Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 15 birželio d. 16:40
Europietiško kino atostogos: kelionę per Lietuvos miestus pradeda „Scanoramos vasara“

unsplash.com nuotr.

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ skelbia europietiško kino atostogų pradžią – birželio 19 d. kelionę per skirtingus Lietuvos regionus pradeda jos satelitinis renginys „Scanoramos vasara“. Šiais metais europietiško kino peržiūrų ir jas lydinčių renginių programa vyks Tauragėje (birželio 19 – 29 d.), Alytuje (birželio 29 – liepos 4 d.) ir Biržuose (liepos 23 – 29 d.). Rugpjūčio mėnesį „Scanoramos vasara“ persikels į kitus Lietuvos miestus ir jų netikėtas erdves.

„Europos šalių kino forumas „Scanorama“ – pirmasis kino festivalis Lietuvoje, kuris ne tik atvedė Europos kiną į sostinę ir didžiuosius šalies miestus, bet ir atsivėrė jos regionams. Užsibrėžę ambicingą tikslą įtvirtinti kokybiško kino žiūrėjimo tradiciją visoje Lietuvoje, šiais metais pasirinkome tris gražius miestus, kuriuose europietišką kiną sieksime paversti neatsiejama kultūrinio peizažo dalimi.

„Scanorama“ vertina kokybę, o ne kiekybę, ilgalaikius ryšius, o ne trumpus susitikimus. Norime ne tik suburti ištikimų žiūrovų ratą skirtinguose šalies miestuose, bet ir naujai prakalbinti gyventojų pamėgtas erdves, pakviesdami pokalbiui su įsimintiniausiais Europos režisierių kūriniais ir bendraminčiais“, – teigia festivalio įkūrėja ir meno vadovė Gražina Arlickaitė.

„Scanorama“ keičia požiūrį į kino sklaidą regionuose – mažieji festivaliai skirtinguose šalies miestuose

Siekdama plėsti ir gilinti Lietuvos žiūrovų pažintį su europietišku kinu, „Scanorama“ naujai pažvelgė į kino sklaidą regionuose ir nusprendė įgyvendinti iki šiol nė vieno šalies festivalio ar kino platintojo netaikytą praktiką. „Scanoramos vasara“ pakvies ne į atskiras filmų peržiūras, bet surengs mažuosius festivalius skirtinguose Lietuvos miestuose. Filmų peržiūros, diskusijos, atgijusios populiarios miestų vietos, specialus meniu vietos gyventojų pamėgtuose baruose ir kavinėse, programos vaikams ir netgi fitneso treniruotės – gyventojų laukia tikros atostogos europietiško kino ritmu.

„Scanoramos vasaros“ veidais tapo scanbasadoriai Aleksas Gilaitis (Tauragė), Eglė Ausiejūtė (Alytus) ir Viktorija Akavickaitė (Biržai) – įvairių kino sričių profesionalai, gerai susipažinę su vietos kultūros lauku ir bendruomene. Jie savarankiškai parinko renginių vietas, sudarė įvairiapusiškas kino programas, žadančias tinkamą kultūrinį vasaros akcentą kiekvienam miesto gyventojui, steigs miestų kino klubus ir burs kinu besidominčias bendruomenes – pasibaigus „Scanoramos vasarai“, jos savarankiškai tęs scanbasadorių pradėtą veiklą.

„Scanorama“ yra pirmoji, kuri į regionus pažvelgė rimtai, dėmesingai ir atsakingai. Tam būtinas artimesnis ryšys su vietos bendruomene ir pažintis su kultūros lauku. Nepakanka kelioms valandoms atvykti į svetimą vietą ir surengti peržiūrą ar diskusiją. Reikia tapti ne svečiu, o pasirinkto miesto gyventoju – žinoti ,kuo gyvena vietiniai, prisėsti jų pamėgtoje kavinėje ar bare, užsukti į vykstančią parodą“, – vienbalsiai tvirtina scanbasadoriai.

Šių metų „Scanoramos vasaros“ repertuare – pagrindiniuose pasaulio kino festivaliuose pristatyti ir ne vieną apdovanojimą pelnę filmai: „Oskaro“ laureato dano Thomo Vinterbergo „Dar po vieną“, švedo Magnuso von Horno „Prakaituok!“, serbo Srdano Golubovičiaus „Tėvas“, islando Benedikto Erlingssono „Kariaujanti moteris“, lenkų režisierės Małgorzatos Szumowskos „Nešventas avinėlis“, ispanų Rafaelio Moléso ir Pepe Andreu „Omarų sriuba“, rumunų animatorės Ancos Damain „Nepaprasta Maronos kelionė“, italo Lucos Guadagnino „Suspiria“.

Mažųjų žiūrovų lauks ir lietuviška animacija – Urtės Oettinger „Pieno baras“, o istorijos mylėtojus sudomins iš Lietuvos centriniame archyve saugomų tarpukario Lietuvos kronikų segmentų sudaryta programa „Tarpukario Lietuva per kino kronikų objektyvą“.

Rugpjūčio mėnesį „Scanoramos vasara“ tradiciškai persikels į kitus Lietuvos miestus ir jų netikėtas erdves, kur bus surengtos filmų peržiūros ir jas lydintys pristatymai bei diskusijos.

Europos šalių kino forumo „Scanorama“ satelitinis renginys „Scanoramos vasara“ vyks:

Birželio 19 – 29 d. Tauragėje (Tauragės kultūros rūmai, Tauragės krašto muziejus)

Birželio 29 – liepos 4 d. Alytuje (Alytaus miesto teatras)

Liepos 23 – 29 d. Biržuose (Biržų kultūros centras, „Portfolio“ galerija, Biržų paplūdimys prie Širvėnos ežero)

Rugpjūčio 27 – 29 d. Kintai (Meno rezidencijų erdvė „Kintai Arts“)

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!