Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 26 spalio d. 08:57
Šiaurės Rumunijos turtas – 100 unikalių Maramurešo medinių bažnyčių
maramurešo bažnyčios rumunija

Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

Keliaujant po Šiaurės Rumuniją, sunku nepastebėti medinių bažnytėlių, išsibarsčiusių kalvotame kraštovaizdyje. Tai – Maramurešo regiono ortodoksų maldos namai, kurių čia suskaičiuojama netoli šimto. Aštuoni iš jų yra įtraukti į UNESCO paveldo sąrašą.

Maramurešo medinės bažnyčios pastatytos (kai kuriais atvejais – atstatytos) XVIII-XIX amžiuose, kuomet 1717 metais baigėsi paskutinė totorių invazija. Kadangi statyti akmenines stačiatikių bažnyčias buvo draudžiama, pamažu vienas po kito ėmė dygti iš storų ąžuolinių rąstų suręsti maldos namai. Nors buvo manyta, kad medinių bažnyčių ilgai išsaugoti nepavyks, visgi dėl puikiai vietinių meistrų įvaldytos medžių apdirbimo technikos jos stovi iki šiol. Dauguma jų yra nedidelės, su viengubu arba dvigubu stogu ir jo gale įrengtomis varpinėmis. Viduje jos gana tamsios, gausiai ištapytos biblinėmis scenomis. Būtent dėl šių autentiškų bruožų 8 unikaliausios Maramurešo bažnyčios įtrauktos į UNESCO paveldo sąrašą (UNESCO sąrašo numeris: 904).

Žemutinio Budeščio šv. Mykolo bažnyčia

Ąžuolinė šv. Mykolo bažnyčia pastatyta 1643 m. ir niekuomet nebuvo perstatyta. Iš kitų regiono bažnyčių ji išsiskiria ir savo dydžiu. 18 metrų ilgio ir 8 metrų pločio bažnyčioje galima rasti senovinių ikonų, tarp kurių – ir kiek retesnės stiklinės ikonos. Šiandien ši bažnyčia daugiausiai naudojama Kalėdų ir Velykų mišioms, santuokos sakramentui bei laidotuvėms.

Desesčio bažnyčia

Desesčio bažnyčia pastatyta 1770 metais, po to, kai totorių invazijos metu sudegė čia anksčiau stovėję maldos namai. Sakoma, kad kaimo gyventojai naują bažnyčią bandė perstatyti net 5 kartus, tačiau jos pamatai nuolat sugriūdavo. Šiandien Dasesčio bažnyčioje vis dar galima pamatyti itin gerai išsilaikiusią sieninę tapybą, o lauke – kapines su keltiškais kryžiais.

Šurdesčio bažnyčia

Šurdesčio bažnyčia – ko gero, daugiausiai lankytojų pritraukiantys Maramurešo maldos namai su daugybe ikonų ir autentiškomis akmeninėmis grindimis. Tačiau svarbiausia, kad tai – vienas aukščiausių medinių statinių Europoje, kurio aukštis siekia net 72 metrus. Tokio dydžio jis statytas ne veltui – anksčiau tikėta, kad kuo bažnyčia aukštesnė, tuo lengviau žmonių maldos pasieks dangų.

Jeudo bažnyčia

Manoma, kad Jeudo bažnyčia pastatyta XVII amžiuje, nors kai kurie istorikai teigia, kad ši data daug senesnė – 1364 metai. Jei tai tiesa, Jeudo bažnyčia yra viena seniausių regione. Šios bažnyžios viduje buvo rastas rankraštis, kuris, pasak tyrinėtojų, yra seniausias rumunų kalba užrašytas dokumentas. Kaip ir kitose Maramurešo bažnyčiose, Jeudo maldos namuose galima išvysti sieninę tapybą, čia itin įspūdingai atrodo ištapytos Paskutiniojo teismo scenos.

Į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą šiuo metu įtrauktos šios Maramurešo bažnyčios: Žemutinio Budeščio šv. Mykolo, Pojenile Izėjaus, Birsanos, Deseščio, Plopišo, Jeudo,  Rogozo šv. Arkangelo bažnyčia ir Šurdeščio. Jei keliausite į Rumuniją, nepraleiskite progos aplankyti bent keletą iš jų!

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!