Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 12 kovo d. 19:43
Vilniaus mažojo teatro aktorius Arvydas Dapšys apdovanotas Vyriausybės kultūros ir meno premija
Dapšys

Arvydas Dapšys premijos įteikimo metu | J. Kalinsko nuotr.

Kovo 8 d. Vyriausybės rūmų Didžiojoje salėje įvyko Vyriausybės kultūros ir meno premijų laureatų pagerbimo renginys, tarp kurių buvo apdovanotas ir Valstybinio Vilniaus mažojo teatro trupės aktorius, režisierius Arvydas Dapšys. Premijos skiriamos Lietuvos, taip pat pasaulio lietuvių kultūros ir meno kūrėjams ir veikėjams už svarų indėlį į kultūrą ir meną bei ypatingus šios srities nuopelnus.

Paklaustas, kokie jausmai, pirmosios mintys aplankė, sužinojus, kad bus skiriama Vyriausybės kultūros ir meno premija, Valstybinio Vilniaus mažojo teatro aktorius Arvydas Dapšys atsakė: „Kadangi tai buvo jau nebe pirmas teikimas mane apdovanoti, nesitikėjau visai. Dėl to, manau, dar maloniau. Visada malonu gauti dovanų iš Tėvų, draugų ar vaikų, bet dar smagiau gauti dovaną iš Tėvynės, kurios ilgėjaisi pusę savo sąmoningo gyvenimo. Ilgėtis Tėvynės joje gyvenant – labai nelengvas užsiėmimas, nes kartais prarandi viltį jos sulaukti. Nemanau, kad dabar, gavus apdovanojimą,  prasidės naujas gyvenimas, bet, kai jauti, kad tavo darbas kažkam reikalingas, gauni smarkų impulsą nesustoti ieškoti ir atrasti dar daug naujų dalykų. O atradimais dalintis – didelis džiaugsmas!“.

VMT Dapšys

Arvydas Dapšys | VMT archyvas

„Lietuvos Vyriausybės sprendimas skirti Arvydui Dapšiui Vyriausybės kultūros ir meno premiją yra ne tik pelnytas jo talento ir atsidavimo scenai įvertinimas, tai kartu ir simbolinis gestas, atspindintis jo svarbą ir reikšmę Valstybiniam Vilniaus mažajam teatrui bei visos Lietuvos teatro ir kino kultūrai. Daugiau nei tris dešimtmečius kuriantis A. Dapšys sukūrė daugybę įsimintinų vaidmenų, tiek teatre, tiek kine. Nuo dramatiškų personažų režisieriaus Rimo Tumino spektakliuose iki įsimintinų vaidmenų kino filmuose. Arvydas visada sugeba užkariauti žiūrovų širdis savo charizma, talentu, meistriškumu ir giliu psichologiniu žvilgsniu į kuriamą personažą, atsakomybe darbui, supratimu bei pagalba kolegoms. Be savo aktorinės veiklos, A. Dapšys taip pat yra ir teatro režisierius, pastatęs ne vieną įdomų ir ryškų spektaklį, dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Arvydo talentas, profesionalumas ir atsidavimas scenai pelnė jam ne tik Vilniaus mažojo teatro žiūrovų simpatijas, bet ir kritikų pripažinimą. Jis yra gavęs daugybę apdovanojimų, tarp kurių – Auksiniai scenos kryžiai, „Sidabrinė gervė“. Tad šis įvertinimas mūsų akimis pirmiausia –  Žmogui, kolegai, su kuriuo taip malonu ir gera dirbti, kurio darbai ir santykis spinduliuoja žmogiškumu, atidžiu profesionalumu bei empatija. Tai išskirtinis talentas, kuriuo Arvydas mielai dalinasi tiek scenoje, tiek edukacinėse, ekspertinėse veiklose. Net neabejoju, kad Arvydo ateityje tikrai laukia įspūdingi vaidmenys teatro ir kino aikštelėse“, – apie aktoriaus Arvydo Dapšio karjeros įvertinimą kalbėjo Valstybinio Vilniaus mažojo teatro vadovas Simonas Keblas.

Arvydas Dapšys

A. Dapšys | L. Vansevičienės nuotr.

Premijos skirtos dailėtyrininkei, pedagogei Aleksandrai Aleksandravičiūtei, menininkui Žygimantui Augustinui, renginių režisierei, choreografei Leokadijai Dabužinskaitei, prozininkui, dramaturgui, poetui, literatūros tyrinėtojui, scenaristui Rimantui Kmitai, prozininkui, dramaturgui, eseistui Herkui Kunčiui, styginių kvartetui „Chordos“ (Robertui Bliškevičiui, Arnui Karoliui Kmieliauskui, Vaidai Paukštienei, Ievai Živilei Sipaitytei), vargonininkei, dėstytojai Renatai Marcinkutei-Lesieur, aktorei Eglei Eutropijai Mikulionytei, muziejininkei Aldonai Snitkuvienei, menininkui Julijonui Urbonui, kompozitoriui, chorvedžiui, atlikėjui, pedagogui Antanui Laimučiui Vilkončiui.

Vyriausybei tvirtinti nutarimo projektą dėl premijų skyrimo pateikė Kultūros ministerija, vadovaudamasi Vyriausybės kultūros ir meno premijų komisijos sprendimu. Komisija iš 58 pasiūlytų  pretendentų atrinko 12 siūlomų Vyriausybės kultūros ir meno premijų laureatų.

Vyriausybės kultūros ir meno premijų komisijai vadovauja Lietuvos nacionalinio muziejaus generalinė direktorė Rūta Kačkutė, komisijos nariai: meno istorikė Rasa Antanavičiūtė, kinotyrininkė Gražina Arlickaitė, baleto solistas Eligijus Butkus, architektas Tomas Grunskis, rašytojas Antanas Jonynas, vertėjas, literatūros kritikas Laimantas Jonušys, menotyrininkas Valentinas Klimašauskas, muzikologas, kompozitorius Linas Paulauskis, teatrologė Daiva Šabasevičienė, kultūros viceministrė Daina Urbanavičienė, Ministro Pirmininko patarėja Gabrielė Žaidytė.

Maskaradas

„Maskaradas“ | D. Matvejev nuotr.

Kasmet skiriama ne daugiau kaip 12 Vyriausybės kultūros ir meno premijų. Vyriausybės kultūros ir meno premijos skiriamos nuo 1997 metų. Nuo 2008 m. premijos dydis siekia 340 bazinių socialinių išmokų dydžių. Premijos gali būti skiriamos pavieniams pretendentams arba pretendentų kolektyvui. Premija, skiriama kolektyvui, paskirstoma po lygiai kiekvienam jo nariui.

Artimiausia proga išvysti legendinį aktorių Arvydą Dapšį scenoje kovo 14 d. režisierės Gabrielės Tuminaitės spektaklyje „Dėdės ir dėdienės“ Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!