Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 13 birželio d. 20:09
Veiksmo ir detektyvų mėgėjams: Vilniuje filmuoti įtempto siužeto serialai ir filmai

Audriaus Solomino nuotr.

Sprogimai, automobilių gaudynės, susišaudymai, sudėtingiausios bylos ir jų fone figūruojantis Vilnius. Tokius scenarijus sostinėje įgyvendina Lietuvos ir užsienio kino kūrėjai. Detektyvų ir veiksmo filmų gerbėjams Vilniaus kino biuras rekomenduoja 5 įtempto siužeto juostas, kurios buvo filmuotos Vilniuje. Visi žemiau minimi filmai ir serialai prieinami Lietuvos žiūrovams – juos galima išvysti „Netflix“ ir šalies kino platformose.

„Piktųjų karta“

Ramiame provincijos miestelyje užmintas kruvinas mįsles narpstanti režisieriaus E. Vėlyvio juosta priskiriama skandinaviško noir žanrui. Vidinė šeimos drama, sovietmečio neteisybes primenanti istorija ir priešais virstantys draugai – toks šio įtempto filmo scenarijus. „Piktųjų karta“ stebina ne tik įtemptu siužetu, bet ir sudėtingais techniniais sprendimais. Filme – dirbtinis lietus, kaskadininkų triukai ir meistriškai suvaidintos smurto scenos.

Filmas „Piktųjų karta“ 2023 m. nominuotas net 4 „Sidabrinės gervės“ statulėlėmis ir išrinktas žiūroviškiausiu metų filmu.

 

„Jaunasis Valanderis“ | „Young Wallander“

Mėgstantiems detektyvus verta išvysti ir „Netflix“ serialą „Jaunasis Valanderis“, įkvėptą didžiulio populiarumo sulaukusių Henning Mankell romanų. TV serialo pagrindinis herojus – kultinis personažas detektyvas Kurtas Valanderis. Neseniai mokslus pabaigusiam policijos pareigūnui tenka susidurti su pirmąja savo byla. Itin sudėtingas atvejis K. Valanderį įtraukia į neapykantos nusikaltimą jo paties kaimynystėje, o visuomenėje išprovokuoja nepasitenkinimo bangą.

Nors istorijos veiksmas vyksta šiuolaikinėje Švedijoje, serialas buvo filmuojamas išskirtinai Lietuvoje. Pirmąsias sezono serijas kūrėjai intensyviai filmavo Šeškinėje, o vėlesniuose epizoduose žiūrovai atpažins Vilniaus gatvę, Lietuvos rašytojų sąjungos erdves, Lukiškių kalėjimą, Sapiegų parką, menų fabriką „Loftas“, LNK žinių studiją, Sereikiškių parko teniso aikštyną, Lietuvos futbolo federacijos stadioną ir kitas miesto lokacijas.

 

„Kompromatas“ | „Kompromat“

Prancūzų kūrėjų juostos „Kompromatas“ centre – diplomatas Metju, paskirtas vadovauti prancūzų aljansui Sibire. Jo gyvenimas subyra per vieną naktį – Rusijoje uždarytas į kalėjimą jis supranta tapęs išgalvoto nusikaltimo auka. Atskirtas nuo šeimos ir šalies Metju turi tik vieną būdą išgyventi – pabėgti. FSB tarnybos ir vietinių oligarchų akiratyje prasideda įnirtinga diplomato kova už gyvenimą.

Gariūnų automobilių turgus, Lukiškių kalėjimas, Lietuvos nacionalinė filharmonija – tik keletas iš daugelio vietų, kurias atpažins Lietuvos žiūrovai. Filme vaidina ir Lietuvos aktoriai Marius Repšys, Vaidotas Martinaitis, Algirdas Latėnas, Larisa Kalpokaitė.

 

„Maksas Angeris | „Max Anger: With One Eye Open 

Vilniuje lankėsi ir švedų serialo „Maksas Angeris kūrėjai“. Viešnagės rezultatas – įtempta veiksmo juosta, kurios centre – buvęs specialiųjų operacijų karys Maksas Angeris, siekiantis surasti buvusią kolegę ir mylimąją Paši. Vilnius seriale suvaidino 1943 ir 1996 m. Sankt Peterburgą bei Stokholmą. Anot jo kūrėjų, senamiestis kartu su modernesnėmis miesto dalimis ir išskirtiniais sovietiniais gyvenamaisiais rajonais puikiai tiko įgyvendinant visas sumanytas idėjas.

 

„Hamiltonas“ | „Agent Hamilton“ 

Vilniuje filmuotas ir vienu sėkmingiausių Skandinavijos literatūros kūrinių paremtas serialas „Hamiltonas“ –  istorija apie Švedijos slaptosios tarnybos agentą, bandantį išnarplioti per visą Europą nusidriekusį teroristų tinką. Operacijos metu jam tenka kovoti ne tik su įtakingomis organizacijomis ir nusikaltėliais, tačiau ir su savo praeities šešėliais. Įvairiose Vilniaus vietose filmavimus vykdę kūrėjai mieste atrado ir Stokholmo centrą, Hamburgo gatveles, Paryžiaus aikštes, ir Rusijos miškus bei ežerus. Filmavimo metu buvo imituojamas sprogimas, naudoti butaforiniai ginklai.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!