Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 6 lapkričio d. 21:46
TOP 10 šių metų kino festivalio „Scanorama“ filmų pagal G. Arlickaitę

 

Gražina Arlickaitė | Organizatorių nuotr.

Šiandien, lapkričio 7 dieną prasideda vienas svarbiausių kino įvykių mūsų šalyje – Europos šalių kino forumas „Scanorama“. Kaip ir kasmet, apie 4000 žiūrovų surenkantis renginys siūlo daugiau nei 100 filmų, kviečia pažinti kino virtuvę ir susitikti su filmų kūrėjais. Na, o negalintiems išsirinkti, kokį filmą žiūrėti, apsispręsti padeda „Scanoramos“ įkūrėja ir meno vadovė Gražina Arlickaitė, sudariusi savo mėgstamiausių filmų dešimtuką.

Šių metų kino forumas „Scanorama“ nenutolsta nuo savo pagrindinės idėjos – rodyti ne komercinį, bet aukštos meninės vertės Europos kiną. Kaip jau žinoma iš prėjusių forumų, didelis dėmesys skiriamas ir pačiai programai, konkrečiau – jos sekcijoms, kurios padeda išsirinkti žiūrovą dominančią temą bei filmo pobūdį.

Susiję:

Vilniuje, Kaune, Šiauliuose ir Klaipėdoje vyksiantis forumas jau tapo svarbiausiu rudens įvykiu Lietuvos kino padangėje. Vis dėlto „Scanorama“ – daugiau nei filmų peržiūra. Organizatoriai taip pat siūlo dalyvauti diskusijose, seminaruose, susitikti bei bendrauti su kino kūrėjais, taip suteikiant galimybę daugiau sužinoti apie filmus, užduoti klausimų, kelti diskusiją.

Šių metų programoje – daugiau ne 100 filmų, tad išsirinkti pačius įdomiausius ir „geriausius“ tikrai nebus lengva užduotis. Vis dėlto, jei reikėtų kliautis kieno nors nuomone, verta atsižvelgti į „Scanoramos“ įkūrėjos G. Arlickaitės pastebėjimus.

„Nemėgstu išskirti iš visos programos keleto filmų. Tai darydama griaunu harmoningą festivalio programos dermę, kurios taip siekiu. Tačiau rinktis reikia, tad į siūlomą manąjį dešimtuką įrašiau filmus, kurie geriausiai atspindi man rūpimus kino plotus, kai renku filmus festivaliui: iškilios pavardės ir ryškūs debiutantai, kino kalbos įvairovė, skirtingi stiliai ir temos. Tiesiog geri filmai. Jeigu pamatysite filmą, kuris netilpo į šį dešimtuką, tai bus jūsų asmeninis atradimas“, – sako G. Arlickaitė.

1. „Paslėptas gyvenimas“, rež. Terrence Malik, 2019

 

2. „Apie begalybę“, rež. Roy Andersson, 2019

 

3. „Suvenyras“, rež. Joanna Hogg, 2019

 

4. „Šeimos paslaugos“, rež. Werner Herzog, 2019

 

5. „Šnipė“, rež. Jens Jonsson, 2019

 

6. „Dievas yra, jos vardas Petrunija“, rež. Teona Strugar Mitevska, 2019

 

7. „Atotrūkio metai“, rež. Ulrich Köhler, Henner Winckler, 2019

 

8. „Svaigulys“, rež. Måns Mårlind and Björn Stein, 2019

 

9. „O tada mes šokom“, rež. Levan Akin, 2019

 

10. „Serbė“, rež. Nebojša Slijepčević, 2019

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!