Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 22 vasario d. 15:15
Trumpa stotelė Holašovicės kaimelyje Čekijoje: puikiai išsilaikęs liaudiškojo baroko pavyzdys

Holašovicės gyvenvietė | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Holašovicės istorinio kaimo rezervatas (UNESCO nr. 861) – viena vaizdingiausių stotelių Čekijoje. Tiesa, apžiūrėti šį objektą galite per mažiau nei valandą, tad jis labiau tinkamas trumpam sustojimui, ypač, jei lankysitės Česke Budejovice mieste ar turistų pamėgtame, vos 26 km nutolusiame Česky Krumlove.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2021 m. liepos 14 d. portale vilniausgalerija.lt

Holašovicės kaime rasite 23 kiemus su gyvenamaisiais pastatais, tvartais ar aruodais, nedidelį žuvų tvenkinį, Šv. Jono Nepomuko koplyčią ir kitų pastatų, sudarančių istorinį bei architektūrinį kompleksą. Ši vietovė Antrojo pasaulinio karo metais buvo apleista gyventojų, todėl liko visiškai nepaliesta ir nenuniokota to laikmečio negandų. Žmonės į gyvenvietę pradėjo grįžti maždaug nuo 1990-ųjų, o jau po 8 metų kaimas buvo įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. Jis išsaugojo autentišką liaudiškojo baroko stilių, būdingą Bohemijos regionui ir XVIII-XIX a. centrinės Europos kaimams apskritai.

Holašovicės gyvenvietė | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Holašovicės gyvenvietė | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Holašovicė pirmą kartą paminėta XIII a. Taip pat žinoma, kad XVI a. gyvenvietę nusiaubė Burboninis maras, kurį, kaip rašoma šaltiniuose, išgyveno vos du gyventojai. Vėlesniais metais gyvenvietėje skambėjo vokiečių kalba – čia gyveno daugiausiai vokiečių kilmės valstiečiai.

Vaikščiodami po Holašovicę, akis pakelkite į namų frontonus. Ant daugumos pastatų pamatysite Pietų Bohemijai būdingus dekoratyvinius elementus, nudažytus įvairiomis spalvomis, neretai – ir namo įkūrimo metus. Pabaigai verta pasižvalgyti nuo kalvos, ant kurios ir išsidėstęs Holašovicės kaimas – iš čia  atsiveria nuostabus vaizdas į apylinkes.

Holašovicės gyvenvietė | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!