Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 20 kovo d. 12:04
Svarbiausi savaitės kultūros įvykiai (kovo 14-20 d.)

Unsplash.com nuotr.

Svarbiausių savaitės meno ir kultūros įvykių Lietuvoje bei pasaulyje apžvalga. Kviečiame skaityti.

Visoje Lietuvoje vyksta iniciatyvos Ukrainai paremti

Gintaro Česonio nuotr.

Lietuvoje vyksta daugybė iniciatyvų skirtų paremti Ukrainos žmones. Tarp gausybės renginių – paramos koncertai, aukcionai ir duris atveriantys kultūros centrai.

„Kaunas 2022“ drauge su partneriais pakvietė į Kauno centrinio pašto rūmus, kuriuose atverta kultūrinė – kūrybinė erdvė „CulturEUkraine“, skirta Ukrainos kūrėjams bei menininkams, savo laikinais namais pasirinkusiems Kauną. Planuojama, kad čia susitelks ir organizacijos, bendruomenės bei kitos iniciatyvos, prisidedančios prie paramos Ukrainos žmonėms. Daugiau skaitykite čia.

Meno mugės „ArtVilnius“ organizatoriai pakvietė į aukcioną, skirtą TSEKH galerijos menininkams paremti. Aukciono metu buvo parduodami apie 40 galerijos TSEKH pristatomų menininkų – Ievgeno Petrovo, Mykolos Bilouso, Jaroslavo Derkačo ir Rustamo Mirzoevo – kūrinių, kurie šiuo metu yra Vilniuje.

Vilniaus rotušė kovo 16 d. kvietė į nemokamą koncertą – „Solidarumo akcija su Ukraina“, kuriame pasirodė Ukrainos, Baltarusijos, Lietuvos menininkai.

S. Kairys kreipėsi į UNESCO: „Rusija negali pirmininkauti Pasaulio paveldo komiteto sesijai“

EPA-ELTA nuotr.

Kultūros ministras Simonas Kairys kreipėsi į UNESCO generalinę direktorę Audrey Azoulay, ragindamas nedelsiant imtis veiksmų dėl Rusijos Federacijos dalyvavimo šios organizacijos komitetuose ir programose stabdymo ir dėl būtinybės įvertinti Ukrainos paveldui daromą žalą.

„Ukrainos kultūros ministras Oleksandras Tkačenko, su kuriuo nuolat palaikau ryšį, praneša apie milžiniškus nuostolius Ukrainos kultūros paveldui. Šalyje jau sugriauta mažiausiai 20 šventovių, tarp jų – ir tokie unikalūs istoriniai pastatai kaip XI–XII a. šv. Elijo bažnyčia Černihove. Siaubingos karo pasekmės ištiko ir Ukrainos muziejus, bibliotekas, teatrus ir kitas kultūros bei meno įstaigas. Privalome suvokti milžinišką šio karo žalą užpultos šalies kultūros paveldui ir neužsimerkti prieš barbarišką agresoriaus elgesį“, – sako kultūros ministras S. Kairys.

Daugiau skaitykite čia.

Jono Meko kūryba pristatyta didžiausiame Šiaurės šalių trumpametražių filmų festivalyje

Kovo 9–13 dienomis Suomijoje vykusiame tarptautiniame Tamperės trumpametražių filmų festivalyje buvo paminėtos lietuvių avangardo kino menininko Jono Meko (1922–2019) šimtosios gimimo metinės – parodytos dvi trumpametražių filmų programos. Jono Meko šimtmečio paminėjimas tapo vienu svarbiausių festivalio akcentų. Vienas iš J. Meko filmų taip pat buvo atrinktas rodyti festivalio atidaryme. Taip Tamperės trumpametražių filmų festivalis prisijungė prie daugybės kitų festivalių, parodų bei simpoziumų, organizuojamų 2022 metais visame pasaulyje.

Šaltinis – bns.lt

Pokyčiams kultūros sektoriuje įgyvendinti Kultūros ministerija investuoja 98 mln. eurų

Pranešimo spaudai nuotr.

Kultūros ministerija, vykdydama 2021–2030 metų Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos kultūros ir kūrybingumo plėtros programą, parengė ir patvirtino pažangos priemonę „Aukštos meninės vertės, įvairaus ir įtraukaus kultūros turinio prieinamumo didinimas“. Šios priemonės tikslas – užtikrinti kokybiškų, profesionalių, įvairių kultūros paslaugų tolygų prieinamumą pritaikant tikslinių grupių poreikiams. Jai įgyvendinti iki 2030 metų numatoma skirti 97 mln. 996 tūkst. eurų.

EBPO gerovės indekse Lietuvos švietimo vertinimas šoktelėjo aukštyn

Naujausiais 2022 m. Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) sudaromo gerovės indekso duomenimis, Lietuvos švietimo vertinimas pagerėjo: Lietuva įvertinta 7,7 balais iš 10-ies ir iš 18-os vietos pakilo į 13-ą poziciją tarp 40 EBPO šalių. Nuo 2019 m. Lietuva padarė nemažą pažangą švietimo srityje (2019 m. EBPO gerovės indekse švietimas vertintas 7,3) ir atsidūrė vienoje gretoje su Nyderlandais ir Japonija. Lietuvos švietimas pralenkė Šveicariją, Vokietiją, Norvegiją ir Airiją.

Švietimą EBPO gerovės indekse charakterizuoja trys rodikliai. Geriausiai Lietuva vertinama pagal gyventojų išsilavinimo rodiklį (skaičiuojama, kokia dalis gyventojų turi bent vidurinį arba ir aukštąjį išsilavinimą). Pagal šį rodiklį (94 proc.) esame ketvirti tarp EBPO šalių ir lenkiame šalių vidurkį, kuris siekia 79 proc. Dešimti esame pagal bendrą vidutinę mokymosi trukmę (18,5 metų) ir tai taip pat šiek tiek lenkia vidurkį (18 metų). Aštuoniais taškais (480) atsiliekame nuo EBPO šalių vidurkio (488) Tarptautiniame penkiolikmečių pasiekimų tyrime PISA.

Šaltinis – elta.lt

Paaiškėjo aukščiausių mėgėjų meno apdovanojimų laureatai

Lietuvos nacionalinis kultūros centras, įvertinęs aktyvią kolektyvų veiklą, kūrybos procesus, meninius laimėjimus, geriausiais paskelbė dvylika Lietuvos mėgėjų meno kolektyvų ir jų vadovų. Mėgėjų meno apdovanojimais „Aukso paukštės“ kasmet pagerbiami labiausiai nusipelnę šalies chorai, teatrai, folkloro ir šokių ansambliai, liaudiškos muzikos kapelos, liaudies muzikos ir pučiamųjų instrumentų orkestrai.

Geriausio vaikų, jaunimo (moksleivių) choro ir vadovo nominaciją pelnė Lietuvos vaikų ir jaunimo centro vaikų choras „Kivi“ ir vadovė Danguolė Aukselienė, Geriausiu suaugusiųjų choru ir vadovu paskelbtas Varėnos kultūros centro mišrus choras „Harmonija“ ir vadovė Ilona Zalanskienė, Geriausiu vokaliniu ansambliu ir vadovu – Panevėžio r. Miežiškių kultūros centro mišrus vokalinis ansamblis „Alkupis“ ir vadovė Lina Kairytė. Geriausiu suaugusiųjų teatru ir vadovu tapo Mažeikių r. savivaldybės kultūros centro Juozo Vaičkaus Skrajojamasis teatras ir vadovai Martynas Januška, Airida Lementauskienė, Geriausio vaikų, jaunimo (moksleivių) teatro ir vadovo nominacija skirta Alytaus jaunimo centro dramos studijai „Skrajokliai“ ir vadovams Ievai Ivanauskienei, Jonui Gaižauskui.Nominacija „Už nuopelnus tautinei kultūrai“ skirta Lietuvos dainų šventės kanklių koncerto „Skambėkite, kanklės“ sumanytojai ir meno vadovei prof. Linai Naikelienei.

Šaltinis – elta.lt

Italija pasiryžo atstatyti sugriautą Mariupolio teatrą

Italijos vyriausybė yra pasirengusi atstatyti teatrą apgultame Ukrainos Mariupolyje, kurį nuniokojo bombos ataka, ketvirtadienį po ministrų kabineto posėdžio teigė Italijos kultūros ministras Dario Franceschini.

Kultūros pasaulis reaguoja į Rusijos karinę invaziją – masiškai atsisakoma Rusijos menininkų pasirodymų

Aukcionių namai „Christie’s“, „Sotheby’s“ ir „Bonhams“ atsisakė Rusijos menininkų darbų. Birželio ir lapkričio mėnesiais paprastai vyksta Rusijos meno savaitė, kurios metu parduodami rusų kūrėjų darbai. Šiais metais iniciatyvos bus atsisakyta. Vis daugiau žymių meno institucijų uždaro duris ir Rusijos menininkų pasirodymams, dalis jų dalyvauti meno renginiuose karo akivaizdoje atsisako patys.

Jau seniau paskelbta, kad balandžio 23 d. prasidėsiančioje 59-oje Venecijos bienalėje šiais metais neišvysime Rusijos paviljono. Prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, šalį turėję pristatyti Rusijos menininkai Kirill Savchenkov ir Alexandra Sukhareva bei paviljono kuratorius Raimundas Malašauskas paskelbė atsisakantys galimybės dalyvauti viename svarbiausių meno renginių.

Netyla ir pasaulio menininkų pasisakymai prieš Rusijos karinę invaziją. „PEN“ – tarptautinė organizacija, ginanti kūrybinę rašytojų ir kitų kūrėjų laisvę, išplatino laišką, pasirašytą tūkstančio rašytojų, kurie palaiko Ukrainos menininkus, žurnalistus ir visus Ukrainos žmones. Laišką pasirašė ir Nobelio literatūros premijos laureatai Svetlana Alexievich, Orhan Pamuk, Olga Tokarczuk, rašytojai Margaret Atwood, Salman Rushdie ir kt

Niujorko Metropolitano opera taip pat atsisakė dirbti su menininkais, kuriuos sieja ryšiai su V. Putinu. Ukrainos kino akademija parengė viešą peticiją, raginančią tarptautiniu mastu boikotuoti Rusijos kiną, įskaitant pasirodymus tarptautiniuose kino renginiuose. Europos kino akademija atliepė šį prašymą ir teigia, kad į Europos kino apdovanojimus neįtrauks Rusijos filmų.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!