Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 21 vasario d. 17:52
„Nesijaučiam toli“: architektas Saulius Gecas (Niujorkas, JAV)

Architektas Saulius Gecas. Niujorkas, 2018 m. ǀ Arūno Baltėno nuotr.

„Vilniaus galerija“ tęsia fotografo Arūno Baltėno foto apybraižų ciklą „Nesijaučiam toli“. Kiekvieną savaitę jūsų lauks vis nauja pažintis su fotografo sutiktais ir įamžintais žmonėmis. Šįkart susipažįstame su Niujorke gyvenančiu architektu Sauliumi Gecu.

Čia, Niujorke, mes, lietuviai, gyvenam kaip suaugę vaikai, pabėgę iš namų. Kai išvažiavau, man buvo trisdešimt treji, o dabar jau penkiasdešimt ketveri. Bet ta nuotykių ieškojimo dvasia dar išliko. Tai toks miestas, kuris tave išsiurbia, bet tau duoda ir daug energijos.

Iš Lietuvos išvažiavau 1997 m. rugsėjo penktą dieną. Tiesiai į Niujorką. 2009 m. atsidūriau Romoje, o 2017 m. vėl grįžau į Niujorką. Prieš išvykdamas Lietuvoje su partneriu penkerius metus turėjau bendrovę, ir labai neblogai sekėsi. Buvęs partneris ligi šiol šią bendrovę išlaiko, tad, jeigu būtų koks nors rimtas reikalas, galėčiau grįžti. Trejetą metų Romoje kartu su dviem partneriais turėjome architektūros bendrovę. Tuo metu dirbome Lietuvai.

Architektas Saulius Gecas. Niujorkas, 2018 m. ǀ Arūno Baltėno nuotr.

Architektas Saulius Gecas. Niujorkas, 2018 m. ǀ Arūno Baltėno nuotr.

Lietuva yra mano gyvenime, kartais į ją grįžtu. Kai išvykau į Niujorką, tai pirmąkart grįžau į Lietuvą tik po septynerių metų. Buvo šioks toks šokas. Bet vėliau grįždavau dažniau. Iš Romos net du tris kartus per metus parvažiuodavau.

Kiek esu gyvas, tiek gyvenu architektūra.

Susiję:

Niujorke dirbu praktiškai vien su amerikiečiais, bet draugų turiu ir lietuvių. Romoje ketverius metus dirbau pas architektą Massimiliano Fuksą. Jis norėjo projektuoti Lietuvai, aš jam kartais vertėjaudavau. Bet daugiausia dirbau Kinijoje. Todėl įkūrėme su dviem partneriais savo bendrovę Lietuvai. Tačiau visą laiką traukė Niujorkas, kuris man labai patinka. Nes čia yra atviras kapitalizmas, čia turi dirbti, bėgti kiek turi sveikatos. Bet todėl ir įdomu, yra dinamika. Yra ir skandinaviškas socializmas, kur jautiesi ramus ir saugus, tačiau ten nuobodu. Niujorke gyvendamas jauti didelį azartą, bet absoliučiai jokio saugumo. Aišku, tam tikros garantijos yra. Italijoj ir vėl kitaip, kitoks gyvenimo grožis. Ten yra puikūs vaizdai, geras maistas, tam tikra ramybė, unikalūs peizažai. Kitokia gyvenimo kultūra. Kai po Italijos atvažiuoji į Niujorką, negali atsistebėti, kaip paprastai žmonės apsirengę. Italai labai daug dėmesio skiria aprangai. O čia – kaip kam patogiau. Jie nekreipia į tai dėmesio.

Architektas Saulius Gecas. Niujorkas, 2018 m. ǀ Arūno Baltėno nuotr.

Architektas Saulius Gecas. Niujorkas, 2018 m. ǀ Arūno Baltėno nuotr.

Čia, Niujorke, mes, lietuviai, gyvenam kaip suaugę vaikai, pabėgę iš namų. Kai išvažiavau, man buvo trisdešimt treji, o dabar jau penkiasdešimt ketveri metai. Bet ta nuotykių ieškojimo dvasia dar išliko.

Tai toks miestas, kuris tave išsiurbia, bet tau duoda ir daug energijos. Bet, aišku, viskas keičiasi. Kodėl po dvylikos metų išskridau į Romą? Aišku, taip susiklostė šeimyninės aplinkybės, bet ir Niujorkas virto rutina. Iš toliau geriau pamatai, kaip čia viskas yra. Kai pagalvoji, tai nuo trisdešimt trejų dešimtmetis buvo labai geras – pakankamai aktyvus, daug visko įvyko. Todėl tas miestas ir traukia visą laiką: čia tu iš tikrųjų gyvenai. Niujorkas yra tavo asmeninė patirtis, asmeninis gyvenimas, tam tikra prasme, pasiilgsti ir miesto, ir savęs tame mieste, kuriame nebesijauti svečias, nebesijauti turistas. Čia tavo sienos, tavo oras, žmonės. Amerikonu aš tikrai nesijaučiu. Jaučiuosi esąs niujorkietis. Niekas čia nedaro tragedijos iš tavo trūkumų, kalbos akcento. Stengiesi daryti tai, ką gali. Jeigu žmonės pamato, kad tu kažką sugebi, kažko nori, tai ir vertina tave.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!