Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 30 balandžio d. 18:11
Kaune – „VDU kultūros dienos“: susipažinkite su renginių programa

Foto: unsplash.com

Gegužės 6-10 dienomis Kaune karaliaus kultūra: miesto erdvėse vyks atviros paskaitos apie dizainą, teatrą, šokį, fotografiją, teminės ekskursijos, performansai, koncertai, filmų peržiūros ir daugybė kitų renginių. Įvairiapusišką programą jau trečius metus iš eilės pasiūlys Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) meno ir kultūros festivalis „VDU kultūros dienos“.

Pasak VDU Menų fakulteto dekanės Jurgitos Staniškytės, šis jau tradiciniu tapęs renginys natūraliai įsilieja į Kauno kultūrinį peizažą ir kviečia gyventojus tapti dalyvaujamosios kultūros dalimi. „Atviros Menų fakulteto dėstytojų paskaitos, akademinės diskusijos, teminės ekskursijos ir įvairių sričių meno renginiai ne tik puoselėja atviro universiteto idėją, bet ir kuria prasmingą dialogą tarp akademinės bendruomenės, kūrybinio lauko atstovų ir plačiosios visuomenės“, – sako J. Staniškytė.

Kaip ir kasmet, rytais „VDU kultūros dienų“ programą pradės atviros VDU Menų fakulteto dėstytojų paskaitos: kauniečiai ir miesto svečiai galės prisijungti prie diskusijų apie dailę, šokį ir judesio meną, pramoginį teatrą, fotografiją ir medijas, kino industriją, dizainą, Vakarų Europos architektūrą ir kitas temas.

Popiet organizatoriai kvies dalyvauti intriguojančiose teminėse ekskursijose apie nematomą teatro pusę ir tarpdisciplininę laboratoriją „Pelkių mokykla“, kuri persikėlė į VDU erdves tiesiai iš Venecijos architektūros bienalės. Pažintį su bendruomeninio meno praktikomis pasiūlys menininkas, kuratorius Ed Carrol (Airija). Agentūros „Blue Drum“ steigėjas, VDU dėstytojas aptars, kaip bendruomenių kultūra sąveikauja su vietos demokratija ir turbo-kapitalizmu, kaip menas gali pasipriešinti iš viršaus primetamiems modeliams ir atgaivinti žmonių, vietų ir daiktų reikšmingumą.

Renginio plakatas | Organizatorių nuotr.

Renginio programa | Organizatorių nuotr.

Aktualioje diskusijoje „Ar Lietuvos muziejų laukia nauja era?“ dalyvaus trys neseniai išrinkti nacionalinių muziejų vadovai: Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Rūta Kačkutė, Lietuvos dailės muziejaus direktorius Arūnas Gelūnas ir Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus direktorė Ina Pukelytė. Renginio dalyviai aptars mūsų šalies muziejų privalumus ir trūkumus, „dalyvaujamojo muziejaus“ idėjos aktualumą.

Vakarinę „VDU kultūros dienų“ programą visas penkias dienas sudarys meno ir kultūros renginiai, kviečiantys susipažinti su užsienio svečių, vietinių dėstytojų, studentų ir absolventų kūrybiniais projektais. Pirmąją festivalio dieną kino kuratorius David Ellis (D. Britanija) surengs anti-paskaitą/performansą „Pêle-Mêle“ bei pristatys avangardinių filmų programą.

Susiję:

„D. Ellis nuo 1993-ųjų tiria Rytų Europos meno pasaulį ir puikiai pažįsta lietuvių avangardinį kiną nuo Jono Meko iki Artūro Baryso Baro. Įkvėptas postsovietinių revoliucijų chaoso, S. Brakhage, K. Jacobs ir J. Meko kūrybinių eksperimentų bei griežtos no-budget etikos, savo anti-paskaitoje D. Ellisas pasiūlys individualų pasakojimą-zigzagą, savąjį pasaulio – kino, politikos, meno – matymą“, – svečią pristato VDU Teatrologijos katedros vedėjas prof. Edgaras Klivis.

Mieste taip pat vyks nemokama kino filmo „Širdys“ peržiūra ir susitikimas su jo kūrėjais – režisieriumi Justinu Krisiūnu bei kompozitoriumi, VDU Menų fakulteto dėstytoju Titu Petrikiu. „Šis filmas – apie tuos laikus, kai dar nebuvo interneto, mobiliųjų telefonų, „Facebook“ ar „Instagram“. Kai jausmai buvo grynesni, kai širdys buvo tikros ir mokėjo plakti vienu ritmu“, – sako kūrėjai.

Žiūrovų lauks pažintis ir su VDU vaidybos studentų kūryba – spektaklis „Baimė“, kurį režisavo Rokas Lažaunykas. Pasak studento, „Baimė“ yra triukšminga absurdo drama, laviruojanti tarp grotesko ir veikėjų nuoširdumo, analizuojanti tipažus, puikiai atpažįstamus ir Lietuvos kontekste.

Festivalio metu VDU Menų fakulteto erdves užvaldys tarpdiciplininis studentų projektas „Senses“, kuris kvies pasinerti į meno chaosą universiteto erdvėse. Kūrybinio projekto organizatoriai žada, kad „Senses“ įsuks lankytojus į parodų, muzikos ir poezijos šurmulį bei skatins patirti meną kitaip.

Paskutinę renginio dieną pradės Atvirų durų diena moksleiviams, kurios metu studentai ne tik pakvies susipažinti su VDU Menų fakulteto studijų programomis, bet ir įtrauks į įvairias kūrybines dirbtuves: užsiėmimus su fotografija, garsu, teatro improvizacijomis ir kt.

„VDU kultūros dienas“ užbaigs gyvo garso koncertas „Music Lab“, vyksiantis Menų fakulteto kiemelyje – čia pasirodys VDU Muzikos produkcijos bakalaurantai. Tuo pat metu galerijos „101“ erdvėse vyks renginys, įtrauktas ir į „Kauno galerijų savaitgalio“ (GWK) programą: knygos „BRUT nuobodulys“ pristatymas su kuratore Anna Tudős (Vengrija) ir architektūros kritiko Owen Hatherley (Škotija) paskaita.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!