Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 22 gegužės d. 08:48
Naujoje Vilniaus muziejaus parodoje – „Krasnuchos“ tyrinėjimai

Arbūzai, aut. Daukantė, 2024. Vilniaus muziejus

Vilniaus muziejus kviečia susipažinti su „Krasnucha“ – rajonu, neegzistuojančiu oficialiuose dokumentuose, adresuose ar rinkimų biuleteniuose. Paroda „Krasnucha. Rajonas, kurio nėra?“ gegužės 25 d. 16 val. duris atvers pačioje rajono širdyje – buvusiame archyvų pastate Gerosios Vilties g. 10. Vietinių gyventojų pasakojimus, archyvinę medžiagą ir meno kūrinius talpinančią ekspoziciją nemokamai bus galima aplankyti iki liepos 28 dienos.

Savanorių prospekto kreivė rėžia pietvakarinę Vilniaus dalį ir galiausiai kerta miesto ribą. Dar iki įsukdamas į žiedinės sankryžos centrifugą kelias veda trumpa, bet savitą reputaciją įgijusia atkarpa – „Krasnucha“. Kiek miestiečių ar atvykėlių yra girdėję šį pavadinimą, bet niekada nematė reikalo stabtelėti, apsidairyti ir įsižiūrėti, ką dengia pastatų ir įsitikinimų fasadai?

„Krasnucha“ neegzistuoja oficialiuose dokumentuose, adresuose ar rinkimų biuleteniuose. Paklaustas kiekvienas piešia skirtingą rajono perimetrą – kaip ir atmosferą. Kadaise nusėtas medinėmis trobelėmis, vėliau išstypęs sovietiniais daugiabučiais, gamyklomis, dabar išgyvenantis naują transformacijų etapą, „Krasnuchos“ pavadinimą rajonas įgijo praėjusio amžiaus antroje pusėje. Šiandienis Savanorių prospektas visais laikais buvo itin reikšminga arterija, dariusi įtaką miestiečių tranzitui ir vietinių savimonei. Būtent nuo šios gatvės, buv. Raudonosios Armijos, ir kilo šnekamojoje kalboje tebeskambanti „Krasnucha“. Kol vieni vartoja pavadinimą per daug nesusimąstydami, kiti principingai atsisako naudotis lingvistiniu sovietmečio palikimu ir svajoja apie naują rajono veidą. Parodoje kiekvienas lankytojas turės galimybę pasidalinti asmenine nuomone apie rajono ribas bei pavadinimą.

Rengiant parodą Vilniaus muziejaus komanda, kuratoriai Goda Aksamitauskaitė ir Albertas Kazlauskas tyrinėjo kvartalus, išsidėsčiusius tarp V. Pietario, Žemaitės, Naugarduko, Tūkstantmečio ir Geležinio Vilko gatvių. Vis dėlto ne gatvės, o kolektyvinės ir individualios gyventojų patirtys, specifinės bendruomenės bei gyvoji atmintis kuria ir palaiko šį rajoną. Tačiau ir jos nėra vienareikšmės. „Aš nebuvau vilnietis, aš buvau Krasnucha“, – konstatuoja rajone užaugęs, o vėliau iš jo išsikraustęs Evaldas. „Krasnucha“ egzistuoja tol, kol yra ją menančių ir ja gyvenančių žmonių“, teigia G. Aksamitauskaitė, todėl parodoje svarbus vaidmuo tenka vietos gyventojų pasakojimams.

Prie parodos „Krasnucha. Rajonas, kurio nėra?“ kūrimo prisidėjo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, žmonių su regos negalia bendruomenė, tad šią parodą bus galima patirti įvairiomis juslėmis, ne tik išvysti, bet ir paliesti ar išgirsti. Nemaža dalis parodoje pristatomų eksponatų bus liečiami, taip pat, specialiai šiai parodai sukūrėme audio gidą su garsiniu vaizdavimu, pritaikytą žmonėms su regos negalia.

Kviečiame išsukti iš pagrindinio – Savanorių – prospekto ir vietinių žodžiais, istorine medžiaga bei meno kūriniais pakeliauti po skirtingus laikotarpius ir pavidalą keičiančius rajono kiemus. O vėliau patirti juos tiesiogiai – parodą papildo specialiai sudarytas savarankiško pasivaikščiojimo maršrutas.

„Krasnucha”. Rajonas, kurio nėra?“ tęsia Vilniaus muziejaus tyrimų ir parodų ciklą, skirtą tariamai neįdomiems Vilniaus rajonams (pirmoji paroda „Kas į Viršulus?“ kvietė pažinti Viršuliškių rajoną). 2023 m. Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos moksleiviai dalyvavo Vilniaus muziejaus edukaciniame projekte. Jį užbaigė mokinių kuruota paroda „Krasnûchos istorijos“.

Informacija parodoje pateikiama lietuvių, anglų, lenkų ir rusų kalbomis. Šiomis kalbomis parengėme ir specialius žemėlapius skirtus savarankiškam pasivaikščiojimui.

Parodos atidarymas gegužės 25 d. 16 val. Gerosios Vilties g. 10 (įėjimas iš kiemo).

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!