Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 20 sausio d. 22:13
VDA parodų salėse „Titanikas“ – vyriausio Lietuvos modernisto Leono Striogos kūrybos paroda

Leonas Strioga savo dirbtuvėse | Kęstučio Stoškaus nuotr.

Sausio 21 dieną, antradienį, Vilniaus dailės akademijos parodų salėse „Titanikas“ atidaroma Leono Striogos 90-mečiui skirta darbų retrospektyva „Su gimimo diena, Leonai!“, nuosekliai pristatanti autoriaus kūrybos kelią nuo studijų laikų iki šių dienų.

L. Strioga gimė 1930 m. vasario 1 d. Medžiočių kaime, Anykščių rajone. Iki 1940 m. augo ir mokėsi Klaipėdoje, vėliau Jonavoje ir Ukmergėje. 1950–1952 m. studijavo LSSR valstybinio dailės instituto Skulptūros fakultete. Skulptūros pasirinkimą pats aiškino iš tėvų paveldėtu polinkiu į rankų darbus ir įgimtu klausos defektu, kuris apsunkino bendravimą su aplinkiniais ir skatino ieškoti vienišiui tinkamos profesijos. 1952 m. įstojo į I. Repino dailės institutą Leningrade (dabar Sankt Peterburgas), dideliame mieste su giliomis kultūros tradicijomis tikėdamasis geresnio išsilavinimo; jį baigė 1958 m. Įsikūrė Kaune, pradėjo dirbti „Dailės“ kombinato keramikos ceche. 1966 m. Kauno Ąžuolyne pastatė granito skulptūrą Poilsis – pirmą kūrinį viešojoje erdvėje, paženklinusį posūkį neoklasicizmo linkme. Išsivadavęs iš socrealizmo kanono iš įvairių medžiagų kūrė kamerinio formato ir viešosioms erdvėms skirtas skulptūras. Striogos kūrybą eksponavo Lietuvos, Lenkijos, Latvijos, Estijos, Rusijos, Prancūzijos, Danijos, Italijos, Izraelio muziejai ir galerijos, jo skulptūrų yra Lietuvos nacionaliniuose ir kituose dailės rinkiniuose. 2001 m. Strioga gavo aukščiausią menininko įvertinimą mūsų šalyje – buvo apdovanotas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija. Skulptorius gyvena ir dirba Kaune.

L. Striogos parodą „Titanike“ papildo Kęstučio Stoškaus fotografijos iš skulptoriaus dirbtuvės, padarytos Striogos kūrybinio aktyvumo viršūnėje, ir kolekcininko Ramučio Petniūno filmas, įamžinęs vieną menininko poilsio dieną kaimo sodyboje.

Leono Striogos dirbtuvėse | Kęstučio Stoškaus nuotr.

K. Stoškus yra žinomas istorinės architektūros fotografas, jo paroda „Vilnius“ apkeliavo Vokietiją, Lenkiją, Ispaniją, Prancūziją: rodyta Gdanske, Kylyje, Leipcige, Marburge, Paryžiuje, Valencijoje. Garsi meno kritikė Raminta Jurėnaitė šio ciklo fotografijas sudėjo į knygas vokiečių ir anglų kalbomis: Barocke Sakralarchitektur in Wilnair Vilnius : Photographs of the Old Town. Tačiau plačiausiai reprodukuojama Kęstučio Stoškaus fotografijų dalis – meno kūrinių nuotraukos. Be jų neapseina beveik nei vienas reprezentacinis Lietuvos dailės leidinys. Šis darbas atvedė fotografą į žymiausių Lietuvos menininkų namus, o svarbiausia jų dirbtuves, kur patekti lemta ne kiekvienam. Siekdamas užfiksuoti šią efemerišką, nuolat kintančią ir menininko kūrybos pažinimui svarbią erdvę K. Stoškus pradėjo fotografuoti dirbtuvių interjerus. Leono Striogos parodoje pristatomi skulptoriaus dirbtuvės vaizdai – unikalūs kadrai, leidžiantys mums pažvelgti į dailininko aplinką itin dinamiškais jo veiklos metais, kai Strioga pasiekęs karjeros viršūnę dar tebebuvo kupinas energijos ir naujų sumanymų. Fotografijos ne tik nukelia mus į vis labiau tolstančius 2004-uosius, atveria Striogos medinukų nesutalpinančios patalpos duris, jos pačios yra meno kūriniai, leidžiantys panirti į tai, ką pamatė ir užfiksavo fotografas savo įdėmiu, ramiai kontempliuojančiu žvilgsniu.

„Vilniaus galerija“ suteikia galimybę jau dabar išvysti K. Stoškaus darytas L. Striogos ir jo dirbtuvių nuotraukas.

Paroda „Su gimtadieniu, Leonai!“ VDA parodų salėse „Titanikas“ veikia iki vasario 16 d. 

Kuratoriai: Giedrė Jankevičiūtė, Ksenija Jaroševaitė, Ramutis Petniūnas, Vladas Urbanavičius.

Kūrinius skolino: Lietuvos dailės muziejus, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Striogų šeima, Ramutis Petniūnas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!