Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 2 birželio d. 14:36
Rygos muziejai ir meno parodos birželį
Rygos muziejai ir meno parodos birželį

Rygos muziejai ir meno parodos birželį

Sveikiname su oficialia vasaros pradžia! Atostogų metas prasideda, ir jeigu pagrindinės vasaros atostogos jau numatytos, tai siūlome suplanuoti ir trumpas išvykas vasaros laikotarpiu. Ryga – puikus pasirinkimas trumpai kelionei. Leiskitės į šią kelionę ir aplankykite Rygos muziejus ir parodas. Peržiūrėkite, kiek daug įdomių parodų vyksta – Rygos muziejai ir meno parodos birželį laukia Jūsų!


Latvijos nacionalinis dailės muziejus

Jaņa Rozentāla laukums 1, Rīga

Imants Vecozols paroda „Šviesos lūžis“
2023 03 11–2023 07 23

Rygos meno parodos ir muziejai birželį

Imants Vecozols. Laikraščiai ir lėkštės. 1987. Drobė, pastelė. LNMM kolekcija. Nuotrauka: Normunds Braslins

Imanto Vecozolos vardas siejamas su natiurmortais, tačiau jo tapybos praktika plati ir įvairi. Dailininkas daug dėmesio skiriaįvairiems žanrams – peizažams, portretams, kaimo buities vaizdavimui ir didelės apimties figūrinėms kompozicijoms. Autorius dirba keliomis technikomis – aliejumi, tempera, akvarele, pastele ir koliažu, praktikuodamas tiek alla prima techniką, tiek laipsnišką kompozicijos konstravimą daugiasluoksnės tapybos metodu. Jo kūrybą persmelkia domėjimasis latvių gyvenimu, buitimi ir kasdienybe.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Purvīš“ apdovanojimas 2023. Kandidatų darbų paroda“
2022 08 28–2023 06 11

Rygos meno parodos ir muziejai birželį

Parodą sudaro ryškus paveikslų, skulptūrų, instaliacijų, foto ir video meno rinkinys, sukurtas šešių menininkų ir autorių kolektyvų, nepriklausomų ekspertų nominuotų aštuntajam „Purvīš“ apdovanojimui už geriausią vizualiojo meno pasiekimą 2021 ir 2022 metais. Tarp nominantų – Evelīna Deichmane, Ance Eikena, Kristaps Epners, Daiga Grantiņa, Darja Melnikova, Evita Vasilijeva ir Kasparas Groševs. Iš viso į galutinę „Purvīš Prize 2023“ atranką buvo nominuotas 21 menininkas / menininkų grupė, kurių kūryba buvo pripažinta svarbiu įvykiu Latvijos vizualiojo meno scenoje nuo 2021 m. sausio 1 d. iki 2022 m. gruodžio 31 d.
Daugiau apie parodą.

Vinetos Kaulača paroda „Laiko klausimas“
2023 05 13–2023 08 06

Rygos meno parodos ir muziejai birželį

Parodai Latvijos nacionaliniame dailės muziejuje Vineta Kaulača sukūrė naują paveikslų kolekciją. Menininkė savo kūrinius išdėsto remdamasi muziejaus erdviniu išplanavimu – trimis tarpusavyje sujungtomis ekspozicijų salėmis, leidžiančiomisparodyti savarankiškas kūrinių grupes, kurios tuo pačiu yra konceptualiai susietos. Parodoje vaizdinė tapybos kalba pateikiama dialoge su kitomis meno formomis – fotografija, kinu ir architektūra.
Daugiau apie parodą.

Hanelės Zanės Putniņos paroda „Ekspozicija pagal aprašymą“
2023 05 25–2023 08 13

Rygos meno parodos ir muziejai birželį

Hanelės Zanės Putniņos naujos linoraižinių serijos šaltinis – Latvijos nacionalinio dailės muziejaus XX a. II pusės – XXI a. tapybos kolekcijos inventorinėse kortelėse esantys darbų aprašymai. Kai kūrinys įtraukiamas į muziejaus kolekciją, kuratorius trumpai ir glaustai aprašo naująjį įsigijimą. Rašytojas, norėdamas būti kuo glaustesnis, formuluodamas mintį gali nepastebėti kitų iš teksto kylančių asociacijų. Inventoriaus kortelės tekstas savo esme puikiai realizuoja savo funkciją – įrašyti konkretų kūrinį kaip rinkinio dalį, tačiau skaitant jį už šio konteksto ar literatūriškai, gali atsirasti naujų prasmės klodų. Menininkui šie tekstai tampa receptu kuriant naujas kompozicijas ar interpretacijas. Kita svarbi sąlyga – Hanele Zane Putniņakuria savo darbus nematydama originalių kūrinių, aprašytų inventoriaus kortelėse. Reaguodama į tekstą, menininkė įsivaizduoja kompoziciją, kurią pažodžiui perkelia į linoraižinio piešinį. Taip užmezgamas ryšys tarp teksto, kūrinio ir interpretacijos.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Latvijos nacionalinį dailės muziejų:


Dailės muziejus „Rygos birža“

Doma laukums 6, Rīga

Pietryčių Azijos meno kolekcija
2023 04 21–2024 04 14

Rygos meno parodos ir muziejai birželį

Kolekcija skirta susipažinti su turtingu Pietryčių kultūros paveldu. Azija, pilna spalvų, raštų, medžiagų, technikų, simbolių ir tradicijų.
Pietryčių Azija yra viena iš pačių įvairiausių pasaulio kraštų, kuriame per šimtmečius vietinės tradicijos susiliejo su kaimyninėmis Indijos, Kinijos, Australijos ir Okeanijos kultūromis. Regiono kultūros paveldui įtakos turėjo ir istoriniai jūrų prekybos keliai, ir Europos kolonijinės galios.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti muziejų „Rygos birža“:


Taikomojo meno ir dizaino muziejus

Skārņu iela 10, Rīga

7-oji Rygos tarptautinė tekstilės ir pluošto meno trienalė „QUO VADIS?
2023 06 16–2023 09 17

 

7-oji Rygos tarptautinė tekstilės ir pluošto meno trienalė – reikšmingas tarptautinis kultūros renginys, sutraukiantis dalyvius ne tik iš Latvijos ir kitų Europos šalių, bet ir iš Kanados, JAV, Japonijos, Brazilijos, Kosta Rikos, Pietų Afrikos, Taivano ir kt. Trienalėje dalyvauja 79 menininkai iš 30 šalių, kurie buvo atrinkti tarptautinės žiuri atrankoje iš 237 paraiškų.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Taikomojo meno ir dizaino muziejų:


Romano Sutos ir Aleksandros Beļcovos muziejus

Elizabetes iela 57a, dz. 26, Rīga

Paroda „Vidiniai dialogai. Aleksandros Belcovos korespondencija, dienoraščiai, mažiau žinomi meno kūriniai“
2023 02 28–2024 01 27

Paskutinė Aleksandros Belcovos (1892–1981) darbų paroda Latvijos nacionaliniame dailės muziejuje surengta 2019 m., siūlanti plačiausią iki šiol tapytojos kūrybos retrospektyvą. Daugelio lankytojų nuomone, viena įdomiausių ekspozicijos skilčių buvo citatos iš Aleksandros Belcovos dienoraščių ir susirašinėjimo. Tragiški 2022 m. politiniai įvykiai suteikia ypatingą skambesį ir aktualumą tiek tam, ką parašė menininkė, tiek ir faktams iš jos biografijos.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Romano Sutos ir Aleksandros Beļcovos muziejų:


Meno centras „Zuzeum“

Lāčplēša iela 101, Rīga

Paroda Švęsk porcelianą su Kuznecovu
2023 02 10–2023 08 06

Daugiau nei 1000 porceliano, fajanso ir molio objektų iš Zuzāns kolekcijos bei archyvinės medžiagos papasakos Kuznecovo porceliano gamybos istoriją.
Žodžiai „Kuznecovo porcelianas“ žinomi beveik kiekvienam, ir galima teigti, kad latvių porcelianas daugiausia siejamas su Kuznecovo vardu. Tačiau tik nedaugelis žino, kad XIX amžiuje Rusijoje veikė 13 Kuznecovo vardu pavadintų gamyklų, iš kurių viena buvo Rygoje. Būdama pirmoji porceliano manufaktūra, įkurta Latvijos teritorijoje, veikė nuo 1841 m. iki Antrojo pasaulinio karo ir užėmė svarbią vietą Kuznecovo porceliano istorijoje, nes vienintelė tarpukariu turėjo Kuznecovo vardą, kai visos kitos Kuznecovų šeimos gamyklos Sovietų Rusijoje jau buvo nacionalizuotos. Šis laikotarpis sutapo su dideliais pasauliniais pokyčiais, kurie atsispindėjo ir mene, formuojantis visiškai naujiems, savitiems meno stiliams. Natūralu, kad tai galima pastebėti ir šio laikotarpio Kuznecovų porceliano gamyboje kartu su unikaliomis vietinėmis savybėmis, kurias sukūrė Latvijos menininkai.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Apkabinimas“
2023 05 29–2023 06 11

„Apkabinimas“ – tai paroda, skirta „Pride“mėnesiui, nagrinėjanti įvairias perspektyvas į įvairiapusius žmogaus egzistencijos, sąveikos, tapatybės, pagarbos ir priėmimo aspektus.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti meno centrą „Zuzeum“:


Meno galerija MuseumLV ir kultūros centras Grata JJ

Andreja Pumpura iela 2, Rīga

Artos Ozolos-Jaunarāja personalinė paroda „Antspaudas. Latvijos įvaizdis. Artos Ozolos-Jaunarājas versijos“
2023 06 10–2023 07 29


Ši išsami pašto ženklų ekspozicija skirta parodyti ilgametį ir sėkmingą autorės bendradarbiavimą su „Latvijas Pasts“. Per trisdešimt metų šiai įstaigai menininkė pagamino apie 100 pašto ženklų labai įvairiomis temomis. Tai serijos: „Tautiniai kostiumai“, „Kalėdos“, „Kumštinės pirštinės“, „Etnografiniai papuošalai“, „Latvijos nacionalinės ginkluotosios pajėgos“, „Saeima“, „Latvijos švyturiai“, „Gamtos apsauga“, „Išskirtiniai pašto ženklai su Latvijos mokslo ir kultūros asmenybėmis“, „Latvijos muziejai“. Menininkės sukurti pašto ženklai gali būti atpažįstami kaip ryškios žinutės ar miniatiūriniai pasakojimai apie šalį, vertybes ir idealus. Todėl Arta Ozola-Jaunarāja pagrįstai gali būti laikoma viena iš pirmaujančių Latvijos, kaip šalies, vizualinio įvaizdžio kūrėjų.

Kaip rasti meno galeriją MuseumLV ir kultūros centrą Grata JJ:


Šiuolaikinio meno centras „Kim?“

Sporta iela 2 k-1, Rīga

Philip Pilekjær personalinė paroda
2023 05 05–2023 06 11

Philip Pilekjær sukūrė naują vaizdo kūrinį savo parodai Kim? centre, kuris imituoja populiarųjį „YouTube“ žanrą, žinomą kaip „lo-fi“. Paprastai į šį žanrą įtraukiami jau esami animacinių filmų klipai kaip vaizdiniai kūriniai ilgiems švelnių ritmų grojaraščiams, kurie yra sukurti kaip aplinkos fonas, pavyzdžiui, skaitymas ar poilsis.
Daugiau apie parodą.

Krišo Salmaņa personalinė paroda „Karčios“
2023 05 05–2023 06 11

Konceptualiai aiški, formaliai lakoniška, tikslaus turinio – naujausia Krišo Salmanio personalinė paroda siūlo kritiškai apžvelgti sąmonėje tvyrančias praeities galias per kūrybą, kuri yra aštriai estetizuota, vengianti nostalgiškų spąstų. Mesti iššūkį pavėluotai (pop) kultūros tendencijai flirtuoti su posovietine estetika ir pasakojimais – tendencija, kuri dažnai pasitelkia kičinį požiūrį į meno kūrybą – Salmanio parodos priekyje yra neentuziastinga ironija, nukreipta į kūrybos relikvijas. netolima praeitis, fizinius ir intelektualinius šiandienos „griuvėsius“. Tai emocingas pasakojimas, kupinas sumišimo ir kartėlio tiems, kurie nori, gali ir yra pasirengę jį skaityti.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti šiuolaikinio meno centrą „Kim?“:


Rygos Art Nouveau stiliaus muziejus

Alberta iela 12, Rīga

Paroda Plytelės
2023 03 09–2023 07 02

Parodoje „Plytelės“ pristatomos art nouveau stiliaus plytelės iš įmonės „Architektūrinių pavadinimų grupė“ kolekcijos.
Tai didelių plytelių kolekcija, kuri leis pamatyti prabangių art nouveau stiliaus laiptinių vaizdą. XX amžiaus pradžioje plytelės puošė daugelio Rygos namų laiptinių sienas ir grindis, deja, ne visuose namuose šie gražūs interjerai išlikę iki šių dienų. Parodoje bus puiki proga susidaryti savo laikmečio Rygos namų didybės vaizdą, apžiūrint įvairiose Vokietijos gamyklose (NSTG, SOMAG ir kt.) pagamintas sienų, grindų ir virtuvės plyteles, kurios kadaise puošė Rygos namų interjerus.
Daugiau apie parodą.

Nuolatinė ekspozicija

Rygos Art Nouveau stiliaus muziejus

Muziejaus kolekciją sudaro art nouveau stiliaus objektai, pagaminti arba naudoti Rygoje ir Latvijos teritorijoje XX amžiaus pradžioje. Tarp surinktų objektų yra baldų, interjero dizaino ir taikomosios dailės dirbinių, drabužių ir aksesuarų, meno kūrinių, namų apyvokos daiktų, fotografijų, dokumentų, spaudinių, paminklų, susijusių su Konstantino Pēkšeno gyvenimu, kūryba ir kt.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Rygos Art Nouveau stiliaus muziejų:


Galerija „Art Platz“

Alberta iela 4-9, Rīga

Grupinė paroda „FORESIGHT 2023“
2023 04 21–2023 06 15

Susiję:

Siekdama paremti kylančius menininkus, galerija „Art Platz“ organizuoja grupinių parodų ciklą „FORESIGHT“, pradedant nuo „FORESIGHT 2023“. Dviejose galerijos parodų salėse eksponuojami šeši skirtingų kartų ir patirties menininkai. Kiekvienas menininkas išsiskiria individualiu stiliumi, žinute ir technika. Atstovaujami įvairūs žanrai ir medijos. Eksponuojami ryškūs ir spalvingi šiuolaikiniai popmeno didelio formato paveikslai, instaliacijos, poetinė nespalvota grafika ir klasikinė aliejinė tapyba. Keletas menininkų išsiskiria unikaliomis autorinėmis technikomis.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti galeriją „Art Platz“:


Galerija „ISSP“

Berga Bazārs, Marijas iela 13 k.3, Rīga

Ievos Baltaduonytės paroda Išrautas

2023 05 11–2023 06 29

Ievos Baltaduonytės nuotr.

ISSP galerijoje bus eksponuojamas Rygos fotografijos bienalė – NEXT 2023 apdovanojimas „Ieškome naujo fotografijoje! Laureatės, lietuvių menininkės Ievos Baltadonytės paroda „Išrautas“.

Apdovanojimas „Ieškome naujo fotografijoje!” yra Rygos fotografijos bienalės įkurtas apdovanojimas, kuris nuo 2016 m. teikiamas kas antrus metus kaip bienalės NEXT programos dalis. Apdovanojimo tikslas – atrasti ir įvertinti jaunus menininkus, savo darbuose demonstruojančius vaizdo galią, siūlančius originalią, šiuolaikišką perspektyvą ir konceptualų gelmę.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti galeriją „ISSP“:


Meno centras „Digital Art House“

Skolas iela 2, Rīga

Multimedijos parodos – tai naujas būdas patirti meną: grandiozinio mastelio pasaulinio garso menininkų paveikslų projekcijos, animuotos skaitmeninių menininkų, lydimos kvapą gniaužiančios muzikos. Visa tai – ramioje, modernioje atmosferoje. Nebūtina būti meno žinovu ar turėti tapybos technikų žinių, kad apsilankęs parodoje gautum teigiamų emocijų vandenyną.

„Išsvajotoji Japonija“

Paroda paremta pasauliniu reiškiniu tapusia Japonijos vizualiųjų menų (1600–1868) kryptimi – ukiyo-e graviūromis.
Vėliau graviūros sužavėjo madingus Europos menininkus, būtent iš jų impresionistai sėmėsi įkvėpimo, perėmė naujus išraiškos būdus.

Pažodiniu vertimu ukiyo-e reiškia „plaukiojantis pasaulis“, iš pradžių vadintas „mirtinguoju pasauliu“. Vėliau buvo persigalvota ir pradėta suvokti kaip „prabėgančių malonumų pasaulis“ ir „meilės pasaulis“.

Ukiyo-e spaudiniai dėl savo plataus paplitimo Edo laikotarpiu (dabartinis Tokijas) yra sąlyginai pigūs. Iš pradžių jie turėjo grynai utilitarinę funkciją: reklamavo įvairaus populiarumo ir prestižo linksmų kvartalų gyventojų paslaugas, vaizdavo kabuki teatro aktorius, iliustravo visokią fantastiką.

„Digital Art House“ meno erdvėje ukiyo-e kryptis bus pristatyta kaip žavus panardinimo šou, lydimas muzikos.

Parodos trukmė: 37 min.

Daugiau apie parodą.

„Nuo Monet iki Kandinskio“

Multimedijos ekspozicija vienija 14 žymiausių modernizmo atstovų šedevrus – XIX–XX a. meno judėjimų kolekciją.
Unikali animacinių paveikslų kompozicija su muzikos akompanimentu sukuria nuostabią atmosferą, panardinančią žiūrovus į genialių protų kuriamą pasaulį.

Paroda kviečia keliauti į XIX amžiaus pabaigos ir XX amžiaus pradžios meno pasaulį, kai kultūra ir visuomenė patyrė nepaprastų globalių įvykių. Tuo metu šiems didiesiems menininkams pavyko atrasti neišsenkamą prasmės šaltinį, kuriame „tradicija“ matė tik chaosą ir kvailumą.

Jų paveiksluose yra daugybė vizualinių galvosūkių, kurie žiūrovą panardina į netikėtų kontrastų ir ryškių, nepamirštamų emocijų labirintą. Šiandien, pasitelkus skaitmenines technologijas, šie paveikslai įgauna naują gyvenimą ir prasmę.

„Digital Art House“ leidžia žmogų perkelti į kitą erdvę ir pasinerti į genijų Monet, Kandinsky, Edgar Degas ir daugelio kitų darbus, apsuptus šviesos ir garso šokio. Tai kelionė į modernizmo pasaulį per technologijas, kurios apšviečia ir formuoja visiškai naują požiūrį į meną.

Parodos trukmė: 57 min.
Daugiau apie parodą.

„Hieronymus Bosch. Alegorijos. Slapti ženklai“

Hieronymus Bosch paveikslai ne tik vizualiai intriguoja, jie alsuoja alegorijomis ir įvairiais simboliais.
Daug simbolių laikui bėgant prarado savo prasmę, tačiau didelė dalis vis dar yra suprantami ir interpretuojami. Pavyzdžiui, vaisiai ir uogos menininko darbuose simbolizuoja nuodėmingą seksualumą, dideli paukščiai – nepasotinamą žmogaus geismą, stikliniai vamzdeliai ir kolbos – bergždžias alchemikų pastangas įminti gamtos paslaptis, įvairūs simboliai rodo žmogaus polinkį lošti, taip pat rajumą, godumą, pavydą.

 

Daugiau apie parodą.

Kaip rasti meno centrą „Digital Art House“:


Šioje apžvalgoje pateikiame 2023 metų birželio mėnesio Rygos meno muziejų ir parodų sąrašą, o visus su šiomis parodomis susijusius straipsnius bei naujausius mėnesinius muziejų ir parodų sąrašus rasite skiltyje Rygos muziejai ir parodos.

Ką pamatyti Rygoje, kai visos meno parodos aplankytos? Čia rasite 10 įdomiausių Rygos objektų, kuriuos parinkome Jums.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!