Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 24 balandžio d. 09:12
Prasidėjo 59-oji Venecijos meno bienalė

unsplash.com nuotr.

Vakar, balandžio 23 d., prasidėjo svarbiausias metų meno įvykis – 59-oji Venecijos meno bienalė. Septynis mėnesius truksiantis prestižinis renginys tyrinės žmogaus ir žmonijos keitimąsi, laisvę bei vaizduotę. 213 menininkų iš 58 šalių – tokie skaičiai lydės šių metų bienalę.

Venecijos meno bienalė šiemet išsiskiria gausiu moterų dalyvių skaičiumi, pirmą kartą per 127 metus, renginį kuruoja ir italė moteris – Cecilia Alemani. Bienalėje bus išreiškiamas solidarumas su Ukraina, o bienalės paviljonuose pirmą sykį pasirodys Kamerūno, Ugandos, Nepalo atstovai.

Daugiausia dėmesio bus skiriama trims pagrindinėms temoms: kūnui ir jo metamorfozėms, žmogaus ir technologijų santykiui, kūnų ir Žemės ryšiui. Svarbiausias meno renginys pasaulyje kvies rasti atsakymus į nesibaigiančius klausimus: kaip keičiasi žmogaus suvokimas? Kaip pasaulis atrodytų be mūsų? Kas sudaro gyvybę? Kuo mes skiriamės nuo gyvūnų, augalų, kitų gyvybės formų? Tarptautinė paroda remsis menininkės Leonoros Carrington ir jos knygos „The Milk of Dreams“ (liet. svajonių / sapnų pienas) idėjomis.

Nuo Auksinių liūtų iki solidarumo su Ukraina

Balandžio 23 d. paaiškėjo Auksinių liūtų laimėtoja – pagrindinis apdovanojimas atiteko Didžiosios Britanijos paviljonui, kuriame fotografijomis, vaizdo įrašais ir muzikos garsais menininkė Sonia Boyce pristatė pakankamai neįvertintų juodaodžių atlikėjų kūrybą. Specialūs paminėjimai atiteko Prancūzijai ir pirmą kartą renginyje pasirodžiusiai Ugandai.

Pačiame ekspozicijų centre, Bienalės soduose, įrengta ir instaliacija, skirta karą patiriančiai Ukrainai. Įvairūs plakatai ir šalies menininkų piešiniai, sukurti karo metu, bus keičiami kas mėnesį ir pristatys žiaurią šių dienų realybę. Daugybė eksponuojamų darbų sukurti bandant išgyventi slėptuvėse, kiti – vienintelis menininkams išlikęs būdas išreikšti skausmą ir savo vidinę jauseną.

Primename, kad šiais metais renginyje neišvysime Rusijos paviljono. Prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, šalį turėję pristatyti Rusijos menininkai Kirill Savchenkov ir Alexandra Sukhareva bei paviljono kuratorius Raimundas Malašauskas paskelbė atsisakantys galimybės dalyvauti viename svarbiausių meno renginių. Bendrame menininkų pareiškime skelbiama, kad „menui vietos nėra, kai po raketų ugnimi žūsta civiliai, kai priedangoje slepiasi Ukrainos piliečiai, kai Rusijos protestuotojai yra nutildomi“.

Lietuvos pasirodymas Venecijoje

Lietuvą Venecijoje šįkart atstovauja  Šiuolaikinio meno centro pristatomas menininko Roberto Narkaus projektas „Gut Feeling“.

Bendradarbiaudamas su žinomu fermentacijos specialistu, mokslininkais, kolegomis menininkais, vietos gyventojais ir smulkiomis įmonėmis, R. Narkus sukūrė savotišką siurrealistinį kooperatyvą, veikiantį viename paskutinių negentrifikuotų Venecijos skverų „Castello“ rajone.  Čia gaminamas paslaptingas produktas, kuriamas iš invazinių rūšių jūros dumblių, surinktų iš vietinių vandenų. „Gut Feeling“ – kompleksiškas kūrinys, balansuojantis tarp nuoširdaus noro pakeisti pasaulį, egocentriškų menininko užmojų, humoro ir fikcijos.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!