Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 18 vasario d. 21:58
„Oskaro“ premijos laureatė Torill Kove atvyksta į Vilnių

Torill Kove | Pranešimo spaudai nuotr.

Vasario 20-23 dienomis LITEXPO vyksiančioje tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje Knygų šalies ir Šiaurės ministrų tarybos kvietimu viešės Oskaro premijos laureatė Torill Kove, kuri į Vilnių atskris iš Monrealio, Kanados.

Torill Kove (g.  1959) – „Oskaru“ įvertinta animatorė ir knygų vaikams kūrėja, gimusi Hamaro mieste, pietų Norvegijoje. Savo paauglystę daugiausiai laiko praleido Afrikoje su savo tėvais, kurie buvo atsakingi už tarptautines pagalbos misijas šiame žemyne. 1982 m. Torill persikėlė į Montrealį, kur pabaigė miestų planavimo studijas. Vėliau jos vaikystės pomėgis piešti išaugo į susidomėjimą animacija, todėl ji nusprendė studijuoti šią specialybę Konkordijos Universitete. 1990-taisiais ji dirbo su įvairiais projektais Nacionaliniame Kanados Filmų institute, įskaitant ir 1995 metais instituto išleistą vadovėlį „Keli pasirinkimai“.

Torill Kove debiutas „Mano močiutė lygino karaliaus marškinius“ (My Grandmother Ironed the King’s Shirts, 2000), įkvėptas jos senelės pasakojimų apie Antrąjį pasaulinį karą, buvo nominuotas Oskarui ir Kvebeko filmo industrijos prizui „Prix Jura“. Šis filmas už linksmą ir išradingą būdą papasakoti asmeninę ir praeities istoriją gavo specialaus pripažinimo apdovanojimą Zagrebo pasauliniame animacijos festivalyje. Torill kūrinys „Danų poetas“ (Danish poet, 2007), pasakojantis apie rašytojo gyvenimą, laimėjo „Oskarą” ir Genie apdovanojimą už geriausią trumpametražį animacinį filmą.

Kadras iš filmo | Pranešimo spaudai nuotr.

Torill Kove | Pranešimo spaudai nuotr.

Kūrybinėje Torill Kove biografijoje – trumpi animaciniai filmai „Hokus Pokus, Albertas Obergas“ (Hocus Pocus, Alfie Atkins, 2013); „Aš ir mano Moultonas“ (Me and My Moulton, 2014). 2015 m. menininkei buvo įteiktas Anders Jahre apdovanojimas už meną, prestižinė Norvegijos premija už kultūrą. 2018 m. animatorė viešėjo Berlinalėje, kur pristatė savo naujausią filmą „Gijos“ (Threads, 2017).

Knygos, kurias Torill Kove parašė ir iliustravo: „Danų poetas“ (2007), „Aš ir mano Moulton dviratis“ (2014), „Mano senelė lygino Karaliaus marškinius“ (2017), „Gijos“ (2017), „Kur turėtų gyventi katės?“ (2018).

Torill Kove Iliustruotos knygos: „Johanas Jensenas jaučiasi kitaip“ (autorius Henrik Hovland, 2003), „Johanas Jensenas ir meilė“ (autorius Henrik Hovland, 2005), „Johanas Jensenas išgyvedo stebuklą“ (autorius Henrik Hovland, 2009), „Pirmasis žmogus nusišlapinęs Mėnulyje“ (autorius Endre Lund Eriksen, 2009), „Iš kur atsiranda mintys?“ (autorius Constance Ørbeck-Nilssen, 2018), „Johanas Jensenas važiuoja naktiniu traukiniu” (autorius Henrik Hovland, 2019).

Žemiau – Knygų mugės programa animacijos mėgėjams.

PENKTADIENIS / Vasario 21 d.

Vasario 21 d. 17 val. – Knygos kino salė, LITEXPO
„Oskaro“ premijos laureatės Torill Kove animaciniai filmai. Dalyvauja autorė, Valentas Aškinis, Ilja Bereznickas (Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje, Norvegijos Karalystės ambasada, NORLA, KNYGŲ ŠALIS, LKI).

Programa Vilniaus Knygų mugės Knygos kino salėje.

  1. „Mano senelė lygino karaliaus marškinius“ (Kanada, Norvegija, 1999, liet. subtitrai, 10 min.)
    Tai istorija apie Torill Kove senelės gyvenimą Osle per antrąjį pasaulinį karą. Torill sugeba ironiškai ir tiesmukai sujungti savo senelės istoriją su istoriniais įvykiais ir fantazija. Senelė tik netyčia randa sąsają su Norvegijos karaliumi, kas netikėtai priveda prie jos vaidmens kovojant prieš nacių karius Norvegijos okupacijos metais. Šis filmas – tai puikus pavyzdys, kaip šeimoje iš kartos į kartą pasakota linksma istorija gali tapti kai kuo daugiau.
  2. „Danų poetas“ (Kanada, Norvegija, 2006, liet. subtitrai, 14 min.) 
    Šis Oskarą laimėjęs filmas pasakoja apie danų poetą Kasparą, kuris, pajutęs įkvėpimo stoką, nusprendžia praleisti atostogas Norvegijoje, kad susitiktų su žymia rašytoja Sigrid Undset. Kasparui kyla daug klausimų. Ar gali sužinoti visą įvykių eigą iki savo gimimo? Ar egzistavimas yra tik sutapimas? Kiek svarbūs yra maži dalykai? Kol Kasparas ieško įkvėpimo, atrodo, visai nereikšmingi dalykai – prastas oras, piktas šuo, nerūpestingas paštininkas, alkanos ožkos, slidžios grindys – turi daug daugiau įtakos jo gyvenime, nei kas galėjo pagalvoti.
  3. „Aš ir mano Moulton dviratis“ (Kanada, Norvegija, 2014, liet. subtitrai, 14 min.)
    Autobiografinis Torill Kove filmas pasakoja apie septynerių metų mergaitę, jos seseris ir jų didelį norą turėti dviratį. Pagrindinė istorijos veikėja susiduria su daug vaikiškų problemų: kodėl jų tėtis vienintelis mieste su ūsais, kodėl visi kiti vaikai turi dviratį, o ji ne, kodėl jos namas tokio keisto modernaus stiliaus… Šios problemos iš viso miesto išskiria ne tik mergaitę, bet ir visą jos šeimą.
  4. „Gijos“ (Kanada, Norvegija, 2017, be dialogų, 9 min.) 
    „Gijos“ – trumpa istorija apie mamos meilės grožį ir sudėtingumą. Ši meilė yra tokia svarbi gyvenime, bet gali būti ir tokia skausminga. Tai istorija apie mamą ir dukrą iki tos akimirkos, kai dukra palieka namus. Šis animacinis filmas buvo pristatytas tarptautiniuose Berlyno ir Toronto filmų festivaliuose, taip pat laimėjo specialųjį prizą Hirosimos tarptautiniame animacijos festivalyje.

Vasario 21 d. 18.30 val. 4 salė, LITEXPO
Su skaitytojais bendrauja ir autografus dalija Torill Kove.

ŠEŠTADIENIS / Vasario 22 d.

Vasario 22 d. 16 val. 5.3 salė, LITEXPO
„Oskaro“ premijos laureatės Torill Kove pokalbis apie gijas kūryboje, gyvenimą emigracijoje ir pasaulinę šlovę (Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje, Norvegijos Karalystės ambasada, NORLA, KNYGŲ ŠALIS).

Vasario 22 d. 17.30 val. 4 salė, LITEXPO
Su skaitytojais bendrauja ir autografus dalija Torill Kove.

KNYGŲ ŠALIES KINAS MIESTE

Vasario 23 d. 16.30 val. kino centras „Skalvija“
„Oskaro“ premijos laureatės Torill Kove animaciniai filmai. Dalyvauja autorė, renginį veda Gintė Žulytė (Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje, Norvegijos Karalystės ambasada, NORLA, NORDPLUS, KNYGŲ ŠALIS, „Meno avilys“,„Dizaino fondas“).

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!