Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 19 vasario d. 11:40
Edukacinis filmų ciklas vaikams „Karlsono kinas“ persikėlė į virtualią erdvę

Kadras iš vaidybinio filmo „Mija ir baltasis liūtas“ | Pranešimo spaudai nuotr.

„Karlsono kinas“ – tai specialiai šeimoms su mažamečiais vaikais sukurtas filmų, dirbtuvėlių ir pokalbių su režisieriais ciklas, dešimt metų savaitgaliais vykdavęs „Skalvijos“ kino centro salėje. Seansų metu vaikai buvo supažindinami su vaidybiniu, dokumentiniu kinu ir animacija, o apie tai, ką matė, diskutuodavo su tėvais. Atsižvelgiant į dabartinę situaciją, kai kino teatrai uždaryti, šį ciklą nuspręsta perkelti į namų kino platformą – „Skalvijos“ virtualią salę.

„Šiandien įvairiose kino žiūrėjimo platformose turinio vaikams netrūksta, tačiau norint atrasti dėmesio vertus filmus reikia skirti ir laiko, ir jėgų. „Karlsono kino“ programoje tėvai ras jau atrinktus, ne tik pramoginius, bet ir edukacinę vertę turinčius filmus, tinkamus įvairaus amžiaus vaikams – nuo pačių mažiausių iki žengiančių į paauglystės laikotarpį“, – pasakoja ciklo programą sudariusi Vėjūnė Dūdėnienė.

„Skalvijos“ edukacinių programų koordinatorės teigimu, cikle siekiama išlaikyti įvairovę, todėl programoje tėvai ras įvairių rūšių – tiek dokumentinius, tiek vaidybinius – filmus vaikams. Dauguma jų sukurti Europos kino kūrėjų.

Lietuviškai įgarsinta „Karlsono kino“ programa bus atnaujinama kartą per mėnesį. Pirmoji peržiūra „Skalvijos“ virtualioje salėje – nemokama. Ją išnaudojus, peržiūros kaina – 3–5 eurai.

Nuotaikinga meškinų misija

Atsakomybė, meilė, silpnųjų ir stipriųjų kova susipina animaciniame Lorenzo Mattotti filme „Garsioji meškinų invazija į Siciliją“ (La Fameuse Invasion des ours en Sicile, 2019), kuris pernai buvo pristatytas Vilniaus tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ programoje „Metų atradimai“.

Didysis meškinų karalius veda savo gentį iš kalnų į žmonių pasaulį, norėdamas rasti seniai dingusį sūnų ir parūpinti maisto žiemai. Pabėgę nuo siaubingų monstrų ir nugalėję piktąjį kunigaikštį, meškinai su žmonėmis taikiai apsigyvena kartu, bent jau trumpam… Žaisminga, spalvinga ir nuotykių kupina istorija apie meškinų misiją į Siciliją garantuoja turiningą pramogą visai šeimai.

Rekomenduojama nuo 5 metų.

Pažintis su žiemiška gamta ir jos gyventojais

Elniukas Ailo, prižiūrimas motinos, mokosi žengti pirmuosius žingsnius Laplandijos sniegynais. Nutolęs nuo bandos jis turės perbristi sraunias upes, įveikti snieguotus kalnynus ir išmokti, kaip nepakliūti plėšrūnams į nasrus. Pirmus elniuko gyvenimo metus vaizduojanti įstabi pasaka – jo pažintis su laukiniu pasauliu, kur kiekvienas gyvūnas kovoja už išlikimą ir giminės tęstinumą. Arktyje nufilmuota visai šeimai skirta dokumentika „Elniuko Ailo kelionė per Laplandiją“ (Aïlo: Une odyssée en Laponie, 2018) užburs įstabiais žmogaus nepaliestos gamtos vaizdais.

Rekomenduojama nuo 6 metų.

 

Mergaitės ir liūto draugystės istorija

Vienuolikametės Mijos – pagrindinės filmo „Mija ir baltasis liūtas“ (Mia and the White Lion, 2018) veikėjos – gyvenimas apvirsta aukštyn kojom, kai jos tėvai nusprendžia palikti Londoną ir persikelti gyventi į… Afriką. Mergaitė sunkiai pritampa prie naujosios vietos, tačiau viską pakeičia Čarlis – fermoje gimęs visiškai baltas liūtų jauniklis, kuris nuo pirmųjų dienų Mijai demonstruoja ypatingą prieraišumą. Iš pradžių mergaitė, vis dar pykdama ant tėvų, bando atstumti Čarlį, tačiau greitai liūtuko meilumas nugali ir jie tampa geriausiais draugais. Po trejų metų, Čarliui išaugus į stiprų ir nuostabiai gražų baltą liūtą, Mija sužino, kad jos bičiuliui gresia didelis pavojus. Nusprendusi apsaugoti savo ištikimąjį draugą, mergaitė su liūtu pabėga iš fermos ir leidžiasi į kvapą gniaužiančią kelionę, ieškodama vietos, kurioje Čarlis galėtų gyventi saugus ir laisvas.

 Rekomenduojama nuo 10 metų.

Lietuviški filmukai patiems mažiausiems

Kadras iš programos„Lietuviški filmukai vaikams“ filmo „Pieno baras“ | Pranešimo spaudai nuotr.

Nuotaikinga, įkvepianti ir pamokanti – tokia yra trumpųjų filmukų programa „Lietuviški filmukai vaikams“. Mažiesiems kino žiūrovams pristatomi trys animaciniai filmukai, sukurti Lietuvos kino kūrėjų. Filmuke „Matilda ir jos atsarginė galva“ vaikai susipažins su protingiausia pasaulyje trokštančia būti mergaite Matilda, „Pieno bare“ – su meškinu Miku ir jo geriausiais draugais, o animacijoje „Šokliukė ir Kalėdų eglutė“ jų lauks linksmoji arkliukė Barbora ir jos pasirengimas Kalėdų šventei.

Rekomenduojama nuo 3 metų.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!