis žinomi Lietuvos atlikėjai. Renginį ves Ignas Krupavičius ir Eglė Kernagytė, tiesioginę muzikinio renginio ir jaudinančios jo kulminacijos transliaciją bus galima stebėti per LRT.

Kalėdos sostinėje 2023

Nuotraukos – Sauliaus Žiūros

Nors visos šių metų žaliaskarę supančios paslaptys bus atskleistos tik iškilmingos įžiebimo šventės metu, jau dabar aišku, kad eglė bus natūrali. Kalėdų šilumą ir džiaugsmą simbolizuojantis medis kvies puoselėti tradicijas, bendruomeniškumo jausmą ir dovanojimo dvasią.

Kalėdų eglę Katedros aikštėje aplankyti galima bus iki sausio 7 d. (imtinai).

Šventinių susibūrimų vieta – Kalėdų miestelis Katedros aikštėje

Vilniečių ir sostinės svečių pagrindiniu traukos objektu taps ne tik spindinti Kalėdų eglė, bet ir greta įsikūręs, žaliaskarę jaukiai juosiantis Kalėdų miestelis Katedros aikštėje. Nuo gruodžio 1 d. iki sausio 1 d. apsilankyti Vilniaus Kalėdų miestelyje kvies keturios dešimtys namelių, kurie siūlys įvairiausias vietos amatininkų pagamintas dovanas ir kalėdinius skanėstus.

Kalėdų traukinukas pildys mažųjų svajones

Nuo gruodžio 1 d. iki sausio 7 d. į pusvalandžio keliones po Kalėdų dvasia alsuojantį senamiestį mažuosius ir jų tėvelius kvies Kalėdinis traukinukas, kuris keleivius pasitiks pagrindinėje stotelėje – šalia Katedros aikštės, Šventaragio g. 2. Maršrutas suks ratu: Šventaragio, Pilies, Didžiosios (Rotušės a.), Vokiečių, Dominikonų, Universiteto, Šventaragio gatvėmis. Bilieto kaina – 5 € (visiems). Mažesni nei 90 cm ūgio vaikučiai, kurių ūgį matuos ypatinga „Nykštukų“ matuoklė, keliaus nemokamai. Bilietus galima bus įsigyti internetu arba stotelėje, telefonu nuskenavus QR kodą. Traukinukas nevažiuos vykstant masiniams renginiams – Kalėdų eglės įžiebimo šventės ir Kalėdinio bėgimo metu bei pasitinkant Naujuosius metus.

Kalėdos sostinėje 2023

Nuotr. Sauliaus Žiūros

Vilniečius burs Kaimynų Kalėdos

Įžiebus pagrindinę sostinės Kalėdų eglę Katedros aikštėje, šventinės nuotaikos banga nusiris per visas 21 Vilniaus seniūniją. Gruodžio 1–21 d. Vilniaus miesto savivaldybė kvies miesto gyventojus susiburti, daugiau laiko skirti gyvam bendravimui ir nuoširdiems pokalbiams su kaimynais. Kasdien vis kitą sostinės seniūniją aplankys specialus Kaimynų Kalėdų autobusiukas, kurio šūkis „Geriausia kalėdinė dovana – dėmesys, pokalbiai ir bendrystė“. Pasitinkant Kalėdas savo kieme, bendruomenių nariai bus vaišinami kalėdiniais saldėsiais ir arbata.

Dosnumo dvasia 21-oje Tarptautinėje Kalėdų labdaros mugėje

Solidariai gražią tradiciją puoselės ir dalytis kvies Vilniaus rotušėje gruodžio 2 d., šeštadienį, nuo 12.00 val. vyksianti 21-oji Tarptautinė Kalėdų labdaros mugė. Ją organizuoja Tarptautinė Vilniaus moterų asociacija (IWAV) su užsienio šalių diplomatinėmis bei verslo bendruomenėmis ir Lietuvos bičiuliai.

Mugėje originaliais rankų dirbiniais, suvenyrais ir skanėstais iš įvairių pasaulio kampelių prekiaus beveik keturios dešimtys dalyvių – užsienio šalių ambasadų ir tarptautinių mokyklų atstovų, vyks loterijos ir muzikiniai pasirodymai. Tradiciškai mugės dieną surinktos ir su ja susijusios lėšos bus skiriamos vaikų ir senyvo amžiaus žmonių socialine gerove besirūpinančioms organizacijoms Lietuvoje. Mugės globėja – pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė.

Ypatingos šventinės pramogos Valdovų rūmuose: čiuožykla, Kalėdų Senelio rezidencija, įspūdingas vakaro šou „Legenda. Vilniaus sapnas“

Daugiausia staigmenų Kalėdų sostinėje šiemet laukia Valdovų rūmuose ir jų prieigose. Didžiajame kieme įsikurs šventinė Vilniaus čiuožykla – Kalėdų ledas Valdovų rūmuose. Čia vilniečiai ir miesto svečiai galės išbandyti daugiau nei 700 m2 ledo čiuožyklą po atviru dangumi, kurioje kasdien vyks bent aštuoni masinio čiuožimo seansai, iš kurių pirmieji du (10.00 ir 11.15 val.) bus nemokami (darbo dienomis – vaikams nuo 3 iki 14 m. bei senjorams, o savaitgaliais – visiems). Iškilmingai gruodžio 2-ąją atidaryta čiuožykla planuojama veiks iki pat vasario 16 d.

Kalėdos sostinėje 2023

Nuotr. Sauliaus Žiūros

Šalia čiuožyklos esančioje scenoje vyks įvairūs šventiniai pasirodymai, kuriuos bus galima stebėti iš beveik 1000 vietų tribūnų, o prie pat Valdovų rūmų taip pat įsikurs kalėdinės krautuvėlės, viliosiančios pasimėgauti karštais gėrimais ir kulinariniais gardėsiais.

Tikėtina, kad daugiausiai lankytojų dėmesio sulauks iki gruodžio 30 d. du kartus kiekvieną vakarą Valdovų rūmų Didžiajame kieme atgimstanti kunigaikščio Gedimino sapno istorija ir geležinio vilko legenda – 45 min. trukmės muzikos, šviesos ir vaizdo projekcijų šou „Legenda. Vilniaus sapnas“. Bilietus jau platina kakava.lt.

Pačių jauniausių Valdovų rūmų lankytojų laukia ypatinga staigmena – šalia rūmų įsikurs Kalėdų Senelio rezidencija, kurioje susitikti, pasidalinti norais ir nusifotografuoti su Seneliu ir pasakų personažais galima bus iki sausio 7 d. Daugiau informacijos rasite tinklalapyje valdovurumuledas.lt.

Masinis šventinis žiburėlis mieste – Kalėdinis bėgimas

Gruodžio 9-ąją Vilniaus gyventojus ir svečius suvienys seniausias ir smagiausias – 48-asis Eurovaistinės kalėdinis bėgimas. Kaip ir pernai, ši itin kalėdinė bėganti šventė sostinę antrus metus iš eilės puoš vakarėjant – pirmieji bėgikai startuos ties Vinco Kudirkos aikšte jau 15.00 val. Išradingais kostiumais dėvintys dalyviai tradiciškai rinksis 12, 6 ar 3 km bei Nykštukų bėgimo distancijas. Registracija į bėgimą jau vyksta tinklalapyje manomaratonas.lt.

Individualumas ir rankų darbo kokybė – Kalėdiniame dizaino skvere

Gruodžio 13–17 d. į Vinco Kudirkos aikštę grįžta pailsėjęs, atsinaujinęs ir daugybę naujienų žadantis Kalėdinis dizaino skveras. Tik penkias dienas veiksiančioje meniškų dovanų oazėje apie 50 Lietuvos kūrėjų, menininkų ir dizainerių pristatys savo geriausius gaminius bei išskirtinių kūrinių asortimentą ir kvies užsukti išsirinkti kalėdines dovanas savo draugams ir artimiesiems.

Rūpintis senoliais kvies akcija „Maltiečių sriuba“

Kalėdas pasitikti jautriai ir rūpestingai gruodžio 21 d., ketvirtadienį Vilniaus Katedros aikštėje kvies 18-oji paramos seneliams akcija – „Maltiečių sriuba“.  Jos šių metų šūkis – „Rūpestis, telpantis dubenėlyje“. Nuo 17.00 val. greta Kalėdų miestelio ir Kalėdų eglės įsikurs sriubų miestelis, kuriame lankytojai galės ne tik pasivaišinti skirtingų skonių sriubomis, bet ir susitikti su maltiečiais, nuolat, ištisus metus besirūpinančiais 2320 senolių 44 Lietuvos vietovėse. Bus galima daugiau sužinoti apie maltiečių globojamus žmones ir, žinoma, padaryti gerą darbą – paaukoti. Pirmąjį sriubos samtį įpilti ir maltiečių palaikyti atvyks pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė.

Kalėdų stebuklo laukimas Šv. Piemenėlių mišiose

Gruodžio 24-osios vakare laukti Kalėdų stebuklo visuotinėje maldoje tikintieji bursis į Šv. Piemenėlių mišias Vilniaus arkikatedroje. Planuojama pradžia 21.00 val.

Palaikymas ir draugystė – Ukrainos ir Lietuvos vaikų Kalėdų šventė

Švęsti Kalėdas kartu, dalytis palaikymu ir draugyste gruodžio 28 d. Vilniaus Katedros aikštėje antrus metus iš eilės rinksis iš Ukrainos atvykusių šeimų vaikai ir mažieji vilniečiai. 16.00 val. prasidėsiančio renginio metu netruks muzikos ir šypsenų – koncertuos Lietuvos muzikos žvaigždės, vyks lietuvių ir ukrainiečių jaunųjų talentų pasirodymai, žaidimai, fotosesijos. Kiekvienam į šventę atvykusiam vaikui iš Ukrainos bus įteikta saldi kalėdinė dovanėlė. Savanoriai kvies vaišintis arbata, karštu šokoladu ir kitais skanėstais. Vaišių palapinėje savanoriai keps ir dalins karštas spurgytes.

Naujus 2024 metus Vilnius pasitiks prie Varpinės 

Lietuvos sostinė Naujuosius metus jau penkerius metus iš eilės pasitinka unikalia tradicija – ryškiu ir spalvingu vakarėliu prie Vilniaus varpinės, kurią artėjant vidurnakčiui puošia tvari ir šiuolaikiška alternatyva fejerverkams – moderni šviesos ir vaizdo projekcija. Šiems metams specialiai sukurtą reginį, kurį vidurnaktį papildys įspūdingas muzikos ir lazerių šou, vilniečiai ir miesto svečiai stebėti kviečiami nuo 22.00 val. iki 01.00 val.

Trys Karaliai – šventinio sezono pabaiga 

Sausio 6-ąją – Trys Karaliai. Tądien tradiciškai nuo Aušros vartų iki Katedros aikštės vyks teatralizuota trijų metrų aukščio karalių figūrų: Kasparo, Merkelio ir Baltazaro bei jų palydos eisena. Žaismingos ir miesto bendruomenę įtraukiančios eitynės Vilniaus senamiesčio gatvėmis prasidės 16.00 val. Priėjus prakartėlę Katedros aikštėje, nuo 16.30 val. šventę tęs mini koncertas. Vėliau Trys Karaliai užsuks ir į Mokytojų namų kiemelį, kur nuo 18.00 val. vyks tradicinis renginys, šventė visai šeimai – „Lik sveika, Kalėdų eglute!“, kviesianti smagiai atsisveikinti su žaliaskarėmis. Nuo seno Trijų Karalių šventė žymi šventinio laikotarpio pabaigą, tad jai pasibaigus, sausio 7-ąją, sekmadienį „Kalėdos sostinėje“ taip pat skelbs šventinių renginių ciklo pabaigą ir atsisveikins iki kito karto.

Daugiau informacijos apie „Kalėdos sostinėje“ renginius: www.kaledossostineje.lt irhttps://www.facebook.com/KaledosSostineje

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!