Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 4 kovo d. 11:01
Linaros Dovydaitytės paskaita „Įsivaizduoti ateitį: branduolinė estetika karo akivaizdoje“

Pranešimo spaudai nuotr.

Kovo 9 d., trečiadienį, 17 val. Radvilų rūmų dailės muziejuje (Vilniaus g. 24) vyks Emilijos Škarnulytės parodą „Švytintys kambariai“ lydinti menotyrininkės dr. Linaros Dovydaitytės paskaita „Įsivaizduoti ateitį: branduolinė estetika karo akivaizdoje“.

Karas Ukrainoje mus akimirksniu sugrąžino prie niekuomet neišspręstų branduolinės modernybės iššūkių. Įprasta, daugybę metų egzistavusi perskyra tarp karinės (bomba) ir taikios (energetika) branduolinės pramonės staiga neteko prasmės. Šiomis dienomis atominio karo grėsmė jaudina mūsų vaizduotę ir veikia kasdien priimamus politinius sprendimus. Tačiau to negana. Antrąją karo dieną Ukrainą užpuolusi Rusijos kariuomenė užėmė Černobylio atominę elektrinę su pavojingais objektais, esančiais uždraustoje zonoje. Iki šiol vyksta kariniai veiksmai prie kitų – veikiančių – atominių elektrinių, kurių Ukrainoje yra 4 (iš viso 15 branduolinių reaktorių). Tai kelia pavojų Europai, o gal net visam pasauliui.

Pranešimo spaudai nuotr.

Branduolinio mokslo ir technologijų keliamus iššūkius jau seniai reflektuoja ir menininkai – jie savo kūriniuose kritikuoja atominių ginklų kūrimą bei panaudojimą, branduolinius bandymus, radiacinę aplinkos taršą ir mėgina įsivaizduoti (po)branduolinę ateitį. Škarnulytės personalinė paroda „Švytintys kambariai“ suteikia progą plačiau pasvarstyti, kokius atomiškumo vaizdinius, pasakojimus ir jautrumus kuria meninės ir kūrybinės praktikos? Kas būdinga kultūrinėms branduolinės pramonės reprezentacijoms? Kaip menas galėtų paveikti atominės eros istorijos suvokimą ir ateities įsivaizdavimą? Radvilų rūmuose eksponuojamoje Škarnulytės vaizdo instaliacijoje „t1⁄2“ vieną iš vaidmenų atlieka ir Lietuvoje esantis branduolinis objektas – Ignalinos atominė elektrinė, kuri dar kartą primena, kad šiandien visi esame ukrainiečiai.

Paskaitą skaitys menotyrininkė dr. Linara Dovydaitytė, Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkė; tarptautinio projekto „Branduolinės erdvės: atominio kultūros paveldo bendruomenės, materialumai ir vietovės“ (https://nuspaces.eu/) tyrėja; viena iš tinklapio https://atominisvisaginas.lt kūrėjų; tekstų apie branduolinę temą mene autorė („Apie atominę vaizduotę“ (https://www.7md.lt/tarp_disciplinu/2020-10-16/Apie-atomine-vaizduote), „Branduolinė estetika: tarp išskirtinumo ir banalumo“ (https://artnews.lt/branduoline-estetika-tarp-isskirtinumo-ir-banalumo-67213)).

Renginys vyks lietuvių kalba.

Įėjimas nemokamas.

Renginio dalyviai viso renginio metu privalo dėvėti respiratorius.

Paskaita bus transliuojama gyvai Radvilų rūmų dailės muziejaus „Facebook“ paskyroje.

Daugiau informacijos apie Emilijos Škarnulytės parodą „Švytintys kambariai“: https://www.lndm.lt/emilijos-skarnulytes-svytintys-kambariai/.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!