Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 11 gegužės d. 09:20
Prasidėjo 58-oji Venecijos meno bienalė: prie Lietuvos paviljono nusidriekė eilės

Lietuvos paviljono atidarymas 58-ojoje Venecijos bienalėje | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

Užvakar „Vilniaus galerija“ dalinosi nuotraukomis iš paskutinių Lietuvos paviljono repeticijų akimirkų, o šiandien su džiaugsmu galima pranešti, kad paviljonas jau atidarytas lankytojams – oficialiai prasideda 58-oji Venecijos meno bienalė. Šiemet Lietuva pristato daugybės bienalės ekspertų ypatingu ir originaliu vadinamą operą-performansą „Saulė ir jūra (Marina)“ (Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė, Lina Lapelytė).

Bienalės atidarymas

Oficialus Lietuvos paviljono atidarymas įvyko gegužės 10 dieną ir iškart pritraukė daugybę žiūrovų – viso vakaro metu į Lietuvos paviljoną buvo nusidriekusi eilė norinčiųjų patekti į vidų. Tiesa, tai pavyko ne visiems lankytojams – dalis jų pasirodymą stebėjo pro langus. Atidarymo kalbą sakė Lietuvos kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

Nors paviljonas jau veikia, pasak performanso autorių, į Veneciją atvežti pasirodymą lengva nebuvo – tam reikėjo ne tik pasirūpinti 35 tonomis smėlio, bet ir įrengus specialią erdvę ją sušildyti. Apie ekologiją ir gamtos išsaugojimą kalbantis performansas Venecijoje įgyja dar gilesnę reikšmę – mieste, kuris, susiduria su pavojumi nuskęsti, šios temos itin aktualios.

Susiję:

Kaip atrodo lietuvių pasirodymas?

Nors bienalėje dažniausiai pristatomi statiški meno darbai (instaliacijos, fotografija, įvairios parodos ir pan.) lietuviai šiais metais stebina pasirinktu formatu ir kviečia išvysti performansą, kuriame skamba gyva opera. Daugiau nei 20 žmonių komanda kuria paplūdimio vaizdą: ant kelių tonų smėlio įsitaisę ir pliaže „besideginantys“ vasarotojai žiūrovų stebimi iš viršaus. Įsitaisiusi pliaže, komanda anglų kalba atlieka specialiai performansui parengtą kūrinį, kuriame – ir pasakojimai apie realias gyvenimiškas problemas, ir nerūpestingi dienos planai bei akimirkos. Komandos nariai keičiasi, tad paviljoną bus įdomu pamatyti ne vieną kartą.

Kada ir kur galima išvysti performansą?

Gyvai atliekamą operą bus galima pamatyti iki spalio 31 dienos kiekvieną šeštadienį nuo 10 iki 18 val. Iš viso, bienalėje „Saulė ir jūra“ bus atlikta 240 kartų. Kitomis dienomis čia nerasite paplūdimio „lankytojų“, tačiau galėsite pamatyti dirbtinai supiltą pliažą ir pasiklausyti operos įrašo. Lietuvos paviljonas įsikūręs erdviame sandėlyje, visai šalia žymiojo laivų arsenalo. Įdomu tai, kad ši erdvė bienalėje naudojama pirmą kartą.

Daugiau apie šių metų Lietuvos paviljoną Venecijos bienalėje skaitykite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!