Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 21 spalio d. 13:02
Galerijoje „(AV17)“ – Rūtos Butkutės personalinė paroda „Somersault“

Rūta Butkutė, „Two bowlines“ | Notfixed nuotr.

Spalio 24 d. 18 val. galerija „(AV17)“ kviečia į skulptūros, instaliacijos ir performanso menininkės Rūtos Butkutės solo parodos „Somersault“ atidarymą.

Tai – pirmoji Olandijoje gyvenančios menininkės personalinė paroda Lietuvoje, sujungianti skirtingas medijas: skulptūrą, video darbus, keramiką bei performansą. Parodoje autorė analizuoja gana retai Lietuvos šiuolaikinio meno lauke sutinkamą fenomeną – judančio objekto choreografiją. Čia menininkė tyrinėja kūno ir objekto santykį per judėjimą, pabrėždama ne mentalinį, bet fizinį šio santykio pojūtį. Pats parodos pavadinimas „Somersault“ nurodo į gimnastikos judesį, dar kitaip žinomą kaip salto, kuomet žmogus kūlversčiu apsiverčia 360 laipsnių.

Rūta Butkutė savo kūryboje domisi kaip objektai vienas su kitu komunikuoja per paprastus veiksmus, tokius, kaip kritimas, šokimas, kilimas, vaikščiojimas ar gulėjimas. Anot autorės, tai glaudžiai susiję su skulptūriniais procesais. Parodoje „Somersault“ eksponuojami objektai, rodos, sustabdyti vyksme, visi kartu susipina į bendrą judesį menančią instaliaciją. Menininkės kūriniai transformuoja galerijos erdvę, taip kurdami dinamišką visumą, kurioje vaikščiodamas lankytojas tampa objektų santykio su aplinka bei pačios instaliacijos dalimi. Parodoje tai pat pristatomi video performansai, kuriuose įvairiais metodais išjudinamos įprastai statiškos skulptūros.

Rūta Butkutė, „Array“, 2018 | Andy Goulding nuotr.

Rūta Butkutė, „Spell Action“, 2019 | Kees Janmaat nuotr.

Lapkričio 27 d. parodą papildys Rūtos Butkutės performansas „Spell Action“. Kartu su dviejomis Olandijoje gyvenančiomis menininkėmis, ji skulptūrinį šokį pristatys Šiuolaikinio meno centre. Performanso metu šokėjai, naudodami choreografiją ir veikdami kartu su skulptūriniais objektais, šokio judesiais tyrinės juos supančią erdvę bei kvestionuos objektų kilmę ir funkciją.

Rūta Butkutė (g. 1984) – menininkė, gimusi Kaune, gyvenanti ir dirbanti Amsterdame. Studijavo Vilniaus dailės akademijoje, Gerrit Rietveld akademijoje ir Rijksakademie Amsterdame. Autorė aktyviai dalyvauja personalinėse parodose (CC Strombeek kultūros centre Grimbergene, Belgijoje, Kaaitheater ir Rosas P.A.R.T.S Briuselyje, Fons Welters galerijoje Amsterdame, Teruhiro Yanagihara galerijoje Osakoje, Japonijoje, Art Rotterdam, Olandijoje) ir grupinėse parodose (Gemmente muziejuje Hagoje, Olandijoje, Rosas P.A.R.T.S Belgijoje, Olandų dizaino savaitėje Eindhovene, Olandijoje ir t.t). Ji taip pat dalyvavo įvairiose rezidencijose, kaip Arita Residency rezidentūroje Japonijoje, Swing residency – Niujorke, JAV, bei buvo apdovanota individualiomis stipendijomis.

Paroda „Somersault“ galerijoje „(AV17)“, Totorių g. 5 veiks iki lapkričio 30 d.

Daugiau šią savaitę šalies miestuose vykstančių parodų rasite „Vilniaus galerijos“ sudaromame parodų kalendoriuje

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!