Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 28 birželio d. 09:59
Nemokamas muziejų sekmadienis: saugūs virtualūs žaidimai ir audiogidas telefone

Pranešimo spaudai nuotr.

Lietuvos nacionalinis muziejus pasibaigus karantinui paskutinį mėnesio sekmadienį lankytojams dovanoja saugių, interaktyvių ir nemokamų veiklų – penkis virtualius žaidimus ir išskirtinį audiogidą, nukelsiantį į priešistorinius laikus.

Virtualūs žaidimai ekspozicijoje

Išmaniuosiuose telefonuose įsidiegę edukacinę programėlę „Actionbound“ ir nuskenavę žaidimo QR kodą muziejaus ekspozicijoje lankytojai galės žaisti penkis virtualius žaidimus.

Trys žaidimai kviečia tyrinėti nuolatinių muziejaus ekspozicijų sales ir geriau pažinti Lietuvos archeologiją Senajame arsenale (Arsenalo g. 1), istoriją ir etnografiją Naujajame arsenale (Arsenalo g. 3) ar optinio meno meistro Kazio Varnelio kūrybą ir jo namus sostinės širdyje (Didžioji g. 26).

Žaidimą galima žaisti ir šiuo metu veikiančioje Lietuvos nacionalinio muziejaus parodoje „Nesusitaikę“, skirtoje Nepriklausomybės trisdešimtmečiui paminėti. Signatarų namai (Pilies g. 26) virtualų žaidimą pritaikė lauko sąlygoms: plakatas su QR kodu lankytojų patogumui pakabintas ant Signatarų namų durų taip, kad jį galima nusiskenuoti iš lauko pusės ir žaisti bet kuriuo paros metu, net kai muziejus uždarytas.

„Žaidimo maršrutas driekiasi per Vilniaus senamiestį. Žaidėjai aplankys istorines vietas ir sužinos, kas sieja Lietuvos Tarybą ir Vytautą Didįjį, kas tokie priklausė „akiplėšų būriui“, kokiais „hamburkais“ Jonas Basanavičius vaišindavo svečius. Žengiant signatarų keliais Vilnius žaidėjams nušvis kiek kitoks, labiau istorinis, labiau pažintas“, – sako Signatarų namų gidė Sandra Larionova.

Žaidimai su „Actionbound“ programėle pritaikyti žaisti ir pavieniams lankytojams, ir organizuotoms vaikų grupėms. Žaidėjai, surinkę tam tikrą taškų skaičių ir geriausiai atsakę į visus klausimus, gaus dovanų, kurias galės atsiimti muziejaus, kuriame žaidė, kasoje. Prizų skaičius ribotas.

Audiogidas: 12 tūkstančių metų kelionė per vieną valandą

Muziejus, taikydamasis prie naujų aplinkybių ir siekdamas užtikrinti lankytojų saugumą ir po karantino, archeologijos ekspozicijoje (Arsenalo g. 1) pristato audiogidą mobiliajame telefone. Lankytojui tereikia nuskenuoti QR kodą, sekti specialias nuorodas ir, pasirinkus numerį, esantį prie vieno ar kito eksponato, klausytis istorijos.

„Jau porą dešimtmečių muziejuje veikianti archeologijos ekspozicija įgavo naujumo ne tik todėl, kad įgarsinome ir klausymui pritaikėme naujausią archeologinę informaciją, bet ir todėl, kad audiogidą papildėme fotografine ir videomedžiaga apie pačius reikšmingiausius ir įdomiausius eksponatus. Klausydamasis istorijos telefone lankytojas iš karto gali tyrinėti papildomą vizualinę medžiagą“, – idėją pristato Lietuvos nacionalinio muziejaus projektų vadovė Gabrielė Gudaitienė.

Audioturas prasideda nuo seniausios įvykio – kai dabartinėje Lietuvos teritorijoje prieš keliolika tūkstančių metų, nuslinkus ledynui, pasirodė pirmieji žmonės. Kelionė baigiasi prieš pat prasidedant viduramžiams, vėlyvajame geležies amžiuje, kai Lietuvoje susiformuoja baltų gentys, kurių pagrindu tuoj bus kuriama valstybė.

Tekstus ekskursijai parengusi G. Gudaitienė teigia, kad per du aukštus išsidėsčiusioje archeologijos ekspozicijoje lankytojas ras 41 sustojimą. Vidutiniškai sustojimas trunka nuo minutės iki pusantros, tad visai audioekskursijai prireiks valandos. Ekskursijos galima klausytis angliškai ir lietuviškai, tekstinė versija parengta ir rusų kalba.

Birželio 28 d. nemokamai bus galima aplankyti visus Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinius – septynis Vilniuje (Naująjį arsenalą, Senąjį arsenalą, Gedimino pilies bokštą, Signatarų namus, Kazio Varnelio namus-muziejų, Vilniaus gynybinės sienos bastėją, Buvusią areštinę) ir tris regionuose (Jono Basanavičiaus gimtinę, Vinco Kudirkos muziejų, Jono Šliūpo memorialinę sodybą).

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!