Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 3 spalio d. 12:40
Svarbiausi savaitės kultūros įvykiai (rugsėjo 27-spalio 3 d.)

Svarbiausių savaitės meno ir kultūros įvykių Lietuvoje apžvalga. Kviečiame skaityti.

Minint Tarptautinę vertėjų dieną įteiktos šv. Jeronimo premijos

Jonė Ramunytė | Liudo Masio nuotr.

Minint Tarptautinę vertėjų dieną, Kultūros ministerijoje įteiktos vertėjų globėjo Šv. Jeronimo premijos. Šių metų premijos Lietuvių literatūros vertėjų sąjungos ir Kultūros ministerijos sprendimu skiriamos Jonei Ramunytei ir Klemenui Piskui.

J. Ramunytei premija skirta už prancūzų klasikinės ir šiuolaikinės literatūros vertimus, tiksliai išreiškiančius originalo menines ir stilistines ypatybes, už geriausių vertimo tradicijų puoselėjimą. Lietuvių skaitytojams ji prakalbino tokius autorius kaip Romainas Gary, Jean-Marie Gustave’as Le Clézio, Patrickas Modiano, Philippe’as Claudelis, Danielis Pennacas.

Lietuvių literatūros vertėjui K. Piskui premija skirta už klasikinės ir šiuolaikinės lietuvių literatūros vertimus į slovėnų kalbą, pasižyminčius literatūrine klausa, gausumu ir simpatija lietuvių literatūrai. Laureato išverstų autorių sąraše – Kazys Boruta, Jurga Ivanauskaitė, Sigitas Parulskis, Laura Sintija Černiauskaitė, vaikų literatūros.

Šaltinis – elta.lt

Paskelbti pretendentai į Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas

Kultūros ministerijos archyvo nuotr.

Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija – aukščiausias kūrėjo įvertinimas, įrodantis išskirtinį menininko braižą ir kūrybos pripažinimą. Šis apdovanojimas skiriamas už reikšmingiausius kūrinius, sukurtus per pastaruosius septynerius metus. Už ilgametį kūrėjo kūrybinį indėlį į kultūrą ir meną gali būti skiriamos ne daugiau kaip dvi premijos.

Kandidatų sąrašą rasite čia.

Lietuvos nacionalinės filharmonijos vadovo konkursą laimėjo Rūta Prusevičienė

Kultūros ministerijos konkursą eiti Lietuvos nacionalinės filharmonijos generalinio direktoriaus pareigas laimėjo dabartinė šios koncertinės įstaigos vadovė  Rūta Prusevičienė. Muzikologės išsilavinimą turinti R. Prusevičienė Lietuvos nacionalinei filharmonijai vadovauja nuo 2006 metų. Koncertinės įstaigos Lietuvos nacionalinės filharmonijos vadovo kadencijos trukmė – penkeri metai.

Lietuvos kinematografininkų sąjungos pirmininku perrinktas kino režisierius Arūnas Matelis

Rugsėjo 27 d. Lietuvos kinematografininkų sąjungos narių visuotiniame susirinkime sąjungos pirmininku perrinktas Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, JAV režisierių gildijos už indėlį į kino meną prizininkas Arūnas Matelis. Šis vienas garsiausių „lūžio“ kartos režisierius, prodiuseris Lietuvos kinematografininkų sąjungai išrinktas vadovauti dar vieną kadenciją – 4-iems metams.

Pasak A. Matelio, kultūros lauke šiandien atstovaujant kiną yra labai daug darbo – tai ir autorių teisių priežiūros direktyvų įgyvendinimas, ir žingsniai, kad būtų didinamas finansavimas išaugusiai kino gamybai, ir dalyvavimas teisės aktų kūrime su Lietuvos kino centru, kitomis kino organizacijomis, asociacijomis, bendrų projektų su įvairiomis kūrybinėmis sąjungomis įgyvendinimas.

Šaltinis – elta.lt

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka – pasaulinės parodos „EXPO 2020“ dalyvė

Pranešimo spaudai nuotr.

Pasaulinėje „EXPO 2020“ parodoje Dubajuje (Jungtiniai Arabų Emyratai) dalyvaus 192 pasaulio valstybės. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka parodoje pristatys interaktyvų pasakojimą „Kristijonas Donelaitis – Lietuvos Homeras“. Prognozuojama, kad, kaip ir praėjusiose parodose, taip ir šiais metais EXPO parodoje apsilankys daugiau nei 25 milijonai lankytojų. Paroda veiks 2021 m. spalio 1 d.–2022 m. kovo 31 d.

Parodoje „EXPO 2020“ Nacionalinė biblioteka kartu su partneriais pristato interaktyvų pasakojimą – į įvairias pasaulio kalbas išverstos lietuvių grožinės literatūros pradininko, poeto, kunigo Kristijono Donelaičio (1714–1780), dar vadinamo Lietuvos Homeru, „Metų“, pirmosios poemos lietuvių kalba, ištraukas. Tai žymiausias lietuvių literatūros veikalas, nuo XIX a. pradžios ryškiausiai reprezentuojantis lietuvių tautą ir literatūrą. 1977 m. „Metai“ buvo įrašyti į UNESCO sudarytą Europos literatūros šedevrų sąrašą.

Šaltinis – bns.lt

Atidaryta tarptautinė minimaliosios raiškos meno bienalė „Laconica“

Rieko Koga. Don’t open please. 2018 m.

Spalio 1 d. Pamėnkalnio galerijoje ir galerijoje „Tsekh“ atidaryta tarptautinė meno bienalė „Laconica“. Naujosios bienalės pavadinimas nurodo į renginio semantinį ir estetinį charakterį – ji sumanyta kaip erdvė ir platforma menininkams, savo kūryboje vystantiems minimaliosios ar minimalistinės kalbos būdus, naudojantis tokiais raktažodžiais kaip formos redukcija ir turinio talpumas, sąlygiškas pasakojimas, santūri raiška, tylos ir pauzės estetika, abstraktumas, monochromas ir kt.

Daugiau skaitykite čia.

Atidaryta K. Černiausko darbų paroda „Išverstas šventumas“

Dailininkas Kipras Černiauskas | Andriaus Solomino nuotr.

Spalio 2 dieną galerijoje „8 akys ir ausys“ atidaryta K. Černiausko darbų paroda „Išverstas šventumas“. Dailininkas leidžiasi į
kontraversišką erdvę – permąsto šiuolaikinį religinių idėjų kontekstą ir kviečia į savo tapybos pasaulį keliauti laikantis jo ikonų-kelio ženklų.

Paroda veiks iki spalio 24 dienos.

Antano Mončio namuose-muziejuje atidaryta paroda „Hommage“

Spalio 1 d. Antano Mončio namuose-muziejuje atidaryta paroda „Hommage à Serge Lifar“, tapusi šiais metais minimo skulptoriaus Antano Mončio (1921–1993) gimimo šimtmečio akcentu.

„Ši paroda – tai pasakojimas apie šokio dievu vadinamą ukrainiečių kilmės baleto šokėją Sergejų Lifarą, kurio gyvenimo įvykiai turi daug paralelių su tuo, ką patyrė A. Mončys. Abu pabėgėliai, abu gabūs menininkai, atsiskleidę Paryžiuje, abiejų ateitis buvo miglota, abu išgyveno ypatingą tėvynės ilgesį, abu geraširdžiai, tik vienas – kaip vėjas, o kitas – ramaus žemaitiško būdo“,  – sako Antano Mončio namų-muziejaus direktorė, skulptoriaus A. Mončio dukterėčia Loreta Birutė Turauskaitė.

Šaltinis – elta.lt

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!