Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 14 birželio d. 23:09
Krokuvoje atidaroma fotografijos paroda „Lietuva. Du fotografijos šimtmečiai“

Tarptautiniame Kultūrų centre Krokuvoje (Lenkija) birželio mėn. 15 d. atidaroma kartu su Lietuvos fotomenininkų sąjunga parengta fotografijos paroda „Lietuva. Du fotografijos šimtmečiai“. Pasak parodos kuratoriaus Adamo Mazuro, tai pirmoji, tokios apimties, retrospektyvinė paroda Lenkijoje, kurioje įvairiapusiškai apžvelgiama Lietuvos fotografija, todėl itin svarbu pristatyti tiek ikoniškus darbus bei klasika tapusias fotografijas, tiek atkreipti dėmesį į mažiau žinomus ir fotografijos žanro ribas peržengiančius reiškinius.

Parodoje kalbama apie Lietuvą ir jos gyventojus, apie istoriją ir atmintį, apie aspektus, formuojančius lietuvišką tapatybę. „Lietuva. Du fotografijos šimtmečiai“ pateikiama plati istorinė apžvalga: seniausios rodomos fotografijos sukurtos XIX amžiuje, naujausios – 2020 m. Be pripažintų meistrų kanoninių darbų, parodoje eksponuojami ir jaunosios kartos menininkų darbai. Fotografijos eksponuojamos kartu su originaliais albumais ir knygomis. Paroda nėra tipiška chronologiškai įrėminta retrospektyva. Čia dėmesys išskaidomas konceptualias segmentais, kuriuos vizualizuoja dalys: „Ateljė“, „Savaitė Vilniuje“, „Fotografo klajonės“, „Tyla“, „Autoportretas“, „Asmeniniai prisiminimai“ ir „Įvairi Lietuva“.

Darbų atranka demonstruoja turinio ir formos įvairovę. Tačiau juos vienija vizualumo paieška kasdienybėje, poetiškumas, melancholija. Fotografijos eksponuojamos taip, kad atskleistų menininkų kartų tarpusavio ryšius, priklausomybę, tęstinumą ir kismą. Klasikiniai fotografijos meistrai, tokie kaip Juzefas Čechavičius, Janas Bulhakas, Antanas Sutkus, Algimantas Kunčius gretinami su „naujosios Lietuvos mokyklos“ atstovais – Tadu Kazakevičiumi, Andrej Vasilenko ar Valentyn Odnoviun. Tarp tradiciškai fotografijos laukui priskiriamų autorių įsiterpia  šiuolaikinio meno lauko dalyviai   –  Artūras Raila, Mindaugas Navakas ir kiti. Pristatomi ir pasaulyje pripažinti dabarties menininkai, tokie kaip Dorota Gawęda ir Eglė Kulbokaitė, kurių darbuose performansas susipina su fotografija ir literatūra, ar Indrė Šerpytytė, kuri savo darbuose nagrinėja sovietmečio Lietuvos istoriją ir atmintį.

Eksponuojamose fotografijose gausu motyvų, būdingų ne tik Lietuvai, bet ir susijusių su bendra Vidurio Europos gyventojų patirtimi. Juk Vilnius buvo svarbus miestas ir lenkams, ir baltarusiams, o dramatiška sovietų okupacijos patirtimi šioje žemyno dalyje dalijosi daugelio šalių žmonės. Paroda „Lietuva. Du fotografijos šimtmečiai“ – tai fotografinis pasakojimas apie Vidurio Europos sudėtingą istoriją. Ši problema buvo nagrinėta ir anksčiau, Taptautinio Kultūrų Centro organizuotose parodose, tokiose kaip „Photobloc. Vidurio Europa fotoknygose“ (2019) ir „Daugiau nei Bauhaus. Vokiečių fotografija tarpukariu ir lenkiškos paralelės“ (2021).

Susiję:

Parodą lydės lenkų-anglų kalbų gausiai iliustruotas katalogas. Vėliau planuojamas išleisti katalogas ir lietuvių-anglų kalbomis.

Parodoje dalyvaujantys menininkai: Violeta Bubelytė, Alfonsas Budvytis, Janas Bulhakas, Balys Buračas, Juzefas Čechavičius, Dorota Gawęda ir Eglė Kulbokaitė, Mindaugas Kavaliauskas, Tadas Kazakevičius, Stanislovas Kazimieras Kosakovskis, Algimantas Kunčius, Alvydas Lukys, Aleksandras Macijauskas, George Mačiūnas, Jonas Mekas, Mindaugas Navakas, Valentyn Odnoviun, Remigijus Pačėsa, Paulius Petraitis, Ramunė Pigagaitė, Artūras Raila, Romualdas Rakauskas, Vilma Samulionytė, Gytis Skudžinskas, Vytautas V. Stanionis, Antanas Sutkus, Indrė Šerpytytė, Algirdas Šeškus, Rolandas Šimulis, Virgilijus Šonta, Domicelė Tarabildienė, Benediktas Henrikas Tiškevičius, Gintautas Trimakas,  Andrej Vasilenko, Rimaldas Vikšraitis.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!