Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 29 vasario d. 08:51
#Menas žaliems. Architektūros fotografija

William Henry Fox Talbot. Cloisters of Lacock Abbey 1847

Architektūros fotografija – tai fotografijos žanras, kuris apima ne tik pastatų eksterjero ir interjero fotografiją, jų fragmentus bei detales, bet ir kitų architektūros statinių, struktūrų fotografavimą, kaip, pavyzdžiui, tiltų, monumentų, ir pan. Pirmoji iki šių dienų išlikusi nuotrauka, atlikta su fotoaparatu – Joseph Nicephore Niepce „View from the Window at Le Gras“ (1826 m.) taip pat priskiriama architektūros fotografijos žanrui.  William‘o Henry Fox‘o Talbot‘o pirmosios nuotraukos taip pat vaizdavo architektūrą, pavyzdžiui, paslaptingoji Lacock Abbey abatijos grotelių lango nuotrauka (1835 m.). Ir tai visai ne sutapimas, jog pirmosiose fotografijose dažnai aptinkami architektūros pavyzdžiai, nes tai geriausiai tiko vaizdų fiksavimui pagal tuometines technologines galimybes – ilgą išlaikymą ir ribotą ryškumo gylį.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2021 m. balandžio 30 d. portale vilniausgalerija.lt

Keičiantis architektūros struktūroms, formoms, stiliams, atitinkamai vystėsi ir architektūros fotografija. Jau XX a. pirmoje pusėje architektūros fotografija tampa ekspresyvesnė, ieškomi kūrybiški kompozicijos sprendimai – pradėta naudoti įstrižas linijas, tikslingai išnaudojami ryškūs šešėliai, eksperimentuota su naujesnėmis technikos galimybėmis. Besivystant miestams,  augant architektūrinių pastatų masteliui, fotografai pradėjo ieškoti sprendimų, remdamiesi avangardistų, tokių kaip El Lissitzky, Umbo (Otto Umbehr), Alexander Rodchenko darbais, pakreipdami ar suskaidydami fotografuojamą vaizdą, naudodami netikėtus žiūros taškus. 8-jame dešimtmetyje architektūros fotografai vis dažniau ėmė taikyti meno praktikas, kai fiksuojami pastatai nuotraukose naudojami kaip motyvai – dėmesys sutelkiamas į veiksmą ar atsitiktinius struktūros epizodus, o ne visumos jausmą.

Joseph Nicephore Niepce. View from the Window at Le Gras 1826

William Henry Fox Talbot. Lacock Abbey abatijos grotelių lango nuotrauka. 1835

Susiję:

Architektūros fotografija išliko itin vertinama kaip fotografijos žanras, tarsi visuomenės žavėjimosi architektūra ir kultūrinės reikšmės atspindys. Fotografija tapo svarbiu įrankiu architektūros studijoms ir archyvui. Amerikiečių architektas Henry Hobson Richardson savo darbo studijoje įsirengė didžiulę fotografijų albumų biblioteką su prancūzų kūriniais nuo romantikos iki renesanso. Frank Lloyd  Wright buvo vienas pirmųjų architektų, užsakęs fotografus ir labai kruopščiai režisavęs kadruotes savo architektūros darbų leidiniams.

Lietuvoje architektūros fotografija taip pat prasidėjo su pačiu fotografijos atsiradimu. 1839 m. rugpjūčio 19 d. prancūzų dailininkas Louis Daguerre‘as pristatė savo išradimą – dagerotipiją, o jau po dviejų savaičių sidabru padengtose plokštelėse buvo užfiksuoti rekonstruojami Verkių dvaro rūmai.

El Lissitzky. Record 1926. LATGA

 

A. Rodchenko. Fire Escape 1925. LATGA

 

Andreas Gursky. Space is Time 2014. LATGA

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!