Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 2 vasario d. 19:42
Talino meno parodos ir muziejai vasarį
Talino meno parodos ir muziejai vasarį 2024

Galerijos „Draakon“ nuotr. |  Galerijos „Hobusepea“ nuotr. | „Kai“ meno centro nuotr.

Planuodami trumpas atostogas, apsvarstykite galimybę aplankyti Taliną ir jo meno muziejus bei galerijas. Talinas garsėja ne tik savo senamiesčiu, bet ir moderniu menu bei išskirtinėmis parodomis. Pažiūrėkite, kiek daug įdomių parodų vyksta, ir leiskitės į kelionę. Talino muziejai ir meno parodos vasarį laukia Jūsų!


KUMU meno muziejus

Weizenbergi 34 / Valge 1, Tallinn

Paroda „Tu, upė. Hedi Jaansoo, Peeteris Toomingas, Endelis Veliste“
2023 12 14–2024 05 26

Nuotraukų koliažas: Hedi Jaansoo. Iš serijos „Kraštai, kraštai, šaknys ir kampai“. 2023. Menininko sutikimu; Endelis Veliste. Išdaužtas priekinis stiklas. Iš serijos „Vaizdas pro automobilio langą“. 1978. Talino miesto muziejus; Piteris Toomingas. Iš parodos „Tu, upė“ rinkinio. 1970. Talino miesto muziejus

Paroda „Tu, upė. Hedi Jaansoo, Peeter Tooming, Endel Veliste“ sujungia tris skirtingus, bet vienodai jautrius menininkų požiūrius. Fotografai Peeteris Toomingas (1939–1997) ir Endel Veliste (1930–2001) bei vizualioji menininkė Hedi Jaansoo (g. 1989) fotoaparatu užfiksavo žmogaus ir gamtos sąlyčio taškus. Jų nuotraukų serijos pabrėžia, kaip fotoaparatas vienu metu gali padidinti atstumą nuo supančios aplinkos, suteikti balsą akmenims, augalams ir vandeniui bei padaryti matomą esminį natūralios ir žmogaus sukurtos aplinkos persipynimą.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Neįrėmintos. Leis, Tabaka, Rožanskaitė“
2023 09 29–2024 02 25

Talino meno parodos ir muziejai gruodį

Malle Leis. Moteris atšąla. Fragmentas. 1970 m. Estijos meno muziejus

Trijų Baltijos šalių moterų menininkių Malle Leisi (1940–2017), Maijos Tabakos (1939) ir Marijos Teresės Rožanskaitės (1933–2007) paroda, skirta 1970–1980 m. vėlyvosios Sovietų Sąjungos kūrybai. Visos trys metė iššūkį to meto meno pasaulio taisyklėms netradiciniu savęs pristatymu, erdvės kūrimo būdais ir apmąstymais apie buvimą menininku.

Leisi, Tabaka ir Rožanskaitė buvo išskirtinės menininkės sovietmečio Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Išsilavinimas, kurį jos įgijo meno institutuose Taline, Rygoje ir Vilniuje 1950–1960 metais, buvo panašus savo ideologiniais ir estetiniais principais. Tačiau netrukus visos trys nutolo nuo šių principų – nebūtinai tiesiogiai prieštaraudamos taisyklėms, o perkeldamos ir užtemdydamos iš pažiūros paprastų motyvų ir gestų prasmę.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Jų galvose yra begalinė visata. Itališkas transavangardas ir estiškas šaltasis ekspresionizmas“
2023 12 01–2024 05 19

Talino meno parodos ir muziejai gruodį

Enzo Cucchi. Girta muzika (Musica Ebbra). Detalė. 1982 m. Privati ​​kolekcija

Ambicingo tarptautinio projekto centras – devintojo dešimtmečio antrosios pusės italų ir estų menininkų kūrybinis dialogas. Paroda Estijos auditorijai pristato reprezentatyvią transavangardo grupės, susikūrusios Italijoje aštuntojo dešimtmečio pabaigoje, kūrybos apžvalgą iš privačių kolekcijų ir muziejų Italijoje, kuri yra šalia Raoul Kurvitza (1961) ir Urmas Muru (1961) kūrybos, atnaujinusios Estijos meno lauką devintojo dešimtmečio antroje pusėje. Nors ir gimęs anapus geležinės uždangos, šaltas Kurvitzos ir Muru ekspresionizmas – tokį pavadinimą davė patys menininkai – tarsi šiaurietiškas itališkojo transavangardo atspindys.
Daugiau apie parodą.

melanie bonajo paroda „Kai kūnas sako Taip+“
2023 09 29–2024 02 25

Talino meno parodos ir muziejai gruodį

melanie bonajo. Kai kūnas sako Taip+. 2022 m. Video stop kadras

„Kai kūnas sako taip+“ – personalinė olandų menininkės melanie bonajo paroda, ieškanti atsakymo į klausimą, ar vis dar yra vietos intymumui mūsų vis labiau komercializuojančiame ir technologiškai besikeičiančiame pasaulyje. Pagrindinė parodos tema – prisilietimas, tiek tiesiogine prasme, tiek prisilietimas kaip mūsų santykis vienas su kitu ir mus supančiu pasauliu. Menininkė tiki, kad prisilietimas gali veiksmingai išgydyti vienatvę – šią šiuolaikinę epidemiją.

melanie bonajo paroda „Kai kūnas sako taip+“ 2022 m. atstovavo Nyderlandams Venecijos meno bienalėje, o dabar keliauja po Europos muziejus. Be grandiozinio ir jautraus bienalės projekto, parodoje – trys ankstesni video darbai, skirti plačiau supažindinti su melanie bonajo kūryba. Menininkas Théo Demansas, bendradarbiaudamas su bonajo, sukūrė jutiminį ir žaismingą erdvės dizainą vaizdo klipams, per kuriuos temos iš ekranų perkeliamos į fizinę erdvę.
Daugiau apie parodą.

Jaano Toomiko paroda „Kraštovaizdžio dekodavimas“
2023 10 12–2024 08 25

Talino meno parodos ir muziejai gruodį

Jaan Toomik. Krioklys. 2005 m. Videoinstaliacija. Menininko sutikimu

Parodoje dera Jaano Toomiko videoinstaliacija „Krioklys“ (2005) su Baltijos vokiečių menininkų XIX a. romantizmo peizažo tapyba. Kaip būdinga Kumu projektinėms erdvėms, Jaano Toomiko „Kraštovaizdžio dekodavimas“ yra meno intervencijos projektas, pagrįstas meno istorijos ir šiuolaikinio meno sinteze. Skirtingiems laikotarpiams būdingi bruožai ir menininkų siekiai patenka į naujus kontekstus, atveria naujas interpretacijas.

Viena didžiausių įžvalgų, susijusių su XIX amžiaus romantizmo judėjimu, buvo menininkų suvokimas apie vidinį individo gyvenimą, nesąmoningas žmogaus mintis ir troškimus. Jaano Toomiko vaizdo įrašas siūlo šiuolaikinę paralelę XIX amžiaus peizažinei tapybai per asmeninės elegijos, egzistencinio nerimo ir pabėgimo į gamtą temas. Kadangi krioklys yra autobiografinis kūrinys, parodoje pateikiami ankstesni Toomiko interviu, kuriuose jis analizuoja savo meno raidą ir supažindina su savo kūrybos pagrindais.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Konrad Mägi iš arti“
2023 10 19–2024 04 14

Konrad Mägi. Sväjärv ežeras. 1918–1920 m. Estijos meno muziejus

Parodoje, remiantis techninių studijų rezultatais, nagrinėjami Estijos menininko klasiko Konrado Mägi (1878‒1925) darbai. Šiuolaikiniais metodais galima aptikti tai, kas nematoma plika akimi, t. y. apatinius piešinius, perdažymus, atliktus kompozicijos pakeitimus, spalvų korekcijas. Taip geriau suprantame kiekvieno atskiro kūrinio struktūrą, tapybos techniką ir medžiagas bei susipažįstame su menininko stiliumi.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Tapatybės peizažai: Estijos menas 1700–1945 m.
Nuolatinė ekspozicija

Talino meno parodos ir muziejai rugpjūčio mėnesį KUMU muziejusNauja nuolatinė ekspozicija pasakoja apie Estijos meno istoriją, kuri vystėsi per daugiatautę Estijos istoriją, peraugant į paveldą, kuriame susilieja estų, baltųvokiečių ir rusų tradicijos. Didžiausias dėmesys skiriamas meno vaidmeniui visuomenėje ir formuojant įvairių bendruomenių tapatybę. Temos: baltųvokiečių ir estų vizualinės kultūros sąsajos, vaizdų reikšmės jaunoje Estijos nacionalinėje valstybėje, šiuolaikinio gyvenimo vizijos, moterų menininkių balsai, menas XX amžiaus trečiojo dešimtmečio autoritarinėje eroje ir Antrojo pasaulinio karo metais, vietos identiteto peizažų atsiradimas. Taip pat apžvelgiama, kokią įtaką vizualiniam tapatybių konstravimui, kartu su aukštuoju menu, padarė menininkai mėgėjai, dizainas ir grafinis dizainas bei profesionalaus meninio ugdymo plėtra. Kartu su aukštuoju menu, ekspozicija apžvelgia vizualinę šalies kultūrą platesniu mastu, pavaizduodama pomėgį menui ir meninį išsilavinimą tampriame ryšyje su grafiniu dizainu ir dizaino istorija.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Ateitis per vieną valandą: Estijos menas 1990-aisiais
Nuolatinė ekspozicija

Talino meno parodos ir muziejai rugpjūčio mėnesį KUMU muziejus

Raoul Kurvitz. Pentatoninė spalvų sistema II. Programa 01 ir 03. 1994–1999. Instaliacija. Estijos meno muziejus

Paroda nukrypsta nuo lūžio, kurį Estijos visuomenėje sukėlė Šaltojo karo pabaiga ir nepriklausomybės atgavimas. Estijoje 1990 metai buvo pereinamasis laikotarpis. Šalis buvo išlaisvinta iš Sovietų Sąjungos (1991 m.) ir pradėjo atstatinėti liberalią demokratinę visuomenę, pagrįstą rinkos ekonomika. Parodos pavadinimas pasiskolintas iš legendinės estų pankų grupės J.M.K.E. 1993-iųjų metų dainos žodžių, kuriuose užfiksuota absurdiška dešimtmečio atmosfera, apvertusi kone visas vertybes aukštyn kojomis.
Daugiau apie parodą.

Paroda Konfliktai ir prisitaikymai. Estijos sovietmečio menas (1940–1991)
Nuolatinė ekspozicija

Talino meno parodos ir muziejai rugpjūčio mėnesį KUMU muziejus

Ilmar Malin. Blėstanti saulė. 1968. Estijos dailės muziejus

Ši paroda reprezentuoja vieną galimą požiūrį į XX amžiaus antrosios pusės Estijos meną, kai jam buvo būdingi konfliktai ir prisitaikymas prie naujos, po Antrojo pasaulinio karo nusistovėjusios, politinės tvarkos. Tai, kaip sovietų valdžia suprato meno ir menininkų vaidmenį visuomenėje, kardinaliai skyrėsi nuo požiūrių, formavusių meną prieškario Estijos Respublikoje. Ketvirtojo dešimtmečio pabaigoje ir šeštojo dešimtmečio pradžioje Sovietų Sąjungoje vyravo griežtas stalininio socialistinio realizmo kanonas, pagal kurį menininkai turėjo realistiškai tarpininkauti ideologinėms komunistų partijos žinutėms. Šeštojo dešimtmečio antroje pusėje sovietinė visuomenė pamažu tapo liberalesnė, o partijos reikalavimai menui tapo ne tokie griežti, tačiau oficialūs nurodymai sovietinei kultūrai išliko iki devintojo dešimtmečio.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti KUMU meno muziejų:


Kadriorg dailės muziejus

Weizenbergi 37, Tallinn

Paroda „Prisitaikymo menas“
2023 09 15–2024 03 03

Parodoje „Prisitaikymo menas“ nagrinėjama, kaip mes įprastai suvokiame, interpretuojame ir vertiname natūralią aplinką ir gyvybės rūšis. Parodoje nagrinėjami šiuolaikinių menininkų požiūriai į gamtos vertinimą ir gamtos deestetizavimą, atsiradusį iš ekoestetikos ir ekofeminizmo.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Atvira skulptūrų saugykla“
2022 05 18–2024 12 31

Talino meno parodos ir muziejai rugpjūčio mėnesį kadriorg dailės muziejus

Nežinomas menininkas. Belvederio Apolonas. XIX amžius. Estijos dailės muziejus

Skulptūra sudaro nedidelę, bet išskirtinę Estijos dailės muziejaus užsienio meno kolekcijos dalį, kuri iki šiol visuomenei buvo rodoma labai mažai. Pirmajame Kadriorgo pilies aukšte eksponuojama užsienio skulptūrų kolekcija leis apžvelgti Estijos istorinius ryšius su Vakarų Europos ir Rusijos skulptūromis. Kolekciją sudaro daugiau nei 250 kūrinių, sukurtų nuo XVIII iki XX amžiaus, o jo centre – skulptūros klasikos ir sovietinės Rusijos meno kopijos. Greta portretų yra nemažai figūrinės ir dekoratyvinės skulptūros pavyzdžių.
Atviros saugyklos ekspozicija leidžia iš arčiau pažvelgti į skulptūros meną, susipažinti su pagrindinėmis skulptūros technikomis ir medžiagomis.
Daugiau apie parodą.

Nuolatinė Kadriorg meno muziejaus paroda

Talino meno parodos ir muziejai rugpjūčio mėnesį kadriorg dailės muziejus

Aleksei Bogoljubov. Talino uostas. 1853. Estijos meno muziejus

Parodoje eksponuojami XVI–XVIII a. paveikslai, XVIII–XX a. olandų, vokiečių, italų ir rusų meistrų Vakarų Europos ir Rusijos taikomoji dailė ir skulptūra. Nuolatinėje Kadriorgo dailės muziejaus ekspozicijoje pristatoma Estijos dailės muziejaus užsienio meno kolekcijos grietinėlė, kurią daugiausia sudaro Vakarų Europos ir Rusijos XVI–XX a. paveikslai, skulptūros ir taikomoji dailė.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Kadriorgo dailės muziejų:


Mikkel muziejus

Weizenbergi 28, Tallinn

Paroda „Karikatūros tėvas: Daumier darbai iš R. Paulo Firnhaberio kolekcijos“
2023 11 04–2024 04 28

Honoré Daumier. Žemųjų normanų invazija į Paryžių. Iš serijos „Malonumų traukiniai“. Fragmentas. Pasirodė laikraštyje Le Charivari. R. Paulo Firnhaberio kolekcija

Honoré Daumier (1808–1879) buvo puikus XIX amžiaus prancūzų menininkas, kūręs novatoriškus paveikslus ir skulptūras, bet daugiausia uždirbęs kaip karikatūristas. Dėl įspūdingos animacinių filmų ir karikatūrų kūrybos jis gali būti laikomas karikatūros tėvu – titulą pateisina jo pavyzdys, kaip humoristinius paveikslus pavertė socialiai ir politiškai įtakingais meno kūriniais.

Kaip demokratinių ir respublikinių pažiūrų šalininkas, Daumier stojo į nepalankiųjų, t. y. pažeidžiamų socialinių grupių, pusę ir nebijojo pulti nesąžiningų politikų ar jų paramos struktūrų: turtingos buržuazijos, bažnyčios, mokyklų ir teismų. Nors įžūliai kritiškai ir ryžtingai žiūrėjo į šiuos klausimus, į bendražmogiškas silpnybes jis žiūrėjo švelniau, su empatija ir užjaučiančia šypsena.
Daugiau apie parodą.

Nuolatinė muziejaus ekspozicija

Nežinomas dailininkas. Paukštidė. 18–19 a. Estijos meno muziejus

Nuolatinės muziejaus ekspozicijos pagrindą sudaro Europos ir Kinijos keramika ir porcelianas bei Vakarų Europos paveikslai iš buvusios Johanneso Mikelio kolekcijos.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Mikkel muziejų:


Niguliste muziejus

Niguliste 3, Tallinn

Nuolatinė Niguliste muziejaus ekspozicija

Hermeno Rodės dirbtuvės. Mikalojaus bažnyčios didžiojo altoriaus retabulas. Detalė. 1478–1481 m. Estijos meno muziejus

Niguliste muziejaus kolekcijoje saugoma pati nuostabiausia ir vertingiausia Estijos viduramžių ir ankstyvųjų naujųjų laikų bažnytinio meno dalis.
Daugiau apie parodą.

Viduramžių bažnytinis menas mažojoje koplyčioje
Nuolatinė ekspozicija

Mergelė Marija su Kūdikiu Kristumi. Apie 1500 m. Estijos dailės muziejus

Parodų erdvėje dviejuose Mažosios koplyčios aukštuose eksponuojamos viduramžių skulptūros ir mažesni altorių paveikslai iš Estijos dailės muziejaus kolekcijos. Nuolatinėje ekspozicijoje yra XIII–XVI a. meno kūriniai iš Estijos bažnyčių. Visiškai nauja galerija viršutiniame aukšte buvo sukurta taip, kad atkartotų bažnyčios istorinius interjero balkonus. Viduramžių laiptai, vedantys į galeriją, kadaise buvo naudojami norint patekti į balkoną, kur buvo susirinkimo suolai ir nedideli vargonai.
Daugiau apie parodą.

Nuolatinė bažnyčios varpų ekspozicija Niguliste bažnyčios bokšte

Mikalojaus bažnyčios Mergelės Marijos varpas Taline. C. von Ungern-Sternberg piešinys. 1829 m. Estijos istorijos muziejus

Pirmame viduramžių bažnyčios bokšto aukšte, į kurį galima patekti viduramžių laiptais ir moderniu stikliniu liftu, lankytojai gali apžiūrėti istorinių bažnyčios varpų ekspoziciją. Parodoje, esančioje 16 metrų lubų aukščio patalpoje, eksponuojama daugybė bažnyčių varpų nuo viduramžių iki naujųjų laikų, kai kurie iš jų buvo nulieti liejykloje, kadaise Rüütli gatvėje, šalia bažnyčios. Parodoje yra skyrius apie bokšto istoriją.
Daugiau apie parodą.


Adamson-Eric muziejus

Lühike jalg 3, Tallinn

Paroda „(Ne)subalansuoti. Stebėjimo ir ramybės demonstravimas“
2024 02 23–2024 10 13

Urmas Lüüs. Objektas iš serijos „Apie tam tikrų sienų poringumą“. 2021. Menininko sutikimu

Paroda kviečia susimąstyti, kaip išlaikyti pusiausvyrą gyvenime ir susidoroti su pokyčiais bei sunkumais. Eksponuojami aštuonių šiuolaikinių menininkų darbai, kuriems dėl vienų ar kitų priežasčių reikalingi pusiausvyros taškai. Kaip subalansuoti rūpesčius ir džiaugsmus, darbą ir poilsį, svajones ir pareigas, nerimą ir dvasios ramybę? Be kitų, galima išvysti filigranišką Ingrid Alliku keramiką, sielą virpinančias Karel Koplimets fotografijas ir niūrius Urmo Lüyso objektus, taip pat ryškias Maret Sarapu stiklo mozaikas ir nuotaikingą Sigrid Viiru nuotraukų seriją.
Daugiau apie parodą.

Urve Küttner paroda „Kristalizacijos“
2023 09 08–2024 02 11

Urve Küttner. Krepšiai aplink mus. 2002–2008 m. Menininko sutikimu

Urve Küttner (g. 1941) personalinė paroda apžvelgia daugiau nei penkių dešimtmečių menininkės kūrybinius ieškojimus. Küttner yra itin plataus spektro metalo menininkė Estijos mene, dirbusi su įvairiomis medžiagomis ir technikomis kaip aistringa ir šmaikšti eksperimentuotoja. Per visą savo kūrybinę karjerą ją žavėjo ribų perkėlimas tarp skirtingų meno žanrų – menininkės kūryba apima novatorišką industrinį dizainą, skulptūrines formas, subtilų filigraninį juvelyrikos meną, konceptualius projektus ir juvelyrikos instaliacijas, monumentalius paveikslus ant metalo, žaidžiantį su rūdimis.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Modernizmas ir įvairovė
Nuolatinė ekspozicija

Adamsono-Erico darbų koliažas: Apyrankė. 1964‒1968; Autoportretas (Piemuo). 1931 m.; Porcelianiniai indai. 7 dešimtmetis; Ispanijos peizažas su arbūzu. 1931. Visi meno kūriniai Estijos dailės muziejaus

Adamsonas-Ericas (1902‒1968) yra vienas ryškiausių Estijos modernistų menininkų. Jis buvo talentingas ir nepaprastai įvairiapusis kūrėjas, per savo gyvenimą tapęs legenda. Adamsonas-Ericas buvo vienas iš nedaugelio menininkų, vienodai stiprus ir kaip tapytojas, ir beveik visose taikomosios dailės bei dizaino srityse. XX amžiaus trečiajame dešimtmetyje Adamsonas-Ericas dėl daugybės kelionių buvo vienas reikšmingiausių Estijos meno kosmopolitų, gyvenęs ir dirbęs įvairiose Europos vietose. Jis taip pat buvo aktyvus ir drąsus Estijos kultūrinio gyvenimo dalyvis bei reikšmingas visuomenės veikėjas. Be to, jis aktyviai dalyvavo kuriant ir organizuojant Estijos meno gyvenimą, o pokariu buvo gerbiamu dailės mokytoju, paveikusiu kelias kartas.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Adamsono-Erico muziejų:


Fotografijos muziejus „Fotografiska“

Telliskivi 60a-8, Tallinn

Peter Lindbergh paroda „Praeities sprogimas
2023 09 28–2024 02 11

„Fotografiska“ muziejaus nuotr.

„Fotografiska“ muziejaus nuotr.

Peterio Lindbergho (1944–2019) parodą „Būties lengvumas“ sudaro nuotraukos, darytos per visą menininko karjerą. Lindberghas pripažintas vienu įtakingiausių pasaulio fotografų, keičiantis mados fotografijos suvokimą ir per jo objektyvą užfiksuotus asmenis.
Daugiau apie parodą.

Toomas Volkmann paroda „Praeities sprogimas
2023 09 28–2024 03 10

„Fotografiska“ muziejaus nuotr.

„Fotografiska“ muziejaus nuotr.

„Fotografiska“ muziejuje atidaroma didelės apimties retrospektyvinė Toomas Volkmann kūrybos paroda, kurioje daugiau nei 100 fotografijų pasakoja menininko istoriją iš 30 metų trukusios kūrybinės kelionės. Parodos svarba yra ne tik paties menininko pasaulio išnarpliojimas, bet ir jautrus epochos kartografavimas – nuo skausmingo 9-ojo dešimtmečio trapumo iki įžūlios 2010-ųjų estetikos. Pirmą kartą paroda užims ne tik parodų salę, bet ir „Fotografiska“ 1 ir 6 aukštus.
Daugiau apie parodą.

Susiję:

Elizavetos Porodinos paroda „Su kauke / Be kaukės“
2023 12 01–2023 04 14

„Fotografiska“ muziejaus nuotr.

Elizavetos Porodinos paroda kviečia žiūrovą susipažinti su jos meninės kūrybos ir įvaizdžio kūrimo sferomis. Savo eksperimentine, svajinga, o kartais ir siurrealistiška fotografija jis sujungia praeitį su dabartimi ir nukelia žiūrovą į kelionę laiku ir erdve.
Parodoje atsispindi paskutiniai Elizavetos gyvenimo ir kūrybos metai. Jo vaizdai siurrealistiški, svajingi ir intymūs, kartais baisūs, persekiojantys ir subtilūs. Ašaros ir vanduo – pasikartojančios temos jos vaizduose, įkvėpimo ji semiasi iš vaikystės Rusijoje, meno, istorijos, filmų ir religijos. Sujungdama intymų ir anapusinį gyvenimus, Elizaveta su savo tiriamaisiais elgiasi nepaprastai tiksliai, pasiekdama intensyvumą ir gaivumą
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti muziejų „Fotografiska“:


Estijos taikomosios dailės ir dizaino muziejus

Lai 17, Tallinn

Paroda „Stiklo šviesoje. Maie-Ann Raun kūrinių pasirinkimas nuolatinėje ekspozicijoje“
2023 12 07–2024 03 10

Maie-Ann Raun visą gyvenimą buvo susijusi su stiklu. Ji stiklo menininkė, ilgametė dėstytoja, Estijos dailės akademijos profesorė emeritė ir puiki Estijos stiklo istorijos specialistė. Būdama išskirtinai aktyvia mokytoja, ji moko pažinti stiklą ir kaip medžiagą, ir kaip sritį, savo kūryba išlaikydama ir gaivindama specialybės istoriją bei ugdydama supratimą.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Visata: ritmai ir erdvės“
2023 10 27–2024 01 28

„Ritmai ir erdvės“ tyrinėja žavų ryšį tarp radikalių idėjų ir kasdienybės, kai jos sąveikauja su miegamosiomis erdvėmis, aplinka, laiku ir laiko matavimu. Parodoje eksponuojami užsienio ir estų dizainerių darbai, kurie per ateities vizijas ir daugiau nei šimtmetį menančius metodus tyrinėja erdves ir laikus, kuriuos skiriame miegui.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Baltas ir spalvotas. Rygos porcelianas iš 1950–1960 m.“
2023 10 06–2024 01 21

Porceliano gamyba Rygoje turi ilgą istoriją. 1963 m. pirmą kartą buvo sujungtos dvi didelės XIX a. nacionalizuotos įmonės: Kuznecovo porceliano gamykla (įkurta 1841 m.) ir Jesseno porceliano gamykla (įkurta 1886 m.); vėliau gamykla pavadinta į Rygos porceliano gamykla.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Estijos dizaino įvadas
Nuolatinė ekspozicija

Talino meno parodos ir muziejai spalį


Didžiausioje iki šiol nuolatinėje Estijos dizaino parodoje „Estijos dizaino įvadas“ – beveik 500 objektų, dizaino
darbų ar fotografijų iš daugiau nei 200 dizainerių ar įmonių. Paroda apima laikotarpį nuo praėjusio amžiaus pradžios iki šių dienų su Lorupo ir Liuterio gamyklų gamybos pavyzdžiais, taip pat tokiais darbais kaip Huumi pirties krosnelė, apdovanota Red Dot apdovanojimu, bei Mare Kelpman darbais.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Surinkti darbai
Nuolatinė ekspozicija

Talino meno parodos ir muziejai spalį


Estijos taikomosios dailės ir dizaino muziejuje dabar veikia didžiausia iki šiol nuolatinė Estijos taikomosios dailės paroda.
Antrame muziejaus aukšte esančioje ekspozicijoje, kurios plotas 450 m2, yra daugiau nei 2000 beveik 400 menininkų darbų. Parodoje apžvelgiama Estijos taikomosios dailės raida ir pristatomi šioje srityje dirbusių ir dabar dirbančių menininkų darbai nuo praėjusio amžiaus pradžios iki šių dienų – nuo ​​Adamsono-Erico iki Tanel Veenre.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Estijos taikomosios dailės ir dizaino muziejų:


 Galerija „Hobusepea“

Hobusepea St 2, Tallinn

Mirjam Hinn paroda „Iš begalinio vandenyno gelmių“
2024 01 24–2024 02 19

Talino meno parodos ir muziejai vasarį 2024

 Galerijos „Hobusepea“ nuotr.

Parodoje „Iš begalinio vandenyno gelmių“ Hinn pasitelkia abstrakčią ir dinamišką tapybos kalbą, kad įsitrauktų į šiuolaikinę žmogaus patirtį šių dienų visuomenėje. Menininkas nukreipia žvilgsnį į privatų ir subtilų žmogaus sielos vidinį pasaulį, dažniausiai nematomą žiūrinčiajam. Paroda tęsia ankstesnes jos parodas „High Voltage Tartu dailės muziejuje“ ir „Floating Perspectives“ galerijoje „Nuvole Arte“ Italijoje.
Daugiau apie parodą.

Grisli Soppe-Kahar paroda 
2024 02 21–2024 02 19

Kaip rasti galeriją „Hobusepea“:


Galerija „Draakon“

Pikk 18, Tallinn

Daria Melnikova & Viktorija Daniliauskaitė & Merilin Talumaa & Helena Keskküla & Marge Monko paroda „Sukimas, sukimas, sukimas“
2024 01 22–2024 02 17

Galerijos „Draakon“ nuotr.

Parodoje sujungiama skirtingų kartų menininkų kūryba, įkvėpimo semiamasi iš Amerikos lietuvių archeologės ir antropologės Marijos Gimbutienės idėjų. Jos esminiai tyrinėjimai, daugiausia dėmesio skiriant archeologijai, kalbotyrai, etnografijai ir folklorui, atkreipė dėmesį į senąsias kultūras Baltijos regione ir platesniame indoeuropiečių regione. Gimbutienė pateikė tezę, kurioje teigė, kad priešistorinėje Europos kultūroje deivės kultas buvo pagrindinis – deivė motina buvo garbinama kaip gyvybės davėja. Dvasinė darna buvo meniškai išreikšta per labai išvystytą simbolių sistemą ir daugybę ritualinių objektų. Kūnas ir gamta Europoje buvo gerbiami dešimtis tūkstančių metų. Tuo pat metu moterys užėmė svarbią padėtį Rytų ir Vidurio Europos visuomenėse – tendencija, kuri šiandien jau nebepastebima.
Daugiau apie parodą.

Andres Tali paroda
2024 02 19–2024 03 16

Kaip rasti galeriją „Draakon“:


„Kai“ meno centras

Peetri 12, Noblessner, Tallinn

Tuomo A. Laitinen ir Kristinos Óllek paroda „Cyanoceans“
2024 01 27–2024 08 04

„Kai“ meno centro nuotr.

Parodoje suomių menininkas Tuomas A. Laitinen ir estų menininkė Kristina Õllek. Pirmą kartą bendradarbiaudami Laitinen ir Õllek pateikia išsamią savo naujausių darbų apžvalgą, sukurdami viliojančią permatomą aplinką.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti meno centrą „Kai“:


Galerija „Tallinn Art Hall“

Vabaduse Väljak 6, Tallinn

Hannos Samoson paroda „Magija kartais yra labai arti nieko“
2023 12 09–2023 02 25

Talino meno parodos ir muziejai sausį 2024

„Magija kartais yra labai arti nieko“ – tai paroda apie didžiulio potvynio metu patirtą netektį, susitaikymą su šia netektimi, paleidimą iš dabartinės pasaulio tvarkos ir naujo pasaulio kūrimą iš praėjusio gyvenimo griuvėsių.
Kaip tapti lengva plunksna ir atsisakyti pertekliaus? Hanna Samoson praėjusius metus praleido spręsdama šį klausimą. Vėliau iš patirties atsirado modeliai, į kuriuos atsitrenkę simboliai krito kaip dėlionės gabalėliai. Lasnamäe paviljone lankytojas patenka į vaizdo klipų, akmens skulptūrų ir instaliacijų suformuotą kelionę, kuri įtraukia, bet palieka neužbaigtą mintį, atspindintį menininko supratimą, kad kiekviena pabaiga visada yra kažko naujo pradžia.
Daugiau apie parodą.

 

Paroda „Prisiminimai iš Altajaus krašto“
2024 01 26–2024 03 31

Prisiminimai iš Altajaus krašto – tai menininko protėvių, kurie dėl žemės trūkumo XIX amžiaus pabaigoje persikėlė į Sibirą, istorija. Svajonė apie geresnį gyvenimą nuvedė juos į ilgą ir varginančią kelionę – į Barnaulo apygardą, Altajaus kraštą Vidurinėje Azijoje. Po kelių sustojimų jie galiausiai apsigyveno vidury atviros stepės, apsuptos kalnų, kartu su kitomis šeimomis įkūrė kaimą Eesti (Estija).

Daugiau apie parodą.

Kaip rasti galeriją „Tallinn Art Hall“:


Šioje apžvalgoje pateikiame 2024 metų vasario mėnesio Talino meno muziejų ir parodų sąrašą, o visus su šiomis parodomis susijusius straipsnius bei naujausius mėnesinius muziejų ir parodų sąrašus rasite skiltyje Talino muziejai ir parodos.

Ką pamatyti Taline, kai visos meno parodos aplankytos? Čia rasite 10 įdomiausių Talino objektų, kuriuos parinkome Jums.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!