Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 13 sausio d. 16:45
Kuo išskirtinė Šiaurės Tate galerija?

Šiaurės Tate galerija. Fot. Tamara Pathak

Pirmasis Tate muziejus duris visuomenei atvėrė 1897 metais kaip Nacionalinė britų meno galerija. Pirmojoje parodoje buvo eksponuojama nedidelė britų meno kolekcija. 1889 m. pirklys iš Anglijos Henry Tate paaukojo savo meno kolekciją Jungtinei Karalystei, kurią sudarė 65 paveikslai, su sąlyga, kad jie bus eksponuojami atitinkamoje galerijoje bei suteikė paramą galerijos statybai. Sidney Smith suprojektavo neoklasikinį pastatą, skirtą muziejaus veiklai. Pastatas buvo plečiamas ir transformuojamas 7 kartus. Nuo 1932 m. muziejus oficialiai pervadintas į Tate Britain.

Šiaurės Tate galerija. Fot. Tamara Pathak

Šiaurės Tate galerija. Fot. Tamara Pathak

Šiandien Tate turi 4 muziejus – Tate Britain ir Tate Modern Londone, Tate Liverpool Liverpulyje ir Tate St. Ives St. Jungtinės Karalystės pietų pakrantėje. Tate kolekciją sudaro Britų meno nacionalinė kolekcija nuo 1500 m. iki šių dienų, taip pat tarptautinė modernaus ir šiuolaikinio meno kolekcija, iš viso per 70 000 kūrinių.

9-ajame dešimtmetyje buvo išvystyta idėja sukurti „Šiaurės Tate“ („Tate Liverpool“ kaip išskirtinio identiteto galeriją, orientuotą į modernaus meno eksponavimą ir jaunos auditorijos įtraukimą per edukacinę programą). Tuo metu TATE muziejui vadovavo meno istorikas ir kritikas Alan Bowness. Princas Charles „Šiaurės Tate“ iškilmingai atidarė 1988 m. gegužės 24 d. kaip meno galeriją, turinčią išskirtinį identitetą. Iki 2003 m. „Šiaurės Tate“ buvo didžiausia modernaus ir šiuolaikinio meno galerija Jungtinėje Karalystėje. „Šiaurės Tate“ galerijoje eksponuojami įvairūs šiuolaikinio meno kūriniai iš Tate kolekcijos, taip pat rengiamos įvairios laikinosios parodos. Šis Tate padalinys yra orientuotas į modernaus ir šiuolaikinio meno ekspozicijas, dažnai atspindinčias socialinius, politinius ir kultūrinius reiškinius. Jame galima apžiūrėti įspūdingas ir kontraversiškas instaliacijas, tapybos darbus, skulptūras, fotografijas, video ir kitas meno rūšis.

Šiaurės Tate galerija. Fot. Tamara Pathak

Šiaurės Tate galerija. Fot. Tamara Pathak

Šiaurės Tate galerija. Fot. Tamara Pathak

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!