Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 6 rugpjūčio d. 11:34
Esė apie projektą „You and I, You and Me“

Projekto „You and I, You and Me“ akimirkos | Arūno Baltėno nuotr. | Sapiegų rūmai, 2021 m.

Liepos 30 d. Sapiegų rūmuose vyko menininkų Mindaugo Gapševičiaus ir Marios Safronovos Wahlström projektas „You and I, You and Me“ (liet. „Tu ir aš, tau ir man“).

Faktai: Mindaugas Gapševičius
Fotosesija: Arūnas Baltėnas

Menininkų Mindaugo Gapševičiaus ir Marios Safronovos Wahlström projektas „You and I, You and Me“ (liet. „Tu ir aš, tau ir man“) gvildena klausimus, susijusius su aplinkos patyrimu per elektros srovę. Jo metu nusikeliame į įsivaizduojamą ateitį – kai žmonės, kompiuteriai, mašinos ir įvairūs hibridai dalijasi įgyventa erdve. Tokiame pasaulyje pojūčiai būtų paveikti, o kai kurie – neatskiriamai susieti su kompiuteriniais įrenginiais. Šiame pasakojime žmonės imasi pertvarkyti socialinius ryšius tam, kad išvengtų korporacijų ir mašinų kontrolės.

Projekto „You and I, You and Me“ akimirkos | Arūno Baltėno nuotr. | Sapiegų rūmai, 2021 m.

Faktai

2020 m. lapkričio 23 d. Mindaugas Gapševičius rašo Živilei Etevičiūtei žinutę ir klausia, ar nepažįsta rūbų dizainerio, kuris norėtų kartu padirbėti prie projekto su dėvimomis technologijomis.

2020 m. lapkričio 23 d. Živilė atsiunčia menininkės iš Švedijos Marios Safronovos Wahlström kontaktus.

2021 m. kovo 11 d. Maria jau dirba kartu su Mindaugu „Alt lab“ laboratorijoje Vilniuje.

2021 m. kovo 16 d. užmezgamas kontaktas su juvelyre iš Islandijos Helga Mogensen ir batų dizaineriu iš Maskvos Leon Crayfish.

2021 m. liepos 18 d. Živilė dalyvauja videosesijoje.

2021 m. liepos 30 d. bendro darbo rezultatai rodomi vienos dienos renginyje Sapiegų rūmuose.

Sapiegų rūmai

Sapiegų rūmų aplinką projekto pristatymui pasufleravo būsima paroda Biorama galerijoje Brandenburge, numatyta 2021 m. rugsėjo ir spalio mėnesiais. Kaip ir Sapiegų rūmų erdvė, šios galerijos sienos – atviro mūro, erdvė – panašaus dydžio: 11 m. ilgio, 5 metrų pločio, 11 m. aukščio.

Užkulisiai

„You and I, You and Me“ projekto užkulisiai sudėtingi, juose daug diskutuota, derintasi prie pandeminių pokyčių, ieškota variantų A, B ir C. Projekte pristatėme tris kolekcijas: galvos apdangalų, batų ir juvelyrikos. Jei galvos apdangalus darėme kartu su Maria „Alt lab“ laboratorijoje, tai sprendimų batams ir juvelyrikai ieškojome hibridinėje erdvėje. Žingsnis po žingsnio, iki renginio likus pusantro mėnesio, radome svarbiausius meninius ir techninius sprendimus. Beliko įgyvendinimas. Vis tik atsirado nenumatytų kliūčių: paštas su elektronika į Reikjaviką keliavo tris savaites, lėšos siųstos į Maskvą nukeliavo tik po mėnesio, laidai elektronikos prijungimui prie galvos apdangalų atvyko į Vilnių likus dviem dienoms iki renginio, viena batų pora iš Maskvos atvyko į Vilnių likus iki renginio vienai dienai, informacinės skrajutės atspausdintos likus pusdieniui iki renginio, juvelyrika iš Reikjaviko į Vilnių atvyko likus valandai iki renginio. Renginys, vis dėlto, įvyko sklandžiai.

Projekto „You and I, You and Me“ akimirkos | Arūno Baltėno nuotr. | Sapiegų rūmai, 2021 m.

Projekto „You and I, You and Me“ akimirkos | Arūno Baltėno nuotr. | Sapiegų rūmai, 2021 m.

Projekto „You and I, You and Me“ akimirkos | Arūno Baltėno nuotr. | Sapiegų rūmai, 2021 m.

Dėkojame:

ŠMC ir Radio Vilnius pakvietusiems į Sapiegų rūmus vienos dienos renginiui.
Renginio kuratorėms Kamilei Krasauskaitei ir Ernestai Šimkutei.

Taip pat dėkojame: Ian Erik Stewart (neuromokslo konsultantas), Helga Mogensen, Mantas Mizgiris ir Simona Nakrošiūtė (juvelyrika), Leon Crayfish (batų dizainas), Mindaugas Miselis ir Alexander Selifonov (elektronika), Bon Alog (fotografija ir vaizdo įrašymas), Antanas Skučas (programavimas), Antanas Gerlikas (darbų instaliacija), Živilė Etevičiūtė, Tadas Šarūnas ir Johanna Glaza (modeliai), Audrius Antanavičius (vyr. technikas), Nerijus Rimkus, Taktika Studio (dizainas), Gvidas Bindokas (video dokumentacija), Jonas Balsevičius, Marijonas Račkauskas, Tūla Kristina, Karolina Valentaitė, Roberta Alksnytė, Gabija Augustinavičiūtė, Eglė Skinderytė, Kamilė Laurinavičiūtė, Grėtė Ona Tvarkūnaitė, Vilma Suchockienė, Solveiga Stankevičiūtė, Ona Ringaitytė (performansas).

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!