Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 9 vasario d. 10:43
Arūno Baltėno knyga „DU CZESŁAWO MIŁOSZO MIESTAI/TWO CITIES OF CZESŁAW MIŁOSZ/DWA MIASTA CZESŁAWA MIŁOSZA”.
Du Czesławo Miłoszo miestai

Arūno Baltėno albumas „Du Czesławo Miłoszo miestai“, 2023 m.

Fotografas Arūnas Baltėnas gimė 1956 m. Kaune, 1979 m. baigė Vilniaus universitetą. Fotografijai atsidėjo 1980-aisiais, keliolika metų dirbo Dailės paminklų sąvado grupėje. Daugybė jo nuotraukų paskelbta dailės paveldui skirtuose leidiniuose. 2019 m. įkūrė VšĮ „Baltėno archyvai“. Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatas. Surengtos parodos Vilniuje, Kaune, Paryžiuje, Sankt Peterburge, Pekine, Čikagoje, Modesto (JAV), Toronte (Kanada), Vatikane. Menininko nuotraukų yra įsigiję Paryžiaus nacionalinė biblioteka, MO muziejus, Lietuvos nacionalinis muziejus, Lietuvos ir užsienio kolekcionieriai.

Įsigyti leidinį galima elektroninėje parduotuvėje www.2di.lt ir 2di pardavimo vietose.

Susiję:

2023 metais išėjo Arūno Baltėno knyga „DU CZESŁAWO MIŁOSZO MIESTAI/TWO CITIES OF CZESŁAW MIŁOSZ/DWA MIASTA CZESŁAWA MIŁOSZA”. Tai dvipusis leidinys, kuriame tekstas pateikiamas lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis. Jis skirtas Vilniui ir Krokuvai, dviem Vidurio Europos miestams – poeto jaunystės ir paskutinių gyvenimo metų erdvei.

Nobelio literatūros premijos laureatui Vilnius visą gyvenimą išliko be galo svarbus, jis nuolat minimas kūryboje. Krokuvoje Č. Milošas praleido paskutiniuosius gyvenimo metus, aktyviai bendraudamas su viso pasaulio kūrėjais, dalyvaudamas šio miesto kultūros gyvenime. Šiame gyvenimo etape jis jau kalbėjo tarsi Senojo Testamento pranašas, daug mačiusio ir patyrusio žmogaus balsu. Visa tai bandoma netiesiogiai paliudyti juodai baltais dviejų miestų vaizdais, taip pabrėžiant Vilniaus ir Krokuvos ryšio svarbą Lietuvos kultūrai.

Leidinyje publikuojami keturis dešimtmečius Arūno Baltėno fotografuoti Vilniaus ir Krokuvos vaizdai bei Tomo Venclovos įvadinis tekstas apie simbolinius Czesławo Miłoszo miestus.

Knygos dailininkas – Aleksėjus Muraško.
Parengė ir išleido „Baltėno archyvai“ kartu su „Vilniaus galerija“.
Knygos leidybą paremė Vilniaus miesto savivaldybė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!