Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 11 rugpjūčio d. 09:48
„Baltijos kino dienos“ grįžta – šiemet pirmą kartą ir Kaune

Kadras iš rež. Ināros Kolmane filmo „Bilė“ (Latvija, Čekija, Lietuva, 2018 m., 105 min.)

Rugpjūčio 21–23 d. Baltijos šalyse – Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, nuvilnys „Baltijos kino dienos“. Šiemet jau trečius metus organizuojama filmų programa žiūrovams vėl siūlys pažinti įdomiausius Baltijos šalių kino filmus, kvies juos į susitikimus su kūrėjais. Visi „Baltijos kino dienų“ seansai – nemokami.

Prieš porą metų Lietuvos, Latvijos ir Estijos kino institucijų inicijuotas projektas, siekiantis skatinti filmų sklaidą kaimyninėse šalyse, kasmet vis auga. Šiais metais Lietuvoje bus pristatyta dar daugiau kaimynų filmų: trys latvių ir net keturi estų vaidybiniai, dokumentiniai, animaciniai kino darbai. Plečiasi ir renginio geografija Lietuvoje – šiemet „Baltijos kino dienos“ pirmą kartą vyks ne tik Vilniuje, bet ir Kaune, kine centre „Romuva“.

Rugpjūčio 21 d. „Baltijos kino dienas“ Lietuvoje atidarys dokumentinis estų filmas „Rodeo“ (rež. Raimo Jõerand, Kiur Aarma, 2018), nukelsiantis į 1992-ųjų Estiją, kai šalyje vyko pirmieji laisvi valdžios rinkimai nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Tai istorija apie trapią ribą tarp pasitikėjimo bei nusivylimo.

„Baltijos kino dienų“ metų žiūrovai taip pat pamatys garsios latvių režisierės Lailos Pakalniņos vaidybinį filmą „Picos“ (2012) apie dideles svajones turėjusius paauglius, pakliuvusius į dar didesnes bėdas. Latvių režisieriaus Ivars Seleckio dokumentiniame filme „Laukite tęsinio“ (2018) žiūrovų lauks pažintis su septyniais vaikais, kuriuos režisierius su kamera sekė net dvejus metus. Dokumentinėje istorijoje atskleidžiamos labai skirtingos vaikų istorijos, kurias vienija tas pats smalsumas pažinti pasaulį.

Kadras iš rež. Ivaro Seleckio filmo „Laukite tęsinio“ (Latvija, 2018 m., 95 min., dokumentinis)

„Baltijos kino dienų“ programoje Lietuvoje bus parodytas filmas „Šaknys“ (2018). Tai šešių Estijos moterų režisierių: Noros Särak, Aljonos Suržikovos, Kersti Uibo, Moonikos Siimets, Annos Hints ir Heilika Pikkov, šešių trumpametražių programa. Jos metu žiūrovai pamatys šešias labai asmeniškas istorijas. Apie pirmąją meilę, apie vaiko netektį, apie neištikimybę, trapius santykius su artimaisiais ir senėjimą.

Šiais metais ypatingas dėmesys bus skiriamas filmams visai šeimai. Mažųjų lauks animacinis estų filmas „Lotė ir prarasti drakonai“ (rež. Janno Põldma, Heiki Ernits, 2019), pasakojantis apie šunytę Lotę ir jos jaunėlę seserį Rosi. Nuotaikingame animaciniame filme jos leisis į drakonų paiešką ir paklius į kvapą gniaužiančius nuotykius. Latvių filmas visai šeimai „Bilė“ (rež. Ināra Kolmane) nukels į Latviją visai prieš pat Antrąjį pasaulinį karą. Istorijos centre – mamos meilės stokojanti Bilė, paguodos ieškanti fantazijų pasaulyje. Kartu su kiemo draugais ji ryšis keliauti į svajonių šalį, apie kurią jai kadaise pasakojo močiutė. Šis filmas paremtas latvių rašytojos, Nobelio premijos nominantės Vizmos Belševicos autobiografine, to paties pavadinimo trilogija.

„Baltijos kino dienose“ bus pristatytas ir vienas daugiausiai Estijos kino teatruose žiūrovų surinkęs filmas „Mažoji draugė“ (rež. Moonika Siimets, 2018), pasakojantis apie stalinmetį Estijos kaime ir moksleivę Lelą, bandančią išmokti gyventi dviveidžiame pasaulyje.

Kadras iš rež. Moonikos Siimets filmo „Mažoji draugė“ (Estija, 2018 m., 93 min.)

„Baltijos kino dienos“ rugpjūtį vyks ir Rygoje bei Taline. Kaimynai turės galimybę susipažinti su lietuviškais filmais „Išgyventi vasarą“ (rež. Marija Kavtaradzė, 2019), „Laiko tiltai“ (rež. Audrius Stonys, Kristīne Briede, 2018), „Nuostabieji lūzeriai: kita planeta“ (rež. Arūnas Matelis, 2017).

„Baltijos kino dienų“ seansai Lietuvoje rugpjūčio 21–23 d. vyks „Forum Cinemas Vingis“ kino teatre. Rugpjūčio 22-ąją 18 val. vienas seansas bus surengtas ir Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Rugpjūčio 22 d. su Baltijos kino filmais kino centre „Romuva“ galės susipažinti ir kauniečiai.

„Baltijos kino dienų“ programa

Kino teatras „Forum Cinemas Vingis“ (Savanorių pr. 7, Vilnius)

Rugpjūčio 21 d., trečiadienis, 5 salė

18 val. „Rodeo“, rež. Raimo Jõerand, Kiur Aarma, Estija, Suomija, 2018 m., 74 min., dokumentinis.

20.30 val. „Bilė“, rež. Ināra Kolmane, Latvija, Čekija, Lietuva, 2018 m., 105 min., drama.

Rugpjūčio 22 d., ketvirtadienis, 5 salė

18 val. „Lotė ir prarasti drakonai“, rež. Janno Põldma, Heiki Ernits, Estija, Latvija, 2019 m., 78 min., animacinis.

20.30 val. „Picos“, rež. Laila Pakalniņa, Latvija, 2012 m., 66 min., vaidybinis.

Rugpjūčio 23 d., penktadienis, 5 salė

18 val. „Laukite tęsinio“, rež. Ivars Seleckis, Latvija, 2018 m., 95 min., dokumentinis.

20.30 val. „Mažoji draugė“, rež. Moonika Siimets, Estija, 2018 m., 93 min., vaidybinis.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka (Gedimino pr. 51, Vilnius)

Rugpjūčio 22 d., ketvirtadienis, Konferencijų salė

18 val. „Šaknys“, rež. Nora Särak, Aljona Suržikova, Kersti Uibo, Moonika Siimets, Anna Hints, Heilika Pikkov, Estija, 2018 m., 102 min.

Kauno kino centras „Romuva“ (Laisvės al. 54, Kaunas)

Rugpjūčio 22 d., ketvirtadienis

18 val. „Picos“, rež. Laila Pakalniņa, Latvija, 2012 m., 66 min., vaidybinis.

20 val. „Šaknys“, rež. Nora Särak, Aljona Suržikova, Kersti Uibo, Moonika Siimets, Anna Hints, Heilika Pikkov, Estija, 2018 m., 102 min.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!