Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 23 birželio d. 15:47
Miško misterijos – naujos instaliacijos „Gamta ir kultūra” parke prie Labanoro

Jurgita Rancevienė. Repeticija. Pranešimo spaudai nuotr.

Birželio 25 d., 16 val., galerijoje „Gamta ir kultūra” pirmą kartą bus eksponuojami specialiai šiai vietai sukurti nauji kūriniai: Jono Grundos skulptūra-instaliacija „Miško karaliaus sostas” ir Jurgitos Rancevienės instaliacija-performansas „Mitologinės būtybės”.

Skulptorius Jonas Grunda, galerijos užsakymu sukurė didingą, tarsi milžinui skirtą „Miško karaliaus sostą”. Šis, pastatytas galerijos „Gamta ir kultūra” teritorijoje, Labanoro regioninio parko viduryje, simbolizuoja būtinybę rūpintis gamta, o ypač miškais. Skulptūra-instaliacija skirta tiesioginei žmogaus komunikacijai su aplinka, visi lankytojai kviečiami pasėdėti, tapti meno kūrinio dalimi – pajusti aplinką iš naujos perspektyvos erdvėje.

Jonas Grunda. Miško karaliaus sostas. Pranešimo spaudai nuotr.

Autoriaus kūryboje gausu krikščioniškų simbolių, metaforų, citatų. Ignalinoje įkūręs dailės galeriją „Skaptukas” autorius mini, jog gyvenimo džiaugsmas yra visą apimanti kūrinių tema, kuri ir atsispindi dinamikos, žaismo ir žmogiškos šilumos pripildytuose kūriniuose.

„Gyvename skubos pasaulyje, kuriame bėgama nuo tikrovės, todėl vienas iš sunkiausiai pasiekiamų dalykų – harmonija su gamta ir aplinka”, J. Grunda pasakojo laikraščiui „Utenos diena”.

Jurgita Rancevienė. Pranešimo spaudai nuotr.

Įkvėpta Labanoro girioje įsikūrusios ypatingos galerijos vietos atmosferos, dailininkė Jurgita Rancevienė įgyvendina seniai puoselėtą projektą lietuviško mito bei Marijos Gimbutienės motinos deivės tema. Kūrėja netikėtais objektais pildo miško instaliaciją „Mitologinės būtybės”, kurioje gausu alegorijų, fiktyvumo, pasąmonės, sapnų, intuityvumo, nestabilios, neracionalios, lakios bei kintamos atmosferos emocijomis paliesiančios žmones, kurių ji, kaip autorė sako, greičiausiai niekada nesutiks.

Atidarymo metu lankytojai turės galimybę pamatyti ir autorės didelio formato drobes, įkvėptas garsios archeologės Marijos Gimbutienės moterų deivių tema. Lankytojus nustebins ir siurprizas – autorės performansas.

„Jurgita Rancevienė – abstraktaus ekspresionizmo krypties dailininkė, turinti ilgametę knygų iliustratorės patirtį. Dėl šios priežasties autorės darbai dažnai yra personifikuoti ir įkrauti siužetiniu naratyvu, leidžiančiu priskirti jos kūrybą ir abstrakčiojo simbolizmo krypčiai. Paskutiniųjų metų tapytojos darbai yra grįsti provokuojančiu reprezentatyvaus didelio mastelio drobių įvaizdžio ir erotiškų, švelniai įžūlių temų kontrastu. Toks kontrastas yra pasitelkiamas perteikti ir pirmapradžio moteriškumo temas (paroda „Gaia” – 2021 m., paveikslų ciklas „Deivė pramotė” – 2022 m.), kuomet paveiksluose, piešiniuose ir koliažuose ima ryškėti stipri siurrealizmo meno įtaka.”, rašo menotyrininkas Gytis Oržikauskas.

 

 

 

Parodos atidarymas 2023 m. birželio 25 d., 16 val., Laukagalio k. 9, Labanoro sen.

Parodų metu rengiame ekskursijas (DE, EN, FR, LT) galerijos lauko ir vidaus erdvėse: renginių kalendorius Facebook paskyroje, arba pagal susitarimą tel. +370 621 47966.

GAMTA IR KULTŪRA – tai ramybės, atsipalaidavimo ir gamtos įkvėpto meno erdvė Labanoro girioje. Lietuvės ir šveicaro Vilijos ir Luko Handschin galerija – puiki vieta dailininkų, skulptorių, tautodailininkų parodoms, žemės menui, kultūriniams renginiams. 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!