Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 1 rugsėjo d. 10:22
Pasiduokite Česke Budejovicų magijai
Česke Budejovicai

Česke Budejovicai. Fot. Filip Blaha

Susiję:

Česke Budejovicai 2028 metais taps Europos kultūros sostine. Šiandien pristatome įdomiausius ir labiausiai stebinančius faktus apie šį miestą Čekijos pietuose. Nereikia laukti 5 metų, kad juos atrastumėte.

Česke Budejovicai buvo įkurti kaip karališkasis miestas XIII amžiaus viduryje. Nepaisant daugybės karų ir gaisrų, kurie miestą užklupo viduramžiais, Česke Budejovicai iki šių dienų išlaikė savo unikalią atmosferą.

Česke Budejovicų aikštė. Nuotr. Pietų Bohemijos turizmo būstinės

Česke Budejovicai, kuriuose yra net 247 kultūros paminklai, yra viena populiariausių turistinių vietų Pietų Čekijoje. Neabejotinai gražiausia Česke Budejovicų vieta – Karaliaus Otokaro II aikštė, apsupta barokinių miestiečių namų su arkadomis. Tai didžiausia aikštė Čekijoje ir viena didžiausių Europoje.

 

Česke Budejovicai

Česke Budejovicų aikštė. Nuotr. Pietų Bohemijos turizmo būstinės

Aikštėje įsikūrusi ne tik viena gražiausių Čekijos rotušių, kurios interjeras atviras lankytojams, bet ir įspūdingas Samsono fontanas. Negalima praleisti šito fantastiško baroko kūrinio, kurį puošia biblinio Samsono, kovojančio su liūtu, skulptūra. Fontano vandens dubuo toks didžiulis, kad pirmiesiems darbininkams buvo itin sunku jį atnešti į Česke Budejovicų aikštę. Fontanas atliko ne tik estetinę funkciją, bet ir aprūpino miestą vandeniu iš Vltavos upės.

Vos už kelių žingsnių nuo fontano grindinyje įmūrytas akmuo su kryžiaus ženklu. Tai ne tik vienintelis iš originalaus grindinio akmenų, bet ir vieta, kur viduramžiais buvo vykdomos mirties bausmės. Būkite atsargūs eidami pro jį sutemus. Legenda byloja, kad tie, kurie nesąmoningai jį kirs po 22 val., neras kelio namo ir turės klajoti Česke Budejovicų gatvėmis iki ryto! Todėl geriau dieną nueiti į gotikinį Juodąjį apžvalgos bokštą ir iš viršaus apžiūrėti turgaus aikštę bei visą miestą. Su bokštu, buvusia varpine ir miesto turtų simboliu, siejama daug legendų. Viena iš jų pasakoja, kad senovėje ant varpo sėdėdavo skeletas ir skambėdavo, nes varpininkas ne visada norėdavo lipti į bokštą, kai reikėdavo skambinti. Teigiama, kad skeletas pasirodo ir šiandien, tačiau jį pamatyti gali tik vaikai.

Vaikščiodami po miesto centrą nepamirškite aplankyti didingos Šv. Mikalojaus katedros ir gotikinių Druskos namų – buvusio druskos sandėlio. Šiandien ten parduodamas alus, kuris yra transportuojamas požeminiu vamzdynu. Visame pasaulyje žinomos alaus daryklos iš Česke Budějovicų niekam pristatyti nereikia. Alaus daryklos muziejuje galima aplankyti parodą, kurioje paaiškinamas „auksinio nektaro“ virimo procesas.

Visai šalia Druskos namų yra dar vienas Česke Budejovicų perlas – vienas seniausių ir vertingiausių miesto paminklų – Dominikonų vienuolynas. Šioje vietoje jis stovėjo nuo pat miesto įkūrimo XIII a. Apsilankę vienuolyne nepraleiskite progos aplankyti jo sodą su 5 barokinėmis skulptūromis, kurias sukūrė Samsono fontano autorius Josefas Ditrichas. Ypač vertinga yra Šv. Juozapo skulptūra. Sakoma, kad pats Ditrichas statulai paskolino savo veidą. Meno mėgėjai privalo aplankyti Šiuolaikinio meno ir architektūros galeriją, įsikūrusią pagrindinėje aikštėje.

Česke Budejovicai

Česke Budejovicai. Nuotr. Pietų Bohemijos turizmo būstinės

O kokį suvenyrą atsivežti iš Česke Budujovicų? Pieštukas tikrai tilps į Jūsų bagažą. Visame pasaulyje žinomo kanceliarinių prekių gamintojo „Koh-i-noor Hardtmuth“ būstinė yra Česke Budejovicų mieste. B kietumo žymėjimas reiškia vokišką miesto pavadinimą – Budweis.


Ką pamatyti ČekijojeIeškantiems idėjų turiningoms ir aktyvioms atostogoms pristatome 10 įdomiausių vietų Pietų Bohemijoje.

Daugiau turiningų kelionių idėjų rasite mūsų skiltyje Mėgstantiems keliauti.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!