Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 13 sausio d. 16:07
#MenasŽaliems: kada patys fotografai pradėjo ryškinti juosteles?

Louis Ducos du Hauron, „Natiurmortas su gaidžiu“, 1879 m.

Dauguma ankstyvųjų spalvotosios fotografijos procesų veikė kuriuo nors būdu maišant arba sudedant atitinkamus raudonos, žalios ir mėlynos šviesos derinius. Tačiau visi šie procesai turi vieną didelį trūkumą – juose naudojami spalvoti filtrai, kurie užstoja daug šviesos. Taigi Louis Ducos du Hauron dar 1860 m. knygoje „Les Couleus en Photographie“ („Spalvos fotografijoje“) paaiškino subtraktyvinį metodą, kai spalvų sintezė atimam iš esamo spektro taip atkuriant spalvas fotografijoje. Tuomet spalva išgaunama iš dažų ar pigmentų, o ne iš spalvotų filtrų – kas ir yra CMYK spalvų procesų pagrindas.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2022 m. kovo 12 d. portale vilniausgalerija.lt

Ketvirtajame XX a. dešimtemetyje komercinė spalvota fotografija išgyveno labai svarbų laikmetį, o profesionaliame spalvotame spausdinime įsiviešpatavo Vivex procesas. Jį sugalvojo dr. Douglas Arthur Spencer’is, vėliau tapęs „Kodak Ltd“ generaliniu direktoriumi. Šis procesas suteikė galimybę taisyti vaizdo fiksavimo klaidas rankiniu būdu. Vivex subtraktyvinis metodas reikalavo, kad negatyvai būtų pagaminti ant trijų atskirų fotografinių plokštelių. Todėl išryškėjo poreikis sujungti tris plokšteles į vieną. Pirmąją tokią sistemą pavyko sukurti Frederic’ui Ives’ui 1916 m. Šiuo principu pasinaudojo nemažai gamintojų, bet visi susidūrė su problema – kol išsklaidyta šviesa pereidavo per įvairius emulsijos sluoksnius, vienas ar keli negatyvai tapdavo neryškūs.

1912 m. Rudolph Fischer užpatentavo spalvų jungimo metodą. Praktiškai šis metodas nepasitvirtino, tačiau jo teorija buvo visiškai pagrįsta, o metodas sudarė pagrindą tyrimams, kurie lėmė pirmąją praktiškai pasitvirtinusią ir komerciškai sėkmingą spalvotos fotografijos sistemą „Kodachrome“. Ją sukūrė profesionalūs muzikantai Leopold Mannes ir Leopold Godowsky. 1931 m. jie metė savo muzikinę karjerą ir atsidavė darbui „Kodak“ tyrimų laboratorijoje, kur padarė sparčią ir reikšmingą pažangą.

Jacob Owens, „Photography material“

1935 m. balandžio 15 d. buvo parduota pirmoji „Kodachrome“ juosta, skirta naudoti 16 mm kino kamerose, o po metų 35 mm juosta buvo prieinama fotografams. Tais pačiais 1936 metais Agfa, įsikūrusi Vokietijoje, taip pat paskelbė apie daugiasluoksnes spalvotas plėveles. Tai buvo pirmasis komercinis procesas, palaikantis Rudolph’o Fischer’io spalvų jungimo teoriją. Agfa tyrinėtojai chemikai atrado būdą, kaip lengviau apdoroti pačią plėvelę, todėl fotografai galėjo ryškinti juosteles jau ir namuose. Po Antrojo pasaulinio karo Agfa tyrimų detalės tapo viešai prieinamos, todėl kiti gamintojai pradėjo gaminti juosteles remdamiesi tuo pačiu principu.

Tobulėjant daugiasluoksnėms spalvotoms juostoms, išaušo nauja spalvotos fotografijos era. Mokslininkai užtruko beveik 100 metų, kad galėtų išrasti ir užtvirtinti spalvotos fotografijos galimybes, prieinamas daugeliui fotografų.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!