Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 29 kovo d. 22:26
9 „Kino pavasario“ filmai apie meną, menininkus ir kūrybą

Festivalio „Kino pavasaris“ akimirka | Festivalio organizatorių nuotr.

Iki balandžio 4 dienos net 19 Lietuvos miestų vykstantis „Kino pavasaris“, kaip ir kasmet, siūlo kino mėgėjams didžiulę filmų įvairovę. Nors jų tematika šiais metais kaip niekada plati, sudarėme sąrašą kino juostų, skirtų visiems, kas domisi menu. Tai – istorijos apie šokį, dailę, kiną, madą ir kitas meno rūšis,  apie meną ir kūrybą apskritai.

9. „I can see forever“, 2018 (rež.  Jeremy Shaw)

Vokietija |  „Metų atradimai“, „9 salė“

„I can see forever“– pseudo dokumentinis filmas, pasakojantis apie 40 metų nuo mūsų nutolusią ateitį. Veiksmas sukasi apie vienintelę po nesėkmingo ekspermento, kuriame buvo siekiama sukurti žmogaus ir mašinos derinį, išgyvenusią būtybę. 27-erių Roderick Dale gimė su 8.7 proc. mašinos DNR ir visą savo gyvenimą paskyrė šokiui. Vyro istorija pasakojama per interviu, archyvinę medžiagą ir net įvykių liudininkus, taip atskleidžiant ne tik jo gyvenimo detales, bet ir leidžiant žvilgtelėti į režisieriaus įsivaizduojamą ateities pasaulį. Čia gyvenimas neatsiejamas nuo technologinio progreso, naujų mokslo išradimų ir virtualios realybės spąstų.

IMDb: n/a | Filmo seansų tvarkaraštį rasite čia. 

8. „Matangi/Maya/M.I.A.“, 2018 (rež. Steve Loveridge)

Jungtinė Karalystė, Jungtinės Valstijos, Šri Lanka | „Kritikų pasirinkimas“

„Matangi/Maya/M.I.A.“ – biografinė dokumentika apie britų reperę ir dainininkę M.I.A. Steve Loveridge režisuotas filmas pasakoja 22 menininkės gyvenimo metus, jos nelengvą transformaciją iš pabėgėlės į pop muzikos dievaitę. Juostoje kalbama ir apie dainininkės politinį aktyvumą, jos kovą prieš nelygybę bei daug diskusijų keliančius muzikinius kūrinius.

„M.I.A. muzikoje tiek energijos ir idėjų, kad ji dekonstruoja bet kokias dirbtines etiketes ir gali prašviesinti net pačią tamsiausią dieną. Tiems, kurie apie ją žinote, tai bus artimesnė pažintis su Maya ir jos šeima. Tiems, kurie jos nėra girdėję, filmas taps neįtikėtinai paveikiu atradimu!“, – įsitikinusi festivalio programos sudarytoja Mantė Valiūnaitė.

IMDb: 7,6 | Filmo seansų tvarkaraštį rasite čia.

 

7. „Elinoros sapnas“, 2018 (rež. Goda Palekaitė, Elinora Schwartz)

Izraelis, Lietuva | „Metų atradimai“, „9 salė“

„Elinoros sapnas“ pasakoja apie kuriančią menininkę Elinorą, gyvenančią Jeruzalės ultraortodoksų bendruomenėje. Dėl pastarosios radikalumo Elinoros gyvenimas nelengvas jau vien dėl to, kad yra moteris, na, o kūryba dažnai tampa dar didesniu iššūkiu. Hipnotizuojančiame filme Elinora pasakoja apie savo ir kitų moterų kasdienybę bei Jeruzalės ultraortodoksų bendruomenės gyvenimą.

IMDb: n/a | Filmo seansų tvarkaraštį rasite čia.

6. „Daina“, 2018 (rež. Tiphaine Raffier)

Prancūzija | „Trumpas konkursas“

Filme „Daina“ pasakojama trijų draugių istorija. Merginos siekia laimėti antrininkų konkursą ir jam pasirenka visiems gerai žinomą grupę ABBA. Artėjant konkursui, merginos vis daugiau repetuoja kartu, tačiau tada Paulina pati ima kurta muziką… ir situacija ima verstis aukštyn kojomis.

IMDb: 6,8 | Filmo seansų tvarkaraštį rasite čia.

 

5. „Vasara“, 2018 (rež. Kirill Serebrennikov)

Rusijos Federacija, Prancūzija | „Meistrai“, „Atidarymo filmas“

Šių metų „Kino pavasarį“ atidariusi kino juosta, tai – romantiška ir maištinga kelionė į 9-ojo dešimtmečio Leningradą  (dabartinį Sankt Peterburgą), kurio pogrindyje griaudi roko muzika, o jaunų žmonių širdis vienija laisvės troškimas. Kanų kino festivalyje pristatyta rusų režisieriaus K. Serebrennikovo „Vasara“ prikaustė energija ir gyvybingumu, o garso takelis buvo pripažintas geriausiu.

Naujausiame filme režisierius, apsupdamas maištinga 9-ojo dešimtmečio nuotaika, grąžina žiūrovą į „perestroikos“ išvakares. Kai visu pajėgumu griaudėjo Leningrado roko scena, gimė legendinė grupė „Kino“ su charizmatiškuoju V. Cojumi, jaunimui laisvę simbolizavo „The Beatles“, Bobas Dylanas, Davidas Bowie, „The Doors“ ar „Sex Pistols“, kuriuos taip pat girdime filme. Minėtų įvykių fone susitinka vėliau grupės „Kino“ lyderiu tapsiantis 19-metis V. Cojus, jo tuometis įkvėpėjas M. Naumenko iš grupės „Zoopark“ ir jo gražuolė žmona N. Naumenko. Jauni žmonės net neįtaria, kad ši vasara bus lemtinga, o jų draugystė, kaip ir jie patys, taps nemirštančia legenda, su kuria užaugs net kelios kartos.

IMDb: 7,5 | Filmo seansų tvarkaraštį rasite čia. 

 

4. „Magiškos naktys“, 2018 (rež. Paolo Virzì)

Italija | „Meistrai“

„Magiškos naktys“ – italų režisieriaus Paolo Virzi, kurio filmai „Žmogiškas kapitalas“ bei „Mūsų gyvenimo atostogos“ turėtų būti žinomi ir Lietuvos žiūrovams, darbas. Komedijos bei detektyvo elementų turinti kino juosta pasakoja, kaip 1990-aisiais, FIFA pasaulio čempionato metu, randamas garsaus kino prodiuserio lavonas, o nusikaltimu apkaltinami trys jauni scenaristai. Policijos nuovadoje pastarieji prisimena kelionę po Italijos sostinę Romą, o kartu –  ir lėtai nykstančio Italijos kino istoriją.

Susiję:

„Filmo idėja Paolo Virzì kilo per Ettore’s Scola laidotuves. Mirus paskutiniam iš senųjų kino milžinų jis panoro sukurti filmą-padėką kino industrijai, su kuria susipažino prieš 30 metų, kai, sekdamas savo svajone tapti kino režisieriumi, persikėlė į Romą. Tik ši padėka toli gražu neidealizuojanti – kartu ji pabrėžia nuosmukį išgyvenančio, tačiau iš inercijos vis dar priekin judančio pasaulio ydas“, – sako kino kuratorė Aistė Račaitytė.

IMDb: 6,2 |  Filmo seansų tvarkaraštį rasite čia. 

 

3. „Nepažadinkit Saint Laurent’o“, 2018 (rež. Olivier Meyrou)

Prancūzija |  „Festivalių favoritai“

Yves Saint Laurent – prancūzų mados kūrėjas ir dizaineris, sukūręs ne vieną visą mados pasaulį įkvėpusią kolekciją. Dokumentiniame filme užfiksuotas paskutinės dizainerio kolekcijos kūrimo procesas, atsiskleidžia paties dizainerio asmenybė.

„Prancūzų rašytoja Marguerite Duras dizainerį Yves’ą Saint Laurent’ą yra pavadinusi lunatiku. Toks jis ir šiame filme – tarsi vaikštantis per miegus. Svarbiausia, Laurent’o nepažadinti, nes išsisklaidys burtai. Režisieriui pavyksta itin arti prieiti prie mados ikonos ir apgaubti jį išskirtine estetika“, – filmą pristato festivalio programos sudarytoja Dovilė Raustytė.

IMDb: 7,2 | Filmo seansų tvarkaraštį rasite čia. 

 

2. „Kodėl mes kūrybingi?“, 2018 (Vaske Hermann)

Vokietija |  „Festivalių favoritai“

Žymaus režisieriaus, Kanų liūtų ir daugybės kitų apdovanojimų laimėtojo Hermann Vaske juostoje žymiems žmonėms užduodamas, atrodo, gan paprastas klausimas: „Kodėl esate kūrybingi?“ Šiame, interviu principu konstruojamame filme, į klausimą atsako tokios asmenybės, kaip: Davidas Bowie, Marina Abramović, Angelina Jolie ir kiti kūrėjai, kurių atsakymai skatina naujai pažvelgti į kūrybos bei meno temas.

IMDb: 7,0Filmo seansų tvarkaraštį rasite čia. 

 

1. „In memoriam Jonui Mekui: Kai aš judėjau pirmyn, kartkartėmis mačiau trumpus grožio blyksnius“, 2000 (rež. Jonas Mekas)

Jungtinės Valstijos |  „9 salė“,  „Meistrai“

Jonas Mekas – visiems puikiai žinomas ir avangardinio kino gerbėjų itin mylimas režisierius, menininkas, apdovanotas Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premija. Savo filmuose J. Mekas fiksuoja žmogaus kasdienybę, emocijas, dažnai mūsų nepastebimas ir, atrodo, nereikšmingas gyvenimo akimirkas. Ne išimtis ir filmas „Kai aš judėjau pirmyn, kartkartėmis mačiau trumpus grožio blyksnius“: tai tarsi režisieriaus kino dienoraštis, apimantis menininko gyvenimo akimirkas nuo 1977 iki 1999 metų.

Susiję:

„Niekada nesugebėjau suprasti, kur mano gyvenimas prasideda, o kur baigiasi. Niekada, niekada negebėjau šito suprasti. Apie ką visa tai, ką visa tai reiškia? Kai tik pradėjau visas šias kino juostas verti į visumą, norėjau pateikti jas chronologiškai, kad eitų viena po kitos. Bet pasidaviau ir pradėjau jas jungti atsitiktinai, taip, kaip rasdavau padėtas ant lentynos. Nes iš tiesų nežinau, kur bet kuri mano gyvenimo dalis turėtų priklausyti“, – yra sakęs J. Mekas.

IMDb: 8,4  | Filmo seansų tvarkaraštis čia. 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!