Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 16 spalio d. 15:36
Archeologinės avalynės paroda: istorijos ir apie žmones, ir apie batus

Miestiečiai Vilniaus miesto plane. Raižė F. Hogenbergas. Iš G. Brauno ir F. Hogenbergo atlaso „Civitates Orbis Terrarum“ III tomo „Urbium Praecipuarum Totius Mundi“. Kelnas, 1581 m.

Ar kada pagalvojote, kad mūsų istoriją gali papasakoti… batai? Batai, kuriuos avime, saugome, dovanojame ar jais puikuojamės? Ką jie pasako apie mus ar anksčiau gyvenusius žmones, jų darbus, nuostatas ir pomėgius, vyravusią politiką? Lietuvos nacionalinis muziejus kartu su Gdansko archeologijos muziejumi šiandien, spalio 16 d., 18 val. atidaro tarptautinę parodą „200 batų – 700 metų“, kurioje bandys atsakyti į visus šiuos klausimus, rašoma pranešime žiniasklaidai.  

Vilniaus gynybinės sienos bastėjoje vyksianti paroda atskleis, ką nuo XII iki XVIII amžiaus avėjo miesto aukštuomenė ir eiliniai gyventojai, kokios buvo avalynės mados, iš kur jos atėjo, kas darė joms įtaką. Kiekvienas eksponatas pasakos apie to meto Gdansko, Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Kernavės gyventojų įpročius ir pomėgius, statusą, sunkius laikus ir meilės istorijas.

Vaikiškas kairės kojos auliukinis su batraiščiu. XIV a. I p. Fot. Kęstutis Stoškus. Lietuvos nacionalnis muziejus

Autentiški įrankiai ir batų rekonstrukcijos pristatys batsiuvio amatą ir jo evoliuciją. Kitas itin ryškus šios parodos teminis pasakojimas – vaikų avalynė, kuri kasinėjimų metu aptinkama ypač retai.

„Per unikalius archeologinius radiniais papasakosime septynių šimtų metų penkių skirtingų miestų ir jų gyventojų istoriją, kurioje avalynė tampa liudininku to, kaip keitėsi laikmetis, technologijos, žmonių savimonė ir požiūris į kasdienį kiekvieno šiandien dėvimą apavą – batą“, – parodos idėją apibūdino Lietuvos nacionalinio muziejaus archeologas Valdas Steponaitis.

Pušnų pora. XIV a. II p. Fot. Kęstutis Stoškus. Lietuvos nacionalnis muziejus

Parodos lankytojas galės apžiūrėti ir pačiupinėti pagal tikrus archeologinius radinius atkurtos avalynės rekonstrukcijas, o specialių edukacinių užsiėmimų metu ir ją pasimatuoti.

„200 batų – 700 metų“ – tai didžiausia pasaulyje ir pirmoji tarptautinė archeologinės avalynės paroda Lietuvoje, o jos pagrindu tapo vertingiausi archeologiniai radiniai iš Gdansko archeologijos muziejaus ir Lietuvos nacionalinio muziejaus. Pastarojo radiniai – ankstyviausia vilniečių avalynė – specialiai šiai parodai atrinkti, restauruoti ir eksponuojami pirmą kartą.

Kiekvieną šeštadienį nuo spalio 26 iki gruodžio 14 d. į parodą atvykę ir bilietą įsigiję lankytojai galės pasirinkti nemokamas veiklas: 11 val. pažintiniai užsiėmimai šeimoms batų tema arba 15 val. ekskursijos-užsiėmimai suaugusiesiems.

Daugiau šią savaitę šalies miestuose vykstančių parodų rasite „Vilniaus galerijos“ sudaromame parodų kalendoriuje

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!