Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 11 balandžio d. 15:58
Kaip susiformuoja reikšmingi meno muziejai? Kiolno Ludwig muziejaus istorija

Kiolno Ludwig muziejus. Fot. Tamara Pathak

1976 m. vasario mėn. 5 d. Peter ir Irene Ludwig pasirašė dovanojimo sutartį, kuria buvo įsteigiamas Ludwig muziejus Kiolne.  Sutartyje buvo numatyta, kad pora padovanoja 350 modernaus meno kūrinių (sukurtų po 1900 m.), o Kiolno miestas įsipareigoja pastatyti atitinkamą muziejų šiems kūriniams eksponuoti. Pradinė architektų Peter Busmann ir Godfrid Haberer idėja – suprojektuoti „dvigubą muziejų“,  kuriame įsikurtų Wallraf-Richartz bei Ludwig muziejai (atidarytas 1986 m.). Netrukus buvo persigalvota ir visas pastatas Bischofgartenstrasse gatvėje skirtas Ludwig muziejui.

Teigiama, kad Ludwig muziejaus kolekciją sudaro itin svarbūs ir reikšmingi XX amžiaus ir šiuolaikinio meno kūriniai. Kolekciją praturtino Kiolno teisininko Josef Haubrich 1946 m. dovanota ekspresionistinio meno kolekcija, kurioje – Erich Heckel, Karl Sch­midt-Rottluff, Ernst Ludwig Kirchner, Au­gust Macke, Otto Mueller ir kitų autorių darbai, klasikinio modernizmo kolekcija su Marc Chagall ir Otti Dix kūriniais. Šios kolekcijos ekspozicija pirmą kartą žiūrovams buvo pristatyta 1946 m. Senajame Kiolno universitete, kur Peter Ludwig, dar būdamas jaunu studentu, ir išvydo šiuos kūrinius. Paroda Peter paliko didžiulį įspūdį ir, matomai, paskatino kolekcionuoti meno kūrinius.

Kiolno Ludwig muziejus. Fot. Tamara Pathak

Kiolno Ludwig muziejus. Fot. Tamara Pathak

Taigi, po dosnios Peter ir Irene dovanos, kolekciją papildė 1905-1935 m. rusų avangardinio meno kūriniai – N. Gončarovo, M. Larionovo, A. Eksterio, L. Popovos, K. Malevičiaus, A. Rodčenko ir kt. autorių  darbai. Išvien su jais šviesą išvydo bene išsamiausia Amerikos pop meno kolekcija už JAV ribų, kurią sudarė J. Rosenquist, A. Warhol, T. Wesselmano paveikslai ir kt. kūriniai. 1957 m. kolekciją praturtino Max Beckmann kūriniai iš George ir Lily von Schnitzlerio palikimo. 1958 m. muziejus įsigijo Willi Sreckerio kolekciją, kurią sudarė P. Picasso, H. Matisse, O. Kokoschka, P. P. Klee ir kt. autorių kūriniai. 1976-1988 m. Günther ir Carola Peillas padovanojo nemažą savo kolekcijos dalį, kurią sudarė M. Ernst, A. von Jawlensky, W. Baumeister, E. Wilhelm Nay tapybos ir grafikos darbai.

Kiolno Ludwig muziejus. Fot. Tamara Pathak

1994 m. Peter ir Irene Ludwig  Kiolno miestui padovanojo 90 kūrinių iš Picasso fondų su sąlyga, kad Wallaraf-Richartz bus iškeltas ir užleis visą erdvę Ludwig muziejui. Po Peter Ludwig mirties 1996 m., Irene padovanojo dar 774 Pablo Picasso kūrinius. Tai trečia pagal  dydį P. Picasso kolekcija pasaulyje po Barselonos ir Paryžiaus.

Nuo 2000 m. Ludwig muziejus – inovatyvus ir orientuotas į šiuolaikinio meno techninių laikmenų kolekcionavimą ir pristatymą visuomenei. Šiandien muziejus yra laikomas kaip vienas įtakingiausių modernaus ir šiuolaikinio meno muziejų Europoje.

Kiolno Ludwig muziejus. Fot. Tamara Pathak

Kiolno Ludwig muziejus. Fot. Tamara Pathak

Peter Ludwig – meno mecenatas, kolekcionierius ir verslininkas iš Vokietijos. Irene Monheim studijavo meno istoriją, archeologiją ir priešistorę. Dar studijuodama Irene pradėjo kolekcionuoti šiuolaikinio meno kūrinius. 1951 m. Irene ištekėjo už Peter, su kuriuo kartu tęsė kolekcionavimo veiklą daugiau nei 40 metų. Jie dirbo su keliais muziejais Kiolne ir Achene, rėmė menininkus ir muziejus visame pasaulyje. Peter ir Irene pasirūpino, kad jų kolekcijos taptų prieinamos visuomenei. Po vyro mirties Irene įsteigė Peter ir Irene Ludwig fondą, kuris ilgainiui tapo globaliai veikiančiu tinklu, apimančiu 30 viešų institucijų septyniose šalyse.

Kiolno Ludwig muziejus. Fot. Tamara Pathak

Kiolno Ludwig muziejus. Fot. Tamara Pathak

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!