Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 16 sausio d. 20:41
„Oskarų“ nominacijų įdomybės: kas laukia šiais metais?
Portalas bernardinai.lt

„Džokeris“ | Kadras iš filmo

92-oji „Oskarų“ apdovanojimų ceremonija vyks šių metų vasario 9-ąją. JAV kino akademija joje priėmė keletą pokyčių, iš kurių, ko gero, svarbiausias – kitokį vardą gavusi ankstesnė geriausio filmo užsienio kalba kategorija – dabar ji vadinasi geriausio tarptautinio pilnametražio filmo.

Dėl pirmadienį paskelbtų nominantų 2020 m. „Oskarams“ gauti, kai dėl statulėlių pretendentai varžysis 24-iose kategorijose, jau garsių debatų kelia tai, kodėl geriausio režisieriaus nominacijoje nėra nė vieno moters vardo.

Toddo Phillipso filmas „Džokeris“ (Joker) nominacijų susižėrė daugiausia – 11, tarp jų – geriausio filmo, geriausio režisieriaus ir geriausio aktoriaus (pagrindinį vaidmenį čia atlieka Joaquinas Phoenixas).

Pagal nominacijų kraitį antrą vietą pasidalijo Martino Scorsese’s filmas „Airis“ (The Irishman), Quentino Tarantino „Vieną kartą Holivude“ (Once Upon a Time… in Hollywood) ir Samo Mendeso „1917“ – visi jie jų pelnė po 10.

Tarp kitų svarbių predentendų – „Netflixo“ (Noah Baumbacho) „Santuokos istorija“ (Marriage Story) ir Pietų Korėjos hitas – Bongo Joono Ho „Parazitas“ (Parasite). Pastarasis filmas varžosi iš viso šešiose nominacijų kategorijose, tarp kurių – geriausio filmo ir geriausio tarptautinio pilnametražio filmo, o Bongas Joonas Ho papuolė tarp geriausio originalaus scenarijaus ir režisieriaus pretendentų.

Taip pat po šešias nominacijas surinko Mayeso C. Rubeo „Triušis Džodžo“ (Jojo Rabbit) ir minėtoji „Santuokos istorija“. Už savo vaidmenis abiejuose filmuose nominančių gretose stovi Scarlett Johansson (geriausio antraplanio moters vaidmens ir geriausios aktorės kategorijose).

 

Už savo vaidmenis režisieriaus Fernando Meirelleso filme „Du popiežiai“ (The Two Popes) tarp nominantų pateko abu šio filmo herojai – popiežių Benediktą XVI suvaidinęs Anthony Hopkinsas (geriausio antraplanio aktoriaus vaidmens kategorijoje) ir Šventasis Tėvas Pranciškus – Jonathanas Pryce’as (kaip geriausias aktorius).

Praėjusiais metais trijose iš keturių aktoriams skirtų nominacijų statulėles pelnė tamsiaodžiai aktoriai. Šiemet tik Cynthia Erivo, atlikusi vaidmenį filme „Harietė“ (Harriet, režisierė Kasi Lemmons), gali pasidžiaugti geriausios aktorės nominacija.

Taip pat 2020-aisiais tarp nominantų – daug ankstesnių akademijos pamėgtų vardų: seras Anthony Hopkinsas „Oskarams“ nominuotas jau keturis kartus, dusyk – Tomas Hanksas, tačiau jis nominacijos nėra pelnęs nuo 2001-ųjų, o Alas Pacino per savo karjerą jų turi susikrovęs aštuonias.

Audriaus Stonio ir latvių režisierės Kristīne Briede dokumentinis filmas „Laiko tiltai“ į trumpuosius „Oskaro“ apdovanojimo sąrašus geriausio tarptautinio ir dokumentinio filmų nominacijų kategorijose nepateko. Tačiau smagu, kad geriausiu tarptautiniu pilnametražiu filmu varžosi tapti lenkų režisieriaus Jano Komasos filmas „Kristaus kūnas“ (Corpus Christi) apie vaikiną, kuris bėga nuo savo vidinių demonų, ieško atpirkimo ir slėpdamasis nuo savo praeities pasineria į kunigo tarnystę.

Šių metų „Oskarai“ bus išdalinti vasario 9 d. Kaip ne kartą skelbta, šiemet apdovanojimų ceremonija, kaip ir pernai, vyks be vedėjų.

Visą nominantų sąrašą galite peržvelgti čia.

 

Portalui bernardinai.lt parengė Jurgita Jačėnaitė 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!