Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 6 rugsėjo d. 15:31
Vilniaus universitetas atveria vartus į LDK istoriją

Pranešimo spaudai nuotr.

Jau pamėgti pasakojimai ir nuotaikingi, informatyvūs siužetai apie Vilnių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikais sugrįžta atnaujintame www.ldkistorija.lt portale. Nuo šiol jame – dar daugiau įdomaus turinio. Vilniaus universiteto (VU) įgyvendinamas projektas pristato videoistorijas apie Vilnių, specialiai Vilniaus miestui parengtus žemėlapius su GIS brėžiniais, suskaitmenintas Lietuvos Metrikos knygas ir kitą aktualią informaciją, skirtą tiek mokslininkams, tiek istorijos mėgėjams. Atnaujintas portalas bus prieinamas ir užsienio lankytojams.

„Tokio projekto ėmėmės dėl dviejų priežasčių: norime iš anksto reaguoti į artėjantį Vilniaus miesto 700 metų jubiliejų, bet kartu tai mūsų nuoseklus darbas populiarinant istorijos mokslą. Prieš kelerius metus įgyvendinome projektą „Orbis Lituaniae“, kurio metu parengėme 800 internetinių pasakojimų apie LDK istoriją. Tada gimė idėja naujomis formomis pratęsti šiuos pasakojimus, supratome, kad istorikai turi dirbti su kūrybininkais, animatoriais. Norime pavyzdžiu įrodyti, kad kokybiškas mokslas ir patrauklus turinys – suderinami dalykai“, – sako VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas.

Atsinaujinusiame portale – jau 70 audiovizualinių istorijų, skirtų supažindinti su Vilniumi LDK laikotarpiu. 65 animaciniai pasakojimai lietuvių ir anglų kalbomis apie pagrindinius miestą kūrusius herojus, ryškiausias asmenybes, meilės nuotykius, inovacijas, pergales, taip pat ir konfliktus bei negandas, kurios lydėjo miestą nuo pat jo įsikūrimo, sulaukė didelio susidomėjimo ir leido geriau pažinti dabartinę Lietuvos sostinę. Šiandien www.ldkistorija.lt projektą papildė ir 5 unikalios virtualios realybės istorijos, pristatančios Vilniaus įkūrimo legendą, Vilniaus universitetą, Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčią, Žydų kvartalą ir miesto šventes. Šias istorijas virtualioje realybėje jau galima pamatyti VU Šv. Jonų bažnyčios varpinėje. Virtualios realybės punktai veikia ir šalia „Skalvijos“ kino teatro esančioje kino ir medijų erdvėje „Planeta“.

Kartu su virtualios realybės istorijomis atsinaujinusiame portale rasite Lietuvos Metrikos modulį, kuriame pateikiamos net 35 suskaitmenintos Lietuvos Metrikos knygos. Modulyje įdiegta asmenvardžių ir vietovardžių rodyklė, žodynas padės lengviau pažinti šiuos šaltinius ir panaudoti savo tyrimams. Portale taip pat įdiegti Lietuvos istorijos instituto mokslininkų parengti GIS brėžiniai pagal XVII–XVIII a. Vilniaus surašymų ir revizijų duomenis. Interaktyvūs žemėlapiai leis geriau pažinti miesto urbanistinę ir ekonominę raidą LDK laikotarpiu.

Portalas atnaujintas įgyvendinant projektą „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės vartai“ (www.ldkistorija.lt). Projekto vykdytojas – Vilniaus universitetas. Projekto vykdytojai: UAB „Orbitis“ ir UAB „Okta“ kartu su partneriais. Projekto partneriai: Lietuvos istorijos institutas, Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos nacionalinis muziejus ir kitos organizacijos.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!