Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 4 gruodžio d. 16:48
Rygos muziejai ir meno parodos gruodį

Rygos Art Nouveau centro muziejaus nuotr. | Robertas Kolcovas. Mergelė su vienaragiu. 2022. Akrilas ir indiškas rašalas ant drobės. Menininko sutikimu. Vieša nuotrauka | Galerijos „ISSP“ nuotr.

Nuvykti į kalėdiškai pasipuošuosią Rygą – visada gera idėja. Aplankę kalėdinę eglutę ir muges, užsukite į muziejus ir galerijas. Peržiūrėkite, kiek daug įdomių parodų vyksta, – Rygos muziejai ir meno parodos gruodį laukia Jūsų!


Latvijos nacionalinis dailės muziejus

Jaņa Rozentāla laukums 1, Rīga

Paroda „R² Rūsiņš Rozīte“
2023 08 04–2024 01 07

Rygos meno parodos ir muziejai lapkritį 2023

Rūsiņš Rozīte. Dar gamtos. 1975 m. Popierius, litografija. Privati ​​kolekcija. Nuskanuotas

Maksimaliai minimalistinis, R² – taip save apibūdino Rūsiņš Rozīte (1943–1978). Menininko kūrybinis įvairiapusiškumas buvo fenomenalus – grafika, tapyba, knygų iliustracijos, scenografija. Rūsiņš daug mąstė ir dirbo, dalyvavo akademijos baliuose, teatro spektakliuose ir renginiuose. Įvykių intensyvumas ir platus draugų ratas buvo savotiška būtinybė tyrinėti įvairias gyvenimo sritis. O šiame pačių susikurtame įvykių sūkuryje kaip vėjas atsirado ir dingo Rūsiņš.
Daugiau apie parodą.

Roberto Koļcovo paroda „Botanikas ir vienaragis“
2023 12 02–2024 02 18

Robertas Kolcovas. Mergelė su vienaragiu. 2022. Akrilas ir indiškas rašalas ant drobės. Menininko sutikimu. Vieša nuotrauka

Robertas Koļcovas. Mergelė su vienaragiu. 2022. Akrilas ir indiškas rašalas ant drobės. Menininko sutikimu. Vieša nuotrauka

Parodoje „Botanikas ir vienaragis“ Robertas Koļcovas nagrinėja neatsiejamo gamtos ir žmogaus sambūvio temą – temą, kurią jis laiko itin svarbia.

Pagrindinė jo kūrybos tema – jausmai, kurie gali būti suprantami ir kaip žmogaus emocinių būsenų išraiška, ir kaip jausmingumas, ieškantis dvasinę būseną atitinkančios formos. Jausmingumas pasireiškia ne tik vaizdais, bet ir formomis, faktūromis, linijomis, bendra kūrinių kompozicija ir nuotaika. Todėl, gilinantis į meno kūrinio niuansus, žiūrovas kviečiamas toliau tyrinėti emocijų ir dvasios kryptimi.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Dabar nusprendžiau gyventi dėl meno“ (Jāzeps Grosvalds,1891–1920)“
2023 11 11–2024 03 30

Rygos meno parodos ir muziejai lapkritį 2023

Jāzepas Grosvaldas Petrograde 1916 m. Nuotrauka iš LNMM Jāzepo Grosvaldo memorialinės kolekcijos. Vieša nuotrauka

Didelės apimties retrospektyva, skirta Latvijos modernizmo pradininkui Jāzepui Grosvaldui „Dabar nusprendžiau gyventi dėl meno“.
Jāzepas Grosvaldas (1891–1920) buvo labai įvairiapusė, išskirtinio talento asmenybė, apie kurią galima sakyti, kad iš esmės visi jo poelgiai laikomi meno faktu – ne tik patys meno kūriniai, bet ir laiškai, dienoraščiai, prabangūs savadarbiai žurnalai, net ir modernaus stiliaus aprangą.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Artūrs Virtmanis. Psychopomp: anapusinio pasaulio vadovas pradedančiajam“
2023 11 25–2024 02 11

Rygos meno parodos ir muziejai lapkritį 2023

Artūrs Virtmanis. Psychopomp: pradedančiųjų vadovas po pasaulį. 2023 m.

Ekologinė krizė, karas, pandemija ir nelygybė tapo normalumo dalimi. Distopiniai pasaulio pabaigos scenarijai vis dažniau virsta mūsų realybe. Kiekviena sistema laikui bėgant linksta į chaosą: šilumos energija išsisklaido, biologiniai organizmai miršta, visuomenės žlunga. Ar yra kas nors, kas galėtų mus nuvesti į šią naują tikrovę – vadovas, kuris galėtų paruošti mus pokyčiams?
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Latvijos nacionalinį dailės muziejų:


Dailės muziejus „Rygos birža“

Doma laukums 6, Rīga

Pietryčių Azijos meno kolekcija
2023 04 21–2024 04 14

Rygos meno parodos ir muziejai spalį

Kolekcija skirta susipažinti su turtingu Pietryčių kultūros paveldu. Azija, pilna spalvų, raštų, medžiagų, technikų, simbolių ir tradicijų.
Pietryčių Azija yra viena iš pačių įvairiausių pasaulio kraštų, kuriame per šimtmečius vietinės tradicijos susiliejo su kaimyninėmis Indijos, Kinijos, Australijos ir Okeanijos kultūromis. Regiono kultūros paveldui įtakos turėjo ir istoriniai jūrų prekybos keliai, ir Europos kolonijinės galios.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Svajonių belaisviai. Vokiškas romantizmas iš Latvijos ir Estijos meno kolekcijų“
2023 10 07–2024 02 11

Rygos meno parodos ir muziejai lapkritį 2023

Julius Johanas Döringas (1818–1898). Louise Dorothea Augusta Schmemann portretas. 1847 m. Drobė, aliejus. 43,5 cm. LNMA kolekcija

Vokiečių romantizmas, svarbi to meto Europos kultūros varomoji jėga, paveikė tolimesnę meno raidą, keitė estetinį supančio pasaulio suvokimą. Susidomėjimas šiuo meno judėjimu taip pat neišnyko ir šiandien, o įvairūs romantizmo stiliai periodiškai atskleidžiami parodose ir ekspozicijose Europos muziejuose.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti muziejų „Rygos birža“:


Taikomojo meno ir dizaino muziejus

Skārņu iela 10, Rīga

Paroda „Saviterapija“
2023 10 05–2024 01 14

Yeo Eui Jeong. Naujoji malda. 2015 m. Porcelianas, tapyba, dekoravimas, auksavimas, dengimas platina. Menininko nuosavybė. Vieša nuotrauka

Šiuolaikinio Korėjos keramikos meno paroda „Saviterapija“ pasakoja apie menininkų jausmus, amžiną laiko tėkmę ir menininko suvokimą aštrios būties akimirkomis.
Paroda siekiama tyrinėti Korėjos keramikos meno tradiciją ir nubrėžti jos ateities virsmo kelią šiandien, kai dėl disciplinų sinergijos nyksta ribos tarp meno formų. Ekspozicijos centre – avangardistai, „ribų laužytojai“, kurie nukrypsta nuo Korėjos keramikos gamybos kanonų ir atsigręžia į šiuolaikinius raiškos būdus.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Taikomojo meno ir dizaino muziejų:


Romano Sutos ir Aleksandros Beļcovos muziejus

Elizabetes iela 57a, dz. 26, Rīga

Paroda „Vidiniai dialogai. Aleksandros Belcovos korespondencija, dienoraščiai, mažiau žinomi meno kūriniai“
2023 02 28–2024 01 27

Paskutinė Aleksandros Belcovos (1892–1981) darbų paroda Latvijos nacionaliniame dailės muziejuje surengta 2019 m., siūlanti plačiausią iki šiol tapytojos kūrybos retrospektyvą. Daugelio lankytojų nuomone, viena įdomiausių ekspozicijos skilčių buvo citatos iš Aleksandros Belcovos dienoraščių ir susirašinėjimo. Tragiški 2022 m. politiniai įvykiai suteikia ypatingą skambesį ir aktualumą tiek tam, ką parašė menininkė, tiek ir faktams iš jos biografijos.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Romano Sutos ir Aleksandros Beļcovos muziejų:


Meno centras „Zuzeum“

Lāčplēša iela 101, Rīga

Meno mugė „Zandele“
2023 12 14–2023 12 30

2023-iųjų pabaigoje „Zuzeum“ kviečia aplankyti „Zandele“ – Latvijos modernaus ir šiuolaikinio meno renginį, kuris trečius metus iš eilės atvyksta į „Zuzeum“. Šie metai žymi reikšmingus pokyčius, nes „Zuzeum“ atveria duris gyvybingoms Rygos meno galerijoms ir klestinčiai nepriklausomų menininkų bendruomenei. „Zuzeum“ meno centre įvyks įdomių transformacijų ir jis taps menininkų profesionalų, meno entuziastų ir visų kitų centru. „Zandele“ sukuria dinamišką ir įvairiapusę susitikimų vietą, kad suteiktų nepamirštamą patirtį tiek dalyviams, tiek lankytojams.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti meno centrą „Zuzeum“:


Šiuolaikinio meno centras „Kim?“

Sporta iela 2 k-1, Rīga

Paroda „Nešiojamos atminties ir kūno technikos. Su Solomon Levitanus ir Ljuba Monastirsky“
2023 11 04–2023 12 29

Rygos meno parodos ir muziejai gruodį 2023

Šiuolaikinio meno centro „Kim?“ nuotr.

„Nešiojamos atminties ir kūno technikos. Su Solomon Levitanus ir Ljuba Monastirsky“ – tai grupinė paroda, tyrimai ir plati viešoji programa. Projektą persmelkiantis daugiasluoksnis pasakojimas sutelktas į dviejų Rygoje gyvenančių asmenų – siuvėjo, raštų kūrėjo ir vadovėlių sudarytojo Solomon Levitanus bei Bauhaus tekstilės studentės ir dizainerės Ljubos Monastirsky – palikimą. Paroda įtikinamai argumentuoja jų palikimo importą į dabartį, atveria dialogą ir mainus tarp gyvųjų ir mirusiųjų.
Daugiau apie parodą.

Paroda-aukcionas „Juoda mugė’23“
2023 12 07–2023 12 10

Rygos meno parodos ir muziejai gruodį 2023

Šiuolaikinio meno centro „Kim?“ nuotr.

Daugiau apie parodą.

Kaip rasti šiuolaikinio meno centrą „Kim?“:


„Rygos Art Nouveau centro“ muziejus

Alberta iela 12, Rīga

Paroda „Kalėdų stebuklas
2023 12 05–2024 01 14

Rygos meno parodos ir muziejai gruodį 2023

Rygos Art Nouveau centro muziejaus nuotr.

Menininkų Tamaros ir Aleksandro Chudnovskų užburtas stebuklas šiemet nušvis Rygos Art Nouveau stiliaus muziejuje. Iš viso muziejuje bus eksponuojamos keturios skirtingos šventinės eglutės ir baltų eglių šakų girlianda. Pagrindinė eglutė, žiburiuojanti tradiciškai įrengtoje muziejaus svetainėje, dekoruota T. Chudnovskos sukurtais art nouveau ir art deco motyvais bei senoviniais, atkurtais žaisliukais. Neįprasta ir iki šiol nematyta eglutė su paukščių plunksnomis sukuria šv. Kalėdų dvasią XIX a. pab. namuose. Muziejaus patalpose lankytojai taip pat turės galimybę pamatyti originalius meno kūrinius: dekoracijas, rankomis ištapytus stiklo rutulius, dekoruotus dekupažo technika. Ypatingą nuotaiką kurs A. Chudnovskos žiemos peizažai, kuriuose šiuolaikinė fotografijų technologija derinama su tapyba ir senovinių nuotraukų stilistika.
Daugiau apie parodą.

Nuolatinė ekspozicija

Rygos meno parodos ir muziejai gruodį 2023

Muziejaus kolekciją sudaro art nouveau stiliaus objektai, pagaminti arba naudoti Rygoje ir Latvijos teritorijoje XX amžiaus pradžioje. Tarp surinktų objektų yra baldų, interjero dizaino ir taikomosios dailės dirbinių, drabužių ir aksesuarų, meno kūrinių, namų apyvokos daiktų, fotografijų, dokumentų, spaudinių, paminklų, susijusių su Konstantino Pēkšeno gyvenimu, kūryba ir kt.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Rygos Art Nouveau stiliaus muziejų:


Galerija „ISSP“

Berga Bazārs, Marijas iela 13 k.3, Rīga

Santos France paroda „Aš esu šioje nuotraukoje ir man tai nepatinka“
2023 11 23–2024 03 07

Rygos meno parodos ir muziejai gruodį 2023

Galerijos „ISSP“ nuotr.

Žaisdama nesibaigiančiu žmogaus troškimu kontroliuoti savo likimą, vidinės ramybės paieškomis ir desperatiškais bandymais pabėgti nuo egzistencinio siaubo, menininkė Santa France sukūrė vaizdinę istoriją, skelbiančią konfliktą tarp skirtingų mąstymo būdų – magiškojo ir katastrofiško, naudodama japonišką ikebaną (kaip vaizdinę ir konceptualią nuorodą) ir kintsugi technikas.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti galeriją „ISSP“:


Galerija „Putti“

Peitavas  5-31, Rīga

Elitos Patmalniece paroda „Tik dabar egzistuoja“
2022 04 13–2023 12 31

Rygos meno parodos ir muziejai gruodį 2023

Galerijos „Putti“ nuotr.

Tik dabar egzistuoja – yra būtent tai, kas yra. Elita meno erdvę sukūrė kaip atsidavimą kiekvienam iš mūsų. Meno kūrinys, priverčiantis apsidairyti, pajusti energiją, laiką ir akimirką, kuri nuolat kinta. Parodos lankytojai gali tiesiogine prasme patekti į Elitos sukurtą pasaulį, pamatyti save iš kelių pusių kaip parodos dalį, iš naujo susipažinti su skirtingais savo asmenybės aspektais. Įžengus į spalvingą gyvenimo sūkurį, keliaujant į jo centrą, galime pamatyti būtent tai, kas šiuo metu yra svarbu kiekvienam iš mūsų. Išgyventi, jausti, būti dėkingiems už tai, ką turime.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti galeriją „Putti“:


Meno centras „Digital Art House“

Skolas iela 2, Rīga

Susiję:

Multimedijos parodos – tai naujas būdas patirti meną: grandiozinio mastelio pasaulinio garso menininkų paveikslų projekcijos, animuotos skaitmeninių menininkų, lydimos kvapą gniaužiančios muzikos. Visa tai – ramioje, modernioje atmosferoje. Nebūtina būti meno žinovu ar turėti tapybos technikų žinių, kad apsilankęs parodoje gautum teigiamų emocijų vandenyną.

„Išsvajotoji Japonija“

Paroda paremta pasauliniu reiškiniu tapusia Japonijos vizualiųjų menų (1600–1868) kryptimi – ukiyo-e graviūromis.
Vėliau graviūros sužavėjo madingus Europos menininkus, būtent iš jų impresionistai sėmėsi įkvėpimo, perėmė naujus išraiškos būdus.

Pažodiniu vertimu ukiyo-e reiškia „plaukiojantis pasaulis“, iš pradžių vadintas „mirtinguoju pasauliu“. Vėliau buvo persigalvota ir pradėta suvokti kaip „prabėgančių malonumų pasaulis“ ir „meilės pasaulis“.

Ukiyo-e spaudiniai dėl savo plataus paplitimo Edo laikotarpiu (dabartinis Tokijas) yra sąlyginai pigūs. Iš pradžių jie turėjo grynai utilitarinę funkciją: reklamavo įvairaus populiarumo ir prestižo linksmų kvartalų gyventojų paslaugas, vaizdavo kabuki teatro aktorius, iliustravo visokią fantastiką.

„Digital Art House“ meno erdvėje ukiyo-e kryptis bus pristatyta kaip žavus panardinimo šou, lydimas muzikos.

Parodos trukmė: 37 min.

Daugiau apie parodą.

„Nuo Monet iki Kandinskio“

Multimedijos ekspozicija vienija 14 žymiausių modernizmo atstovų šedevrus – XIX–XX a. meno judėjimų kolekciją.
Unikali animacinių paveikslų kompozicija su muzikos akompanimentu sukuria nuostabią atmosferą, panardinančią žiūrovus į genialių protų kuriamą pasaulį.

Paroda kviečia keliauti į XIX amžiaus pabaigos ir XX amžiaus pradžios meno pasaulį, kai kultūra ir visuomenė patyrė nepaprastų globalių įvykių. Tuo metu šiems didiesiems menininkams pavyko atrasti neišsenkamą prasmės šaltinį, kuriame „tradicija“ matė tik chaosą ir kvailumą.

Jų paveiksluose yra daugybė vizualinių galvosūkių, kurie žiūrovą panardina į netikėtų kontrastų ir ryškių, nepamirštamų emocijų labirintą. Šiandien, pasitelkus skaitmenines technologijas, šie paveikslai įgauna naują gyvenimą ir prasmę.

„Digital Art House“ leidžia žmogų perkelti į kitą erdvę ir pasinerti į genijų Monet, Kandinsky, Edgar Degas ir daugelio kitų darbus, apsuptus šviesos ir garso šokio. Tai kelionė į modernizmo pasaulį per technologijas, kurios apšviečia ir formuoja visiškai naują požiūrį į meną.

Parodos trukmė: 57 min.
Daugiau apie parodą.

„Hieronymus Bosch. Alegorijos. Slapti ženklai“

Hieronymus Bosch paveikslai ne tik vizualiai intriguoja, jie alsuoja alegorijomis ir įvairiais simboliais.
Daug simbolių laikui bėgant prarado savo prasmę, tačiau didelė dalis vis dar yra suprantami ir interpretuojami. Pavyzdžiui, vaisiai ir uogos menininko darbuose simbolizuoja nuodėmingą seksualumą, dideli paukščiai – nepasotinamą žmogaus geismą, stikliniai vamzdeliai ir kolbos – bergždžias alchemikų pastangas įminti gamtos paslaptis, įvairūs simboliai rodo žmogaus polinkį lošti, taip pat rajumą, godumą, pavydą.

 

Daugiau apie parodą.

„Mikelandželas: Pasaulio sukūrimas“

Meno centro „Digital Art House“ nuotr.

Mikelandželas (Buonarroti), be jokios abejonės, buvo vienas talentingiausių Renesanso menininkų. Panašiai kaip Šekspyras literatūroje ir Freudas psichologijoje, Mikelandželas turėjo didžiulę įtaką menui. Visas pasaulis vis dar stebisi jo šedevrais, tokiais kaip Siksto koplyčia, Dovydo skulptūra ir Adomo sutvėrimas.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti meno centrą „Digital Art House“:


Šioje apžvalgoje pateikiame 2023 metų gruodžio mėnesio Rygos meno muziejų ir parodų sąrašą, o visus su šiomis parodomis susijusius straipsnius bei naujausius mėnesinius muziejų ir parodų sąrašus rasite skiltyje Rygos muziejai ir parodos.

Ką pamatyti Rygoje, kai visos meno parodos aplankytos? Čia rasite 10 įdomiausių Rygos objektų, kuriuos parinkome Jums.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!