Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 28 lapkričio d. 08:40
10 faktų, kurių greičiausiai nežinojote apie rašytoją Marką Tveną
Markas Tvenas

Rašytojas Markas Tvenas | pixabay.com nuotr.

Samuelis Langhornas Klemensas, pasaulyje geriausiai žinomas Marko Tveno vardu, tikrai gali nustebinti savo spalvingu gyvenimu – jis buvo ne tik žurnalistas, rašytojas, dėstytojas, bet ir vienas žymiausių Amerikos komikų, teigęs, kad  „humoras – didžiausia žmonijos palaima“. Nors jo gyvenime netrūko skaudžių išgyvenimų, rašytojas savo patirtis sudėjo į knygas, o saviironija ir kurioziškos akimirkos jį lydėjo iki paskutinių gyvenimo dienų. „Vilniaus galerija“ kviečia skaityti 10 faktų apie Amerikos rašytoją, labiausiai išgarsėjusį knygomis „Tomo Sojerio nuotykiai“ ir „Heklberio Fino nuotykiai“.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2020 m. birželio 9 d. portale vilniausgalerija.lt

10. Slapyvardžiai

Samuelis Langhornas Klemensas turėjo nemažai slapyvardžių, pavyzdžiui, pasirašinėjo kaip Joshas ar Thomas Jeffersonas Snodgrassas. Žymiausias jo slapyvardis, pasaulyje geriau žinomas nei tikrasis vardas, yra Markas Tvenas, kuris, kaip manoma, kilo nuo laivyboje naudojamo žargono, reiškiančio 12 pėdų gylį. Tiesa, kitos istorijos pasakoja, kad žymusis vardas galėjo būti sukurtas ir bare. Esą rašytojas dažnai, įėjęs vidun, padavėjui surikdavo „mark twain!“ (pažymėk du!), norėdamas, kad pastarasis kreida pažymėtų du gėrimo vienetus. Pats rašytojas šią versiją neigė.

9. Nebaigta mokykla

Tikriausiai daug kam bus staigmena, kad žodį puikiai valdęs ir kūrybiškumu pasižymėjęs rašytojas iš tiesų niekuomet nebaigė mokyklos. Iš septynių vaikų šeimoje vyresnio amžiaus sulaukė tik trys  Marko Tveno broliai ir seserys, visi kiti pasaulį paliko ankstyvoje vaikystėje. Deja, kai berniukui buvo vos 11 metų, šeimą ištiko dar viena skaudi nelaimė – nuo plaučių uždegimo mirė ir jo tėtis. Tad po metų berniukas turėjo palikti mokyklą ir pradėti dirbti spaustuvininko padėjėju.

8. Meilė mokslui

M. Tvenas žavėjosi mokslu ir moksliniais tyrimais. Ne paslaptis ir tai, kad jis užmezgė artimą ir ilgalaikę draugystę su Nikola Tesla, su kuriuo daug laiko praleido laboratorijoje. Pats Markas Tvenas užpatentavo tris išradimus, vienas jų – istorinis žaidimas, kuris nesulaukė populiarumo, nes buvo per sunkus. Vis dėlto vienas jo išradimų – savaime įklijuojamas iškarpų albumas komerciškai buvo gan sėkmingas.

 

7. Prastas verslininkas su daugybe finansinių bėdų

Meilė mokslui M. Tvenui atnešė ne tik džiaugsmo, bet ir nemažai finansinių bėdų. Nors iš savo kūrinių rašytojui pavyko uždirbti dideles pinigų sumas, kone viską jis investavo į naujus išradimus bei technologijas. Itin daug pinigų (skaičiuojama, kad suma galėjo siekti net 300,000 dolerių), rašytojas išleido investuodamas į rašymui palengvinti skirtą išradimą. Deja, pastarasis nepaprastai dažnai gesdavo ir niekada taip ir netapo sensacija.

6. Nepakartojamas humoro jausmas

Markas Tvenas garsėjo savo pasirodymais, panašiais į šiandien populiarius „stand-up comedy“ performansus. Po daugybės pasirodymų Londone jis buvo pagerbtas kaip vieno klubų garbės narys. Įteikiant apdovanojimą rašytojui buvo pabrėžta, kad tokios garbės anksčiau susilaukė vos keletas žmonių, įskaitant patį Velso princą. Net ir čia M. Tvenas nepasimetė ir suskubo pridurti, kad Velso princas dabar turėtų jaustis itin gerai.

5. Kačių mylėtojas

Pasakojama, kad Markas Tvenas labai mylėjo kates, o vienu metu jų namuose turėjo net 19! Sakoma, kad keliaudamas jis netgi „išsinuomodavo“ kates, kad šios palaikytų jam kompaniją. Rašytojo kūrybiškumas bei fantazija pasireikšdavo ir galvojant augintinių vardus. Keletą jų jis yra pavadinęs Elzebubu, Šėtonu ar net Maru. Kartą rašytojas yra pasakęs, kad sukryžminus žmogų ir katę, žmogus pagerėtų, tačiau nepataisomai sugadintų katę.

4. Žmogaus teisių gynėjas

Nors būdamas kiek jaunesnis Markas Tvenas buvo imperializmo šalininkas, kiek vėliau ėmė vis dažniau pasisakyti prieš imperializmą, palaikė vergovės panaikinimą, vergų išlaisvinimą, rėmė darbuotojų judėjimus. Rašytojas palaikė ir moterų teises bei kampaniją, siekiančią užtikrinti moterų galimybę balsuoti.

Markas Tvenas

Rašytojas Markas Tvenas | pixabay.com

3. M. Tvenas ir religija

Markas Tvenas buvo presbiterionas – priklausė evangelikų reformatų atšakai. Tam tikriems krikščionybės dalykams jis išliko kritiškas iki paskutiniųjų savo gyvenimo dienų. Jis net yra pasakęs, kad jei Kristus būtų tarp mūsų, tikrai nebūtų krikščionis. Markas Tvenas taip pat turėjo ryšių su masonais.

2. Žymusis baltasis kostiumas

Markas Tvenas nuotraukose dažnai įamžintas su išskirtiniu baltu kostiumu, o pastarasis netgi tapo rašytojo „žyme“, ar jo ekscentriškumo įrodymu. Rašytojas baltai nesirengė taip dažnai, kaip tai bandė parodyti žiniasklaida, tačiau išties mėgo šią spalvą. Neretai baltą kostiumą rašytojas užsidėdavo net ir žiemą ar rudenį, nepaisant to, kaip būdavo šalta.

1. Žinojo savo mirties laiką

M. Tvenas gimė lapkričio 30 dieną, kuomet iš Žemės buvo matoma Halio kometa. Rašytojas jautė, kad jis ne tik pasirodė, bet ir išeis kartu su šiuo dangaus kūnu. Jo pranašystė išsipildė, kuomet jis mirė praėjus dienai po to, kai kometa ir vėl priartėjo prie žemės.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!