Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 2 lapkričio d. 11:51
„Fotografijos savaitgalis 2022” – ne tik fotografijos meno mugė, bet ir kultūrinis švietimas bei edukacija

Šių metų spalio 15 – 16 dienomis Vilniuje, Nacionalinėje dailės galerijoje, vyko „Fotografijos savaitgalis’22”. Antrus metus iš eilės vykstančio renginio idėja – plėsti fotografijų atspaudus kolekcionuojančiųjų ratą Lietuvoje, kalbėti apie fotografijos kultūrą ir kultūrines kolekcijų prasmes.

„Fotografijos savaitgalis“ 2022. Fot. Tamara Artajeva Pathak

Dvi dienas trukęs „Fotografijos savaitgalis” lankytojus kvietė dalyvauti pokalbių programoje NDG auditorijoje, kurioje – menininkų paskaitos apie fotografijos aktualijas, pokalbiai su kolekcininkais bei diskusijos apie fotoarchyvo aktualizavimo svarbą. Menininkė Agnė Gintalaitė pasidalino įžvalgomis bei patirtimi kuriant fotografijas dirbtinio intelekto pagalba bei skaitė pranešimą „Kaip dirbtiniu intelektu įkrauti robotai „supranta” fotografiją ir kaip fotografams suprasti robotus”. Menininkė pademonstravo vaizdų kūrimo programas, veikiančias pagal raktažodžius, diskutavo menininkams svarbiais autorinių teisių klausimais.

„Fotografijos savaitgalis“ 2022. Fot. Tamara Artajeva Pathak

Menininkė ir fotografė Dovilė Dagienė pristatė žymios amerikiečių – vengrų fotografės Sylvios Plachy parodą „Kada bus rytojus” („When Will It Be Tomorrow”). Radvilų rūmų dailės muziejuje paroda buvo atidaryta spalio 20 d. ir veiks iki 2023 m. sausio 8 d. Retrospektyvinė paroda „Kada bus rytojus” apima keletą dešimtmečių trunkančią Sylvios Plachy kūrybą, kurioje įamžinta Niujorko (miesto, kuriame menininkė gyvena ir dirba) kultūra, socialinis gyvenimas bei ryškios asmenybės, taip pat kitų miestų ypatingos vietos ir žmonės. Dailės teoretikas, kritikas bei fotomenininkas Virginijus Kinčinaitis gvildeno „Instagramines menotyrininko refleksijas”. Antrąją renginio dieną fotomenininkai Remigijus Treigys ir Gintautas Trimakas kalbėjo tema „Fotografas ir fotografijos atspaudas”. Fotografas ir režisierius Mindaugas Meškauskas pristatė pranešimą „Fotografinių procesų terminija – autoriaus saviraiška ar tyrėjų klasifikacija?”

Apie šiuolaikinio meno ir išskirtinai fotografijos meno kolekcionavimą diskutavo kolekcininkai Daiva Lialytė, Žaneta Fomova ir Edmondas Kelmickas. Pokalbį moderavo Zigmas Pakštaitis. Vitalija Jočytė ir Gytis Grižas pasakojo apie Antano Ingelevičiaus archyvo aktualizavimą. Kūrybiškumo fasilitatorė Gerda Šeirė parengė patyriminį „Herojės kelionės” pristatymą. „Fotografijos savaitgalis’22” įrengtoje knygų erdvėje lankytojai galėjo pavartyti bei įsigyti naujausius fotografijos, tarp kurių – Lietuvos fotomenininkų sąjungos, Fotografijos muziejaus ir kt. leidinius.

„Fotografijos savaitgalis“ 2022. Fot. Tamara Artajeva Pathak

 

Mintis rengti tokio pobūdžio susibūrimą – fotografijos meno mugę – kilo Jonui Staseliui Šiuolaikinio meno mugės „ArtVilnius’21“ metu. Savo mintimis fotografas, Lietuvos meno kūrėjų asociacijos prezidentas ir kultūros prodiuseris pasidalino su fotomenininke Dovile Dagiene, kai Vilniaus fotografijos meno centras „7:14“ pateko tarp 7 geriausių „ArtVilnius’21” galerijų. „7:14“ atstovauja vien tik fotografus ir kuria naują fotografijos atspaudų pardavimo ir pristatymo formatą. Tai buvo puiki proga kalbėti apie fotografijos meno mugės būtinybę, kurios Lietuvoje nebuvo, nors pasaulyje tokios mugės jau vyksta seniai. Kaip teigia renginio iniciatorius J. Staselis, „ArtVilnius” mugės formatas iš dalies panašus į „Fotografijos savaitgalio” formatą, tik čia atsiranda galimybė autoriams tiesiogiai dalyvauti ir pristatyti savo kūrybą, nebūti atstovaujamiems galerijų, kaip tai praktikuojama Šiuolaikinio meno mugėje. „Fotografijos savaitgalis“ labiau bendruomeninis, nei institucinis reiškinys.

Fotomenininkė Dovilė Dagienė dalinosi mintimis, kad šiandien fotografai tarsi liečia medijų galimybių lubas, kai skaitmeninė kamera mums neduoda nieko naujo. Kuomet, regis, linkstama link konceptualumo, o iš kitos pusės tarsi grįžtama į analoginę fotografiją, senąsias technologijas. Fotomenininkė klausė, kas jaudino žmones fotografijoje, kas tokio ypatingo yra tame atspaude, kad jį būtinai reikėjo užfiksuoti?

Susiję:

„Fotografijos savaitgalis” yra ne tik fotografijos meno mugė. Čia vyksta ir kultūrinis švietimas, ir edukacija. Dovilė Dagienė teigia, kad šis renginys vienija labai skirtingus autorius – tiek fotografus (fotožurnalistikos, architektūros, mados, t.t.), tiek menininkus, naudojančius fotografiją kaip raiškos mediją. „Fotografijos savaitgalio” organizatoriai kalba apie fotografijos atspaudus kaip meno kūrinius, atskiriant juos nuo fotografijos socialinėse medijose bei portaluose. J. Staselis atspaudą apibrėžia kaip fotografijos fizinį kūną, nes, pasak menininko, fotografija yra siela. Tiek atspaudo reikšmė, tiek tiražavimo klausimas buvo svarbios „Fotografijos savaitgalio” analizuojamos temos.

„Fotografijos savaitgalis“ 2022. Fot. Tamara Artajeva Pathak

Savo fotografijas 2022 metų „Fotografijos savaitgalyje” eksponavo: Agnė Gintalaitė, Agnė Jonkutė, Andrej Vasilenko, Andrius Repšys, Antanas Sutkus, Artūras Jendovickis, Artūras Morozovas, Arūnas Baltėnas, Arvydas Gudas, Aušra Griškonytė Volungė, Dainius Labutis, Dainius Ščiuka, Darius Jurevičius, Dmitrijus Matvejevas, Dovilė Dagienė, Elena Grudzinskaitė, Emilija Petrauskienė, Gediminas Pranckūnas, Gintaras Česonis, Gintas Kavoliūnas, Greta Skaraitienė, Ignas Maldžiūnas, Imantas Selenis, Inga Dinga, Jonas Staselis, Juozas Kazlauskas, Kęstutis Stoškus, Laura Vansevičienė, Lina Fisheye, Liucija Karalienė, Marija Šileikaitė – Čičirkienė, Marius Abramavičius, Mindaugas Kavaliauskas, Mindaugas Meškauskas, Mykolas Juodelė, Petras Saulėnas, Paulius Makauskas, Ramūnas Danisevičius, Raimondas Paknys, Remigijus Treigys, Rimantas Dichavičius, Rita Stankevičiūtė, Romas Stakėnas, Romualdas Rakauskas, Saulius Paukštys, Svetlana Batura, Tadas Kazakevičius, Tania Serket, Vaidas Tamošiūnas, Valentyn Odnoviun, Virginijus Kinčinaitis, Virgilijus Usinavičius, Žilvinas Kropas, Živilė Butvilaitė ir kt.

Fotogaleriją iš Fotografijos savaitgalio 2022 m. galite apžiūrėti čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!