Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 11 spalio d. 12:56
Pasinerkite į praeitį – šimtametės fotostudijos „Fotoatelier Seidel“ paslaptys Čekijoje
Fotoatelier Seidel

„Fotoatelier Seidel“. Fot. Libor Svacek

Čekijos Šumavos kalnų fotografo Josefo Seidelio namas – tai unikalus fototechnikos ir kultūros paminklas, kurį tikrai verta aplankyti užsukus į turistų pamėgtą Česky Krumlov miestelį Pietų Čekijoje (UNESCO nr. 617)Fotoatelier Seidel pastatas išsiskiria architektūriškai įmantriu art nouveau stiliumi su daugybe išlikusių detalių bei privačiais kambariais ir fotostudija su senoviniais baldais. Muziejuje galite susipažinti su autentiška fototechnika bei Josefo Seidelio ir jo šeimos istorija arba sudalyvauti retro stiliaus fotosesijoje su to meto kostiumais ir toki būdu įsiamžinti legendinėje fotostudijoje.

Fotoatelier Seidel

„Fotoatelier Seidel“. Fot. Libor Svacek

Muziejuje išsaugotas vertingas nuotraukų ir negatyvų archyvas, kuriame užfiksuotas gyvenimas Šumavos kalnuose nuo XIX a. pab. Archyvas suteikia unikalią medžiagą kelių kartų žmonių, gyvenusių Čekijos ir Vokietijos pasienio regionuose, istorijai tirti. Josefo Seidelio ir jo sūnaus Františeko gyvenimas yra daugiau nei vienos šeimos istorija, tai istorija, atspindinti itin svarbią šio regiono epochą, kupiną reikšmingų kultūrinių, socialinių, politinių ir ekonominių įvykių, atnešusių lemtingų pokyčių regionui.

Fotoatelier Seidel

„Fotoatelier Seidel“. Fot. Jekaterina Artajeva

Įspūdingiausia Fotoatelier Seidel vieta – fotolaboratorija, kuri buvo skirta nuotraukoms gaminti ir atvirukams dauginti. Šiandien fotolaboratorijos salė tai vieta, kur lankytojai gali susipažinti su nuotraukų kūrimo būdu ir netgi išbandyti savo jėgas kurdami nespalvotas nuotraukas. Kambarys užtemdytas, su originalia įranga: lentynose stovintys chemijos buteliai mena laikus, kai su jais dirbo Josefas ir Františekas Seideliai. Taip pat yra mašina, naudojama kai kuriems fotografijos spausdinimo procesams, daugiausia nuotraukoms klijuoti ant kieto kartono ir štampuoti piešinius ant laikiklių, nedidelis kopijavimo aparatas negatyvams gaminti.

Fotoatelier Seidel

„Fotoatelier Seidel“. Fot. Marta Grzesiak

Biuro patalpa buvo naudojama užsakymams priimti, sąskaitų saugojimui, atvirukų ir fotografijos įrangos pardavimui, taip pat ten buvo retušuotojo darbo vieta. Visų klientų, atvykusių į studiją nusifotografuoti, pavardės buvo kruopščiai įrašytos į užsakymų knygeles. Jos išsaugotos iki šių dienų. Šiandien tai unikalus visų klientų, kurie studijoje lankėsi beveik pusę amžiaus, archyvas. Biure taip pat dirbdavo buhalteris, kuris savo amerikietišku mechaniniu skaičiuotuvu kruopščiai susumuodavo visus skaičius, ir retušuotojas, kurio darbas buvo labai kūrybingas: užsakovų nuotraukų tobulinimas.

Fot. Libor Svacek

„Fotoatelier Seidel“. Fot. Libor Svacek

Galima pastebėti, kad šioje biuro patalpoje ir kitose namo dalyse yra renovacijos metu atidengti art nouveau stiliaus dažai. Buvęs dekoras buvo rekonstruotas naudojant išlikusius fragmentus. Autentiški motyvai ant sienų ir lubų buvo atkurti sluoksniais naudojant šablonus. Kiekvienai spalvai tapytojas turėjo sukurti naują šabloną ir dažyti kempine. Detalės buvo pridėtos naudojant teptuką.

„Fotoatelier Seidel“. Fot. Libor Svacek

Susiję:

Tiek miegamajame, tiek ir kitose gyvenamosiose erdvėse išlikę autentiški baldai. Kai Josefas Seidelas statė šį namą, jo įrengti patogumai name buvo pralenkę tą laikmetį. Pavyzdžiui, visame name buvo įrengta vėdinimo sistema. Įdomu ir tai, kad nors elektra šioje Český Krumlov dalyje dar nebuvo įvesta, Seidelas, statydamas namą, skaičiavo, kad ji bus įvesta ir viską paruošė, kad namą būtų galima lengvai elektrifikuoti.

Įrenginėjant šį muziejų, namas buvo kruopščiai restauruotas, atkurti to meto baldai ir šviestuvai. Įrengta nauja šildymo sistema, kuri iki mažiaus detal buvo paremta modeliais, pagamintais per Josefo Seidelo gyvavimo laikotarpį. Kur įmanoma, grindys buvo išvalytos ir paliktos originalios, kitur jos buvo pakeistos naujomis medžiagomis, labiausiai atitinkančiomis tą laikotarpį.

Per metus nuo atidarymo muziejus laimėjo Kultūros ministerijos apdovanojimą už geriausią muziejaus projektą. Už renovacijos darbus taip pat buvo įteiktas ne vienas apdovanojimas.

Apėję visą muziejų, užsukite į vidinį kiemelį, kuris irgi liko lyg nepaliestas šių laikų. Jį puošia puošnūs gėlynai ir suoliukai, ir netgi išlikęs darželis, kuriame auginamos daržovės ir prieskoninės žolelės. Pasimėgaukite unikalia šios vietos atmosfera.

„Fotoatelier Seidel“ darbo laiką, adresą ir kitą informaciją rasite čia.


Ką pamatyti ČekijojeIeškantiems idėjų turiningoms ir aktyvioms atostogoms pristatome 10 įdomiausių vietų Pietų Bohemijoje.

Daugiau turiningų kelionių idėjų rasite mūsų skiltyje Mėgstantiems keliauti.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!