Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 3 spalio d. 14:59
Rygos meno parodos ir muziejai spalį
Rygos meno parodos ir muziejai spalį

Rygos meno parodos ir muziejai spalį

Ryga rudenėja, puošiasi auksiniais lapais, orai taip pat šilti ir malonūs. Tad Rygos meno parodos ir muziejai spalį laukia Jūsų, peržiūrėkite, kiek daug įdomių parodų vyksta ir leiskitės į kelionę.


Latvijos nacionalinis dailės muziejus

Jaņa Rozentāla laukums 1, Rīga

Birutos Baumanės paroda „Meilė ir gyvenimas“
2022 09 16–2023 01 08 

Rygos meno parodos ir muziejai spalį

Biruta Baumane. Grupas portrets. 1969 m. Drobė, aliejus. LNMM kolekcija. Vieša foto

Biruta Baumanė (1922–2017) gimė prieš šimtą metų, ir 70 metų ji tapė. Latvijos mene tai dinamiškas tapybos ir gyvenimo derinys. Galbūt Baumanės menas yra vienas asmeniškiausių, o meno objektas jame – ji pati. Gyvenimas yra gražesnis už meną, bet tapyti – tai gyventi. Biruta Baumanė yra su tais, kuriuos jaučia ir piešia tai, ką atliepia jos širdis.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Skulptorė Lea Dāvidova-Medene“
2022 09 30–2023 02 05

Rygos meno parodos ir muziejai spalį

Skulptorė Lea Dāvidova-Medene su operos solisto Jano Zaberio portretu.

Parodoje akcentuojama viena stipriausių XX amžiaus antrosios pusės Latvijos skulptūros figūrų – Lea Dāvidova-Medene (1921–1986), kurią pelnytai galima vadinti nepralenkiama portreto žanro plėtotoja Latvijos mene.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Purvītis“
2022 05 28–2022 10 16

Rygos meno parodos ir muziejai spalį

Vizualinis Purvyčio parodos tapatumas. 2022 m.

Susiję:

Paroda „PURVĪTIS“ skirta žymaus latvių dailininko Vilhelmo Purvyčio 150 m. jubiliejui. Nacionalinės tapybos pradininkas ir ambicingiausias modernizuotojas Vilhelmas Purvytis (Vilhelms Purvītis, 1872–1945) yra pripažintas viena svarbiausių Latvijos XX a. pirmosios pusės vizualiojo meno asmenybių. Amžių sandūroje meistriški sniego ir ankstyvo šiaurinio pavasario tapytojo darbai stebėti Sankt Peterburge, Paryžiuje, Miunchene, Berlyne, Vienoje ir kituose Europos meno centruose. Žymiausias Pabaltijo moderniosios dailės atstovas taip pat įsitraukė į šiuolaikiškas peizažo žanro permainas ir sulaukė sėkmės užsienyje, pelnė autoritetą Rygos meno gyvenime ir nekintamai aukštą statusą Latvijos meno pasaulyje.
Daugiau apie parodą.

Paroda „12 fotografų / 125 fotografijos / 10 serijų
2022 02 19–2022 12 31

Rygos meno parodos ir muziejai spalį

Parodoje eksponuojami XX a. 60–90 metų fotografijų serija ir atskiri fotografijos darbai iš Latvijos nacionalinio dailės muziejaus (LNMM). Kolekciją sukūrė Gunārs Binde, Māra Brašmane, Uldis Briedis, Zenta Dzividzinska, Andrejs Grants, Gunārs Janaitis, Gvido Kajons, Valts Kleins, Sarmīte Kviesīte, Aivars Liepins, Inta Ruka ir Egons Spuris.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Vertybių ženklai
2022 10 09–2023 01 15

Rygos meno parodos ir muziejai spalį

Paroda, skirta Latvijos banko šimtmečiui, sukurta bendradarbiaujant su Latvijos nacionaliniu dailės muziejumi, kviečia vertinti pinigus ne tik kaip neatskiriamą racionalaus ekonominio pasaulio dalį, bet ir kaip ilgalaikį kultūros ir istorijos simbolį, Latvijos tautos istorijos ir dvasinių vertybių įkūnijimą. Legendinė sidabrinė penkių latų moneta, liaudyje vadinama Milda – ryškus Rihardo Zariņšo meninis kūrinys – kiekvienam latviui asocijuojasi su šalies nepriklausomybe, yra gerbiama, paveldima iš kartos į kartą ir iki šiol yra atpažįstamas Latvijos ženklas.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Latvijos nacionalinį dailės muziejų:


Dailės muziejus „Rygos birža“

Doma laukums 6, Rīga

Paroda „Neįmanomas grupinis portretas. Vadovo pasirinkimas“
2022 08 20–2022 12 04

Rygos meno parodos ir muziejai spalį

Paroda „Neįmanomas grupinis portretas. Vadovo pasirinkimas“ dailės muziejuje „Rygos birža“. 2022 m.

„Neįmanomas grupinis portretas“ – tai pasakojimas apie kolekcijos vertybes ir asmeninį kuratoriaus požiūrį. Parodos pagrindas – dailės muziejaus „Rygos birža“ vadovės Daigos Upenieces darbas prie knygos „Vadovo pasirinkimas“, kurią pakvietė parašyti Londono leidykla „Scala Arts & Heritage Publishers“. Meno kūrinių tyrimo medžiagą knygoje ketinama pateikti taip, kad būtų išsaugota individuali nuomonė, emocijos ir jausmai, lemiantys konkrečią atranką. Vykstant knygos leidybai, parodoje eksponuojama 30 kolekcijos vienetų, kurie sudaro iš pažiūros neįmanomą visumą, kurią vienija „Vadovo pasirinkimo“ vizija.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti muziejų „Rygos birža“:


Taikomojo meno ir dizaino muziejus

Skārņu iela 10, Rīga

Paroda „Amatai
2022 10 14–2022 12 30

Rygos meno parodos ir muziejai spalį

Vera Viduka. Vasara.

Paroda „Amatai“ kviečia iš XXI amžiaus perspektyvos susipažinti su kelių Latvijos tekstilininkų kartų palikimu, saugomu Dekoratyvinio meno ir dizaino muziejaus kolekcijose, apžvelgdama Latvijos tekstilės meno raidą ir atskleidžianti įvairiapusę, spalvingą ir stulbinančiai individualią meno stilių apžvalgą.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Taikomojo meno ir dizaino muziejų:


Romano Sutos ir Aleksandros Beļcovos muziejus

Elizabetes iela 57a, dz. 26, Rīga

Paroda „Ludolfas Libertas – art deco teatro karalius“
2022 03 01–2023 02 25

Ludolfas Libertas meno paroda
Ludolfas Libertas (1895–1959) buvo vienas ryškiausių XX amžiaus 2–4 dešimtmečių teatro menininkų. Jo sukurti spektakliai išsiskiria išraiškinga fantazija, ryškiomis spalvomis ir formų turtingumu.

Libertas pasižymėjo ypatingu gebėjimu suvokti publikos troškimus, mokėjo scenoje užburti magišką pasaulį, stebinantį ir jaudinantį tiek kritikus, tiek žiūrovus. Pakėlus uždangą, Liberto scenografijos dažnai buvo sutinkamos ovacijomis, net šiandien žiūrint į šių spektaklių scenografijos eskizus ir nuotraukas toks jaudulys suprantamas.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Romano Sutos ir Aleksandros Beļcovos muziejų:


Meno centras „Zuzeum“

Lāčplēša iela 101, Rīga

Baltijos šalių šiuolaikinio meno paroda „Išaugom? Užaugom?“
2022 06 04–2022 11 20

Baltijos šalių šiuolaikinio meno paroda

Amanda Ziemele. Monotipija iš serijos „Žirgas“. 2019 m. Aliejus ant popieriaus. VV fondo kolekcija. Fot. Ansis Starks

Baltijos šalių šiuolaikinio meno paroda „Išaugom? Užaugom?“ Rygos meno centre „Zuzeum“ pristato itin ryškią Baltijos šalių šiuolaikinio meno kolekciją, kurioje akcentuojami socialiniai privataus kolekcionavimo aspektai. Tai projektas, kuriuo siekiama suvienyti Estijos, Latvijos ir Lietuvos meno kolekcininkus ir palengvinti viešą bei tarptautinę prieigą prie privačiose kolekcijose esančio meno ir besikuriančios meno infrastruktūros Baltijos šalyse.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti meno centrą „Zuzeum“:


 Šiuolaikinio meno centras „Kim?“

Sporta iela 2 k-1, Rīga

Maijos Kurševos personalinė paroda „Įtampa
2022 08 26–2022 10 16

Rygos meno parodos

Mūsų siena yra linija, kuri patyrė spaudimą. Didelė kalėjimo zona čia pat, anapus upės, žudikas kvėpuoja už tvoros. Naftos srautas, spaudimas ir propaganda. Ašarų, pykčio ir neapykantos srautas. Šį spekuliacinį kraštovaizdį tyliai saugo medžių ir krūmų grupės, susietos su kalba (M. Kurševa, 2022 m. rugpjūtis).

Maija Kurševa (g. 1981 m., Lielplatone) Latvijos dailės akademijos Vizualiosios komunikacijos programoje įgijo bakalauro (2006 m.) ir magistro (2008 m.) laipsnius. Kurševa dirba su instaliacija, judančiu vaizdu, grafika ir piešiniais. 2017 m. Kurševa įkūrė pelno nesiekiančią galeriją „Low“, ėjo galerijos programų direktoriaus pareigas (2017–2019 m.). Ji taip pat yra festivalio „Riga Zine Festival“ (2016, 2018) įkūrėja ir kuratorė, taip pat menininkų kolektyvo „Popper Publishing“ įkūrėja ir projektų vadovė (2012–2018).
Daugiau apie parodą.

Meno ir mokslo festivalio RIXC paroda „Suskaldytos realybės“
2022 08 26–2022 10 16

Rygos meno parodos suskaldytos realybės
„Suskaldytos realybės“ – tai šių metų meno ir mokslo festivalis RIXC ir paroda, skirta suvaidinti mūsų šiuometinę būklę, paveiktą karo, pandemijos, žiniasklaidos, sociumo ir kitų „susiskaldymų“. Parodoje eksponuojami tarptautinių menininkų kūriniai, kurie tyrinėja transformacinį meno ir išplėstinės tikrovės potencialą ir savo „realizmo“ poziciją grindžia „gamtos kultūrų“ perspektyvoje – Guattari ekosofijos, Latouro „žemiško sambūvio“ ir Haraway „meno gyventi pažeistoje planetoje“.

Daugiau apie parodą.

Kaip rasti šiuolaikinio meno centrą „Kim?“:


Rygos Art Nouveau stiliaus muziejus

Alberta iela 12, Rīga

Nuolatinė ekspozicija

Muziejaus kolekciją sudaro art nouveau stiliaus objektai, pagaminti arba naudoti Rygoje ir Latvijos teritorijoje XX amžiaus pradžioje. Tarp surinktų objektų yra baldų, interjero dizaino ir taikomosios dailės dirbinių, drabužių ir aksesuarų, meno kūrinių, namų apyvokos daiktų, fotografijų, dokumentų, spaudinių, paminklų, susijusių su Konstantino Pēkšeno gyvenimu, kūryba ir kt.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Rygos Art Nouveau stiliaus muziejų:


Galerija „Putti“

Peitavas  5-31, Rīga

Elitos Patmalniece paroda „Tik dabar egzistuoja“
2022 04 13–2022 10 23

Tik dabar egzistuoja – yra būtent tai, kas yra. Elita meno erdvę sukūrė kaip atsidavimą kiekvienam iš mūsų. Meno kūrinys, priverčiantis apsidairyti, pajusti energiją, laiką ir akimirką, kuri nuolat kinta. Parodos lankytojai gali tiesiogine prasme patekti į Elitos sukurtą pasaulį, pamatyti save iš kelių pusių kaip parodos dalį, iš naujo susipažinti su skirtingais savo asmenybės aspektais. Įžengus į spalvingą gyvenimo sūkurį, keliaujant į jo centrą, galime pamatyti būtent tai, kas šiuo metu yra svarbu kiekvienam iš mūsų. Išgyventi, jausti, būti dėkingiems už tai, ką turime.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti galeriją „Putti“:


Galerija „ISSP“

Berga Bazārs, Marijas iela 13 k.3, Rīga

Bjargey Ólafsdóttir paroda „Rófuras“
2022 09 15–2022 11 03

Islandų menininko Bjargey Ólafsdóttir personalinė paroda „Rófurass“ skirta žmogaus ir jo augintinio šuns santykiams. Darbas prie ciklo prasidėjo 2018 m., kai menininkas buvo apsistojęs ISSP Rygos rezidencijoje.

Žodis „rófurass“ islandų kalba reiškia užpakalinę gyvūno kūno dalį, kuri apima uodegą ir nugarą. Paprastai šis terminas vartojamas kalbant apie kūdikius – mielą vaiką ar šuniuką, galbūt turint omenyje tai, kaip šuo išreiškia emocijas vizgindamas uodegą. Pats uodegos vizginimo gestas yra neabejotinai mielas ir gali padėti sustiprinti emocinį ryšį tarp šeimininko ir šuns. Tačiau kas slypi už mums taip gerai pažįstamų naminių gyvūnų ir žmonių santykių? Parodoje menininkas užduoda klausimus, ką besąlygiškas globojamo padaro paklusnumas daro šeimininko psichikai ir kaip galime vertinti šį sugyvenimą iš šuns teisių ir gyvenimo prasmės perspektyvos.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti galeriją „ISSP“:


Meno centras „Digital Art House“

Skolas iela 2, Rīga

Multimedijos parodos – tai naujas būdas patirti meną: grandiozinio mastelio pasaulinio garso menininkų paveikslų projekcijos, animuotos skaitmeninių menininkų, lydimos kvapą gniaužiančios muzikos. Visa tai – ramioje, modernioje atmosferoje. Nebūtina būti meno žinovu ar turėti tapybos technikų žinių, kad apsilankęs parodoje gautum teigiamų emocijų vandenyną.

„Išsvajotoji Japonija“

Paroda paremta pasauliniu reiškiniu tapusia Japonijos vizualiųjų menų (1600–1868) kryptimi – ukiyo-e graviūromis.
Vėliau graviūros sužavėjo madingus Europos menininkus, būtent iš jų impresionistai sėmėsi įkvėpimo, perėmė naujus išraiškos būdus.

Pažodiniu vertimu ukiyo-e reiškia „plaukiojantis pasaulis“, iš pradžių vadintas „mirtinguoju pasauliu“. Vėliau buvo persigalvota ir pradėta suvokti kaip „prabėgančių malonumų pasaulis“ ir „meilės pasaulis“.

Ukiyo-e spaudiniai dėl savo plataus paplitimo Edo laikotarpiu (dabartinis Tokijas) yra sąlyginai pigūs. Iš pradžių jie turėjo grynai utilitarinę funkciją: reklamavo įvairaus populiarumo ir prestižo linksmų kvartalų gyventojų paslaugas, vaizdavo kabuki teatro aktorius, iliustravo visokią fantastiką.

„Digital Art House“ meno erdvėje ukiyo-e kryptis bus pristatyta kaip žavus panardinimo šou, lydimas muzikos.

Parodos trukmė: 37 min.

Daugiau apie parodą.

„Nuo Monet iki Kandinskio“

Multimedijos ekspozicija vienija 14 žymiausių modernizmo atstovų šedevrus – XIX–XX a. meno judėjimų kolekciją.
Unikali animacinių paveikslų kompozicija su muzikos akompanimentu sukuria nuostabią atmosferą, panardinančią žiūrovus į genialių protų kuriamą pasaulį.

Paroda kviečia keliauti į XIX amžiaus pabaigos ir XX amžiaus pradžios meno pasaulį, kai kultūra ir visuomenė patyrė nepaprastų globalių įvykių. Tuo metu šiems didiesiems menininkams pavyko atrasti neišsenkamą prasmės šaltinį, kuriame „tradicija“ matė tik chaosą ir kvailumą.

Jų paveiksluose yra begalė vizualinių galvosūkių, kurie žiūrovą panardina į netikėtų kontrastų ir ryškių, nepamirštamų emocijų labirintą. Šiandien, pasitelkus skaitmenines technologijas, šie paveikslai įgauna naują gyvenimą ir prasmę.

„Digital Art House“ leidžia žmogų perkelti į kitą erdvę ir pasinerti į genijų Monet, Kandinsky, Edgar Degas ir daugelio kitų darbus, apsuptus šviesos ir garso šokio. Tai kelionė į modernizmo pasaulį per technologijas, kurios apšviečia ir formuoja visiškai naują požiūrį į meną.

Parodos trukmė: 57 min.
Daugiau apie parodą.

„Savaitės paroda“

Mėgstate staigmenas? Ateikite į „Digital Art House“ savaitės parodą. Kiekvieną savaitę parodome parodą, kurios tvarkaraštyje nėra. Tai bus tiesiog maloni staigmena.
Galite paskambinti į „Digital Art House“ ar parašyti žinutę į pokalbio meniu – ir sužinosite, kuri savaitės paroda šiandien! Savaitės paroda atnaujinama kas septynias dienas!
Daugiau apie parodą.

SHVEMBLDR paroda „Trumpalaikė begalybė“rygos meno parodos

Generatyvaus meno paroda – unikali kūrybiškumo ir šiuolaikinių technologijų simbiozė. Menininkas sugalvoja algoritmą, kuris sukuria be galo daug unikalių vaizdų su atsitiktinių parametrų rinkiniu, bet tuo pačiu turinčių vieną koncepciją. Rezultatas gali būti statinis, judantis, 3D ar net virtualus, tačiau svarbiausia, kad kiekvienas vaizdas būtų unikalus ir neturintis analogų.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti meno centrą „Digital Art House“:


Šioje apžvalgoje pateikiame 2022 metų spalio mėnesio Rygos meno muziejų ir parodų sąrašą, o visus su šiomis parodomis susijusius straipsnius bei naujausius mėnesinius muziejų ir parodų sarąšus rasite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!