Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2018 m. 2 lapkričio d. 17:24
Sunku patikėti: Indijoje atidengta aukščiausia statula pasaulyje

 

Spalio 31 dieną Indijoje atidengta gigantiška statula šalies nepriklausomybės lyderiui Vallabbhai Pateliui. Statula, kurios mažiausiasis pėdos pirštelis kelis kartus didesnis už gyvą žmogų, nuo šiol laikoma aukščiausia planetoje.

Ji siekia net 182 metrus, yra beveik du kartus didesnė už Laisvės statulą Amerikoje, aukščiu jai neprilygsta ir iki šiol aukščiausia buvusi Budos statula Kinijos Henano provincijoje (ji siekia 128 metrus). Įspūdingas kūrinys pastatytas Gudžarato valstijoje, Kevadijoje (200 kilometrų atstumu nuo pagrindinio valstijos miesto Ahmedabado), ir kainavo daugmaž 400 milijonų dolerių. Statula, kurią statė daugiau nei 2 tūkstančiai darbininkų, sveria apie 67 tūkstančius tonų ir yra padengta 12 tūkstančių bronzos plokščių. Aplink 5 metus statytą monumentą taip pat iškastas 12 kvadratinių kilometrų ploto dirbtinis ežeras. Teigiama, kad statinys yra pakankamai tvirtas, kad atlaikytų žemės drebėjimus ir audras.

V. Patelis, kurio garbei pastatyta milžiniška skulptūra, buvo vadinamas „Indijos geležiniu žmogumi“. Būtent jo dėka maždaug 550 kunigaikštysčių tapo Indijos dalimis po to, kai 1947 metais paskelbta nepriklausomybė nuo Britanijos. Šį V. Patelio žygdarbį primena ir naujai iškilusios statulos pavadinimas – „Vienybės statula“.

Visgi akivaizdu, kad dabartinę Indijos visuomenę ji ne tiek suvienijo, kiek sukiršino. Kol pagrindinis projekto globėjas premjeras Narendra Modi tikino, kad statinys ne tik įprasmins ir primins didžio Indijos veikėjo nuopelnus, bet ir pritrauks daugybę turistų, didelė dalis nepasiturinčių Indijos gyventojų piktinosi, kad valstybė švaisto lėšas, užuot jas skyrusi šalies infrastruktūrai, švietimui ir bendram pragyvenimo lygiui gerinti. Kol skulptūros atidengimo ceremonijos metu iš sraigtasparnių žarstyti gėlių žiedlapiai, tūkstančiai policininkų aplinkiniuose rajonuose turėjo tramdyti protestuojančius vietinius gyventojus.

Nepaisant kritikos, Indijos vadovybė sustoti, regis, nesiruošia. Kaip teigia „The Guardian“, jau dabar trečioje pagal plotą Indijos valstijoje Maharaštroje statoma statula XVII amžiaus induistų valdovui Šivadžiui Maharadžui turėtų būti dar aukštesnė – daugiau nei 200 metrų aukščio. Internetinėje peticijoje prieš šį sumanymą jau pasirašė tūkstančiai Indijos gyventojų.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!